Ευ. Βενιζέλος: Είκοσι χαμένοι μήνες για το χώρο της Υγείας

Επίσκεψη κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 17:13
A- A A+

Νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν σήμερα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο διήμερης «εκστρατείας» του Κινήματος για την ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας. Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ θα κορυφωθεί με συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Τρίτη το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις επισκέψεις των κλιμακίων.

«Οι είκοσι μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είναι χαμένοι για τον χώρο της Υγείας», τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των επίσκεψεων.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι περιορίζεται σε τηλεοπτικές δηλώσεις και εμφανίσεις που δημιουργούν εντυπώσεις, καθώς και στην εφαρμογή μέτρων που δεν έχουν οικονομικό κόστος.

Ωστόσο, όπως είπε, πραγματικά βήματα δεν έγιναν. Δεν δόθηκαν περισσότερα κονδύλια και όχι μόνο δεν γίνονται νέες προσλήψεις, αλλά δεν προχωρούν και δεν ολοκληρώνονται ούτε όσες είχαν προκηρυχθεί επί ΠΑΣΟΚ, το 2002 και το 2003. Το ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματίσει 9.000 προσλήψεις, υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ακούγεται αλλά δεν κατατίθεται, ενώ οι φαρμακευτικές δαπάνες τους τελευταίους 20 μήνες αυξήθηκαν κατά 38,6% ή κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για χαμένους μήνες στην Υγεία και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης να βαθμολογείται ως ο καλύτερος υπουργός στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, ο κ. Βενιζέλος απάντησε : «Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην προσωπική δημοφιλία ενός υπουργού και στο έργο που γίνεται, ή μάλλον που δεν γίνεται, στον τομέα της ευθύνης του. Μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένας δημοφιλής υπουργός, αλλά να μην υπάρχει κανένα έργο και να υπάρχει εντυπωσιακή πτώση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από τον συγκεκριμένο τομέα. Ετσι, λοιπόν, ενώ η δημοφιλία του υπουργού παραμένει αλώβητη, έχασε δέκα μονάδες η ΝΔ, μεταξύ της προτελευταίας και της τελευταίας έρευνας της κοινής γνώμης, στον τομέα της Υγείας».

Τέλος, ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας. Όπως είπε, στο ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη συνείδηση όσων έκαναν και όσων έπρεπε και δεν έκαναν, ή δεν πρόλαβαν να κάνουν.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκαν νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Αγιος Δημήτριος, Γ. Γεννηματάς, ¶γιος Παντελεήμων, ¶γιος Παύλος, Β΄ ΙΚΑ, Λοιμωδών. Θεαγένειο, Γ. Παπανικολάου) έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στις διαπιστώσεις τους.

Σύμφωνα με αυτές:

- Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κοινό πρόβλημα για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα

- Το νέο σύστημα εφημεριών είχε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, αλλά δημιούργησε εσωτερικά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Στο ΑΧΕΠΑ, ο χρόνος αναμονής των ασθενών φτάνει και τις 3 ώρες, ενώ στο Ιπποκράτειο κυμαίνεται από 30-90 λεπτά της ώρας

- Στο Ιπποκράτειο χρειάζονται Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Καρδιοχειρουργική Κλινική

- Στο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής. Το ακτινολογικό και ακτινοθεραπευτικό τμήμα υπολειτουργούν και είναι απαραίτητη η προμήθεια εξομοιωτή, γραμμικού επιταχυντή και τομογράφων

- Το Γ. Παπανικολάου δείχνει εικόνα εγκατάλειψης και είναι αδρανής η Καρδιοχειρουργική κλινική

- Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη πρέπει να ανεγερθεί ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή