Εφυγε ο πρώτος «γκουρού» του μάνατζμεντ

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 17:24
UPD:17:25

A- A A+

Απεβίωσε, πλήρης ημερών και έργων, στις 11/11 ο Πίτερ Ντράκερ, αποκαλούμενος και πατέρας του μάνατζμεντ, σύμβουλος επιχειρήσεων, μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων, αλλά και κυβερνήσεων, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Ο Ντράκερ επηρέασε ή επινόησε τις περισσότερες εκδοχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, περιλαμβανομένων της αποκέντρωσης, της ιδιωτικοποίησης, της ιδέας ότι η δουλειά των διευθυντών είναι να απελευθερώνει τους εργαζόμενους, ώστε αυτοί να αποδίδουν καλύτερα, και ότι καινοτομία δεν είναι η επινόηση νέων μορφών, αλλά η ανακάλυψη της χρησιμότητάς τους, η αξιοποίησή τους.

Ο Ντράκερ προέβλεψε ότι σε είκοσι χρόνια από σήμερα, μια τυπική μεγάλη εταιρεία θα έχει περίπου τα μισά επίπεδα management και το ένα τρίτο των μάνατζερ σε σχέση με σήμερα, ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης των παραδοσιακών οργανισμών σ' αυτό που ονομάζει Knowllege base, ή οργανισμούς βασισμένους στην γνώση.

Κατά τον Ντράκερ η γνώση δεν αποτελεί πλέον ένα πόρο, αλλά τον πόρο, γι' αυτό και θεωρεί ότι η διαχείριση της γνώσης στις επιχειρήσεις οδηγεί στην μεγιστοποίηση της αξίας μιας επιχείρησης, βοηθώντας τους ανθρώπους της, να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άχρηστο από το να κάνεις αποδοτικά αυτό που δεν έπρεπε καν να γίνει», υποστήριζε για να τονίσει την αξία του σχεδιασμού, του προγραμματισμού. Χωρίς συγκεκριμένους στόχους, σημειώνει, ισχύει ό,τι συμβαίνει με κάποιο πλοίο που δεν έχει συγκεκριμένο λιμάνι προορισμού άρα, σ' όποιο λιμάνι καταφτάσει το πλοίο, αυτό το λιμάνι γίνεται ο προορισμός του.

Το 1997 ο Ντράκερ ήταν εξώφυλλο στο περιοδικό «Forbes» με τίτλο «Ακόμη παραμένει το πιο νεανικό μυαλό στο μάνατζμεντ». Ιδού μία από τις προβλέψεις του Νέστορα της διοίκησης: «Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι το δημογραφικό. Οι άνθρωποι από το 2010 και μετά θα πρέπει να εργάζονται ως τα 75 τους, ειδάλλως το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει».

Ο Ντράκερ, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1909 στη Βιένη, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης το 1931. Αρχισε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Frankfurter General Anzeiger το 1929 αλλά, λόγω της ανόδου των Ναζί στην εξουσία, μετέβη στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε μια εμπορική τράπεζα. Μετοίκησε στις ΗΠΑ το 1937 όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Κολέγιο Σάρα Λόρενς της Νέας Υόρκης και το Κολέγιο Μπένινγκτον στο Βερμόντ, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Κλέρμοντ, όπου ίδρυσε το πρώτο πρόγραμμα MBA για επαγγελματίες.

Ο Ντράκερ, συγγραφέας τουλάχιστον 36 βιβλίων (Μετακαπιταλιστική κοινωνία, Οργάνωση του μέλλοντος, Η πρακτική του μάνατζμεντ) και αναρίθμητων άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, δίδασκε στο Κλέρμοντ έως το 2002.

Τα τελευταία χρόνια ο Ντράκερ εστίασε την εργασία του σε οργανώσεις αρωγής, όπως ο Στρατός της Σωτηρίας, η μη-κυβερνητική οργάνωση CARE και ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός.

Η συνεισφορά του Ντράκερ για την ανάδειξη του μάνατζμεντ ως ενός ξεχωριστού επαγγέλματος υπερβαίνει κατά πολύ τη συνεισφορά μιας σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή