Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Η χαίνουσα πληγή του Αφγανιστάν
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 07:16
A- A A+

Οι βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας στο Αφγανιστάν υπενθύμισαν ότι η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να απέχει πολύ από μία ομαλή δημοκρατία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης, που ασχολούνται επίσης με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά την αναμενόμενη αποχώρηση 4.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα της κεντρικής Ασίας στις αρχές του επόμενου έτους.

Οπως γράφει η Guardian, το βάρος της πλήρωσης του κενού που θα αφήσουν στο Αφγανιστάν οι αμερικανικές δυνάμεις πέφτει πλέον στους ώμους της Βρετανίας. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας είναι χαρακτηριστικός: «Η Βρετανία προσπαθεί να σχηματίσει συνασπισμό για να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Guardian, η Βρετανία έχει ως στόχο να κυνηγήσει στο νότιο Αφγανιστάν μαχητές της Αλ Κάιντα και μέλη των Ταλιμπάν και γι’ αυτό έχει προσεγγίσει για βοήθεια την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία «και αρκετές άλλες χώρες».

Οι συνομιλίες με τις χώρες αυτές, γράφει η εφημερίδα, γίνονται πριν από τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου και ακολουθούν την άρνηση ευρωπαίων συμμάχων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, να εμπλέξουν τα στρατεύματά τους στην κατάπνιξη της αφγανικής αντίστασης.

«Αφγανιστάν: ο πόλεμος χωρίς τέλος», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της Independent. Η εφημερίδα τονίζει ότι τα βρετανικά στρατεύματα διευρύνουν από το επόμενο έτος το ρόλο τους στο Αφγανιστάν, καθώς αναλαμβάνουν τον έλεγχο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής.

Στη συνέχεια επιχειρείται μια σύγκριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν με αυτή στο Ιράκ, υπό τον τίτλο «Η ιστορία δύο συρράξεων». Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο περιπτώσεις είναι κοινές, ως προς τους λόγους της βρετανικής παρουσίας, τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τη σταρτηγική απεμπλοκής.

Ιράκ

Σε κύριο άρθρο της Guardian, επισημαίνεται μία νέα παράμετρος σε ό,τι αφορά τη βρετανική πολιτική στο Ιράκ, την οποία έθεσε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά την ομιλία του για την εξωτερική πολιτική το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Μπλερ, λοιπόν, «ξαφνικά είπε κάτι καινούριο, ότι η Βρετανία μπορεί να αρχίζει να αποσύρει τους 8.500 στρατιώτες της από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2006. Και το ίδιο είχε πει την Κυριακή ο Ιρακινός πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνθήκες, ο κ. Μπλερ είναι απίθανο να κάνει κάτι που δε θα βρίσκει σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Με το Ιράκ ασχολείται σε άρθρο του και ο συνεργάτης της Guardian, γνωστός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, Τζορτζ Μόνμπιοτ. Ο Βρετανός συγγραφέας κατηγορεί τις αμερικανικές αρχές για χρήση χημικών στον πόλεμο του Ιράκ και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων.

Ο κ. Μόνμπιοτ επικαλείται τις αποκαλύψεις ιταλικού ντοκιμαντέρ περί χρήσης βομβών φωσφόρου από Αμερικανούς στρατιώτες στη Φαλούτζα, καθώς και προγενέστερα δημοσιεύματα σε διάφορα περιοδικά.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν», καταλήγει το άρθρο, «αντιμετωπίζει μέχρι και την ποινή του θανάτου, μεταξύ άλλων και για τη χρήση χημικών όπλων. Για όλες τις κατηγορίες είναι σίγουρα ένοχος. Το ίδιο, όπως φαίνεται τώρα, είναι και αυτοί που τον ανέτρεψαν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ της Ιndependent, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται μαρτυρία Ιρακινού γιατρού, ο οποίος λέει ότι εκλήθη να παράσχει βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Φαλούτζα, το δέρμα των οποίων είχε λιώσει, πιθανότατα λόγω χρήσης χημικών.

Ελληνική οικονομία

Οι Financial Times, αναφέρονται στις ευρωπαϊκές τους σελίδες στον «τερματισμό των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην τιτλοποίηση χρεών, μετά από τις ενδείξεις για εναντίωση των αρμόδιων αξιωματούχων της ΕΕ». Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι για το φετινό έτος ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης προχωρά με το σχέδιό του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λάβει την έγκριση της Eurostat, η οριστική απόφαση της οποίας αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Ο νέος Ρούνι

Η Daily Telegraph, αφιερώνει εκτεταμένο ρεπορτάζ στις ποδοσφαιρικές ικανότητες ενός μικρού ταλέντου από την Αυστραλία με καταγωγή από την Ελλάδα. Πρόκειται για τον ηλικίας μόλις 7 ετών Πάνο Αρμένακα, ο οποίος έχει προπονηθεί στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα, μετά την αίσθηση που προκάλεσαν οι εμφανίσεις του σε παιδικούς αγώνες στην Αυστραλία.

Ο Πάνος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγγλία όπου θα προπονηθεί στις εγκαταστάσεις της Μπόλτον, μία από τις αγγλικές ομάδες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του μικρού. Οι άλλες ομάδες που έχουν ενδιαφερθεί είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η ¶ρσεναλ και η Τσέλσι. Oπως σημειώνει η εφημερίδα, το ταλέντο του μικρού ανακάλυψε μετά από προτροπή του πατέρα του, ο παλιός Ελληνοαυστραλός άσος της ΑΕΚ, Τζίμης Πατίκας.

Φορολογικά, τραπεζικά και... διαδικτυακά

Η Daily Telegraph, επιλέγει ένα θέμα εσωτερικής επικαιρότητας για την πρώτη της σελίδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις νέες νομοθετικές προβλέψεις για τους ελέγχους των φορολογικών υπηρεσιών.

Oπως γράφει λοιπόν η εφημερίδα, οι επιθεωρητές της υπηρεσίας είσπραξης δημοτικών φόρων θα έχουν σύμφωνα με τις νέες προτάσεις το δικαίωμα να μπαίνουν στις οικίες των φορολογουμένων και να βγάζουν φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων, «ακόμα και στις κρεβατοκάμαρες», όπως τονίζει η Telegraph.

Οι Financial Times, μεταφέρουν τις ανησυχίες των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου για την καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην υιοθέτηση του νέου συμφωνηθέντος διεθνούς πλαισίου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Το πλαίσιο, γνωστό ως Βασιλεία 2, από την ελβετική πόλη όπου επετεύχθη η συμφωνία, υπονομεύεται από τις αμερικανικές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του, γράφει η εφημερίδα.

Το πλαίσιο Βασιλεία 2 για τη λειτουργία των τραπεζών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βελτιώσει τον τομέα διαχείρισης ρίσκου, χρησιμοποιώντας μοντέλα πρακτικών που βασίζονται στην εξέταση της απόδοσης περασμένων ετών. Οι ιθύνοντες ευελπιστούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι Times, τέλος, μεταφέρουν άσχημα νέα για τους αγοραστές μέσω ίντερνετ, ενόψει Χριστουγέννων. Η εφημερίδα γράφει ότι πολλές εταιρείες, μετά από πρωτοβουλία της Σόνι, αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους που διατίθενται μέσω Internet, στα ίδια επίπεδα με τις τιμές της αγοράς. Αυτό γίνεται με τη χρέωση των ιστοσελίδων μέσω των οποίων διατίθενται τα προϊόντα αυτά.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή