Στις 25 Νοεμβρίου ανοίγουν τα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου

Συμφωνία έπειτα από διαμεσολάβηση της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 12:02
UPD:12:27
A- A A+

Στις 25 Νοεμβρίου θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις ανακοινώνοντας τη συμφωνία Ισραηλινών – Παλαιστινίων για την επαναλειτουργία των μεθοριακών σταθμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία επιτρέπει το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών και κυρίως εκείνον της Ράφα που αποτελεί και το μοναδικό πέρασμα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, μετέδωσε νωρίτερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η Κοντολίζα Ράις, η οποία συμμετείχε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις τελευταίες διαφορές τους ειδικότερα ως προς το ζήτημα της Ράφα.

Ο συνοριακός σταθμός της Ράφα είναι το μόνο χερσαίο συνοριακό πέρασμα που επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να περάσουν από ισραηλινό έδαφος.

«Ανακοινώνω σήμερα με ικανοποίηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι ενέκριναν μία συμφωνία επί της πρόσβασης (των Παλαιστινίων)», δήλωσε η κ.Ράις σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ενώ όπως έκανε γνωστό, η συμφωνία προβλέπει και την κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέντευξη Τύπου η κ. Ράις συνοδευόταν από τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΟΗΕ) Τζέιμς Γούλφενσον και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

Ο ισραηλινός υπουργός ¶μυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό στρατό του ισραηλινού στρατού ότι η συμφωνία «αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων εμπιστοσύνης από το Ισραήλ απέναντι τους Παλαιστίνιους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή