Νέα διαδρομή μέσω Κροατίας προς τη βόρεια Ευρώπη για μετανάστες - πρόσφυγες

Έτοιμη να τους διευκολύνει δηλώνει η κροατική κυβέρνηση
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 13:34
UPD:14:18
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Περίπου 150 μετανάστες εισήλθαν στο κροατικό έδαφος, που αποτελεί ταυτόχρονα έδαφος της Ε.Ε., από τη γειτονική Σερβία.

A- A A+

Το πρώτο κύμα μεταναστών και προσφύγων έφτασε στην Κροατία, ακολουθώντας τη νέα διαδρομή προς τα βόρεια κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Περίπου 150 μετανάστες εισήλθαν στο κροατικό έδαφος, που αποτελεί ταυτόχρονα έδαφος της Ε.Ε., από τη γειτονική Σερβία.

Η Κροατία δηλώνει έτοιμη να τους δεχτεί και να τους οδηγήσει προς την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθούν.

Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες - κυρίως Σύροι - θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία.

Συνοριακοί περιορισμοί και έλεγχοι έχουν επιβληθεί μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών το τελευταίο διάστημα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό της Ε.Ε..

Εκατοντάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ύπαιθρο ή σε καταυλισμούς, κοντά στα σερβικά σύνορα με την Ουγγαρία.

Την Τρίτη, η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο νότιες περιφέρειές της, με ανάπτυξη αστυνομίας και στρατού, ώστε να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία η οποία μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το να διασχίσει κανείς παράνομα τα σύνορά της, παραβιάζοντας τον φράχτη τον οποίο έχει υψώσει.

Η αστυνομία σφράγισε σιδηροδρομικό πέρασμα κοντά στο Ρόζκε, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος και συνακόλουθα στον χώρο ελεύθερης μετακίνησης της ζώνης Σένγκεν.

Η κίνηση των Ούγγρων δεν σταμάτησε το κύμα εισόδων και οι ουγγρικές αρχές συνέλαβαν την Τρίτη 367 μετανάστες για παράνομη είσοδο στη χώρα, με τις πρώτες ποινικές διώξεις να έχουν ήδη ασκηθεί.

Η υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 500.000 μετανάστες εισήλθαν στην ένωση από τις αρχές του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με τους 280.000 οι οποίοι εισήλθαν καθ' όλο το 2014.

Πολλοί προσπαθούν να γλιτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις και τη φτώχεια σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κυρίως δε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος μαίνεται από το 2011.

Οι μετανάστες περνούν κυρίως από την Τουρκία, με ακόμη 1.000 να βρίσκονται στην Αδριανούπολη της Τουρκίας και να ετοιμάζονται να περάσουν οργανωμένα στην Ελλάδα την Τετάρτη.

Το ταξίδι τους συνεχίζεται προς τον βορρά μέσω της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι περισσότεροι κατέληγαν στην Ουγγαρία, το πρώτο κράτος - μέλος της συνθήκης Σένγκεν στον δρόμο τους, ενώ στη συνέχεια περνούσαν στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Οι δύο τελευταίες χώρες, ωστόσο, εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους, για να υπάρξει ανάσχεση του μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος.

«Θα βοηθήσουμε»

Ομάδα 40 μεταναστών έφτασαν στη συνοριακή σερβική πόλη Σιντ, την Τετάρτη. Ταξίδεψαν εκεί από την πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

«Ακούσαμε ότι η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα, οπότε η αστυνομία μας καθοδήγησε να έρθουμε από αυτή την πλευρά», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμαντού, 35 ετών, μετανάστης από τη Μαυριτανία.

Οι μετανάστες πέρασαν στην Κροατία, όπου καταγράφονται από την αστυνομία.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι οι αρχές είναι απόλυτα έτοιμες να δεχθούν και να καθοδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους προς τον προορισμό τους, που εμφανώς είναι η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες.

«Θα τους επιτραπεί να περάσουν από την Κροατία και θα βοηθήσουμε, ετοιμαζόμαστε γι' αυτή την πιθανότητα», ανέφερε, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις υπουργού του.

Το Κροατικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει ήδη συγκληθεί για να οργανώσει την επιχείρηση.

Ανησυχεί η Σερβία

Ο αρμόδιος Σέρβος υπουργός, Αλεξάνταρ Βούλιν, υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των συνόρων από πλευράς Ουγγαρίας δημιουργεί μη βιώσιμη κατάσταση για τη Σερβία.

Δήλωσε δε ότι οι επαφές Σέρβων και Ούγγρων αξιωματούχων είναι ελάχιστες.

Η Ουγγαρία εξετάζει ήδη την επέκταση του φράχτη και στα σύνορά της με τη Ρουμανία, η οποία πιθανόν να αποτελέσει κόμβο για τους μετανάστες.

Η Ρουμανία απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή