Ερευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 08:50
A- A A+

Τη διεξαγωγή έρευνας, διέταξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τις καταγγελίες περί βασανισμού περισσοτέρων από 170 κρατουμένων από μέλη των ιρακινών αρχών ασφαλείας. Οι κρατούμενοι βρέθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες στα υπόγεια κτιρίου, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας, δήλωσε στο BBC, ότι ορισμένοι από τους κρατουμένους βρέθηκαν με γδαρμένο το δέρμα, ενώ άλλοι έχουν μείνει παράλυτοι εξαιτίας των βασανιστηρίων. Οι περισσότεροι εξ αυτών φέρονται να είναι μέλη της κοινότητας των σουνιτών.

Θορυβημένη από τις αποκαλύψεις δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση μέσω εκπροσώπου του State Department, ο οποίος είπε ότι όπως η χώρα του δε βασανίζει κρατουμένους έτσι και καμία άλλη χώρα δε θα πρέπει να μετέρχεται τέτοιες πρακτικές.

Λευκός φώσφορος

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση παραδεχόταν ότι έκανε χρήση λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου κατά την επιχείρηση κατάληψης της πόλης Φαλούτζα στο Ιράκ, πριν από ένα χρόνο.

Σε παλαιότερη αναφορά ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι η ουσία χρησιμοποιείται για φωτισμό του πεδίου της μάχης ή για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις τονίζουν ότι δεν πρόκειται ούτε για παράνομη ούτε για χημική ουσία, ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αποκάλυψη χρήσης της εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο θάνατοι αμάχων στη Φαλούτζα οφείλονται σε αυτήν.

Η ιταλική τηλεόραση υποστήριξε σε ντοκιμαντέρ της την περασμένη εβδομάδα ότι ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε κατά αμάχων, επικαλούμενη μαρτυρίες όπως αυτή του Αμερικανού στρατιώτη, Τζεφ Eνγκλχαρτ: «Oταν ακούγαμε από τον ασύρματο την επίθεση, ξέραμε ότι ο λευκός φώσφορος θα διαλυόταν σε ένα σύννεφο και όταν θα έκανε επαφή με το δέρμα θα προκαλούσε απολύτως ανεπανόρθωτη βλάβη, βαθιά εγκαύματα μέχρι το κόκαλο. Αν το ανέπνεες θα φούσκωνε τους πνεύμονες σου και το λαιμό σου μέχρι που θα πέθαινες από ασφυξία και μετά θα σε έκαιγε από μέσα», δήλωσε στη ΡΑΙ ο Αμερικανός στρατιώτης.

Το ντοκιμαντέρ οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Αποχώρηση στρατευμάτων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας της χώρας τους μέσα στο 2006, ώστε να ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Γερουσία καλεί επίσης το Λευκό Οίκο να παρουσιάζει τακτικές εκθέσεις προόδου στο Ιράκ, ενώ απέρριψε πρόταση των Δημοκρατικών να τεθεί καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ψήφισμα αντικατοπτρίζει μια διευρυνόμενη διακομματική συναίνεση στην ανάγκη απεμπλοκής από το Ιράκ.

Ο δε υπουργός Aμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους μαχητές της ένοπλης εξέγερσης η εντύπωση ότι θα νικήσουν απλώς με το να αντέξουν για λίγο καιρό ακόμα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή