Προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία αρχίζει η Σλοβακία

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 12:55
UPD:13:41
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε την έναρξη προσωρινών ελέγχων στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η απόφαση αφορά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που κινούνται από τη Μέση Ανατολή προς την κεντρική Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, μέσω Βαλκανίων.

Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κυρίως η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική καταστροφή και ότι τη χώρα απειλείται από ένα «χάος επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων».

«Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους», επισημαίνουν ο γερμανικός και αυστριακός τομέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της, Βέρνερ Φάιμαν, δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την «κατ’ αρχάς ανθρωπιστική τους» στάση με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των δρομολογίων των τραίνων μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ εξηγεί ότι πρέπει να δοθεί από κοινού βοήθεια στην Ουγγαρία, ώστε να υποστηριχθεί η χώρα στην πρώτη υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ασκήσουν επιρροή στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ώστε να αναληφθεί δράση από κοινού και βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Παράλληλα πρέπει να αποκλιμακωθεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουγγαρία με μια συντονισμένη και άμεση προώθηση των προσφύγων, αλλά και να καταστεί δυνατή η υποδοχή τους σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή