Κακλαμάνης: Καμία μολυσμένη σύριγγα σε φαρμακεία

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 14:40
UPD:15:11
A- A A+

Aναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες και καθετήρες έγχυσης αίματος με κουνούπια και τρίχες, παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Βαγιωνάς. Παρότι οι συσκευές ήταν σφραγισμένες κάποιες από αυτές φαίνονταν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα αναλώσιμα αυτά υλικά εντοπίστηκαν από ελεγκτές του ΕΟΦ σε νοσοκομεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως εξήγησε ο κ. Βαγιωνάς, ότι τα προϊόντα αυτά έχουν την σφραγίδα της Ε.Ε., όμως κανείς δεν γνωρίζει αν είναι γνήσια, κάτι που επισήμανε και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος παρενέβη μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι με δική του εντολή γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται έλεγχοι, ενώ αποκάλυψε μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι τα αναλώσιμα υλικά είχαν προμηθευτεί από νοσοκομεία της χώρας μετά από διαγωνισμό ο οποίος έγινε πριν από δυόμισι χρόνια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ μιλώντας για τα ελαττωματικά αυτά προϊόντα, τα οποία εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία, εξήγησε ότι είχαν την υπογραφή γερμανικού εργαστηρίου. Μπορεί να ήρθαν από τη Γερμανία, από την Ισπανία, από την Ιταλία, μπορεί να έχουν πλαστές σφραγίδες αυτό δεν το ξέρει κανείς, είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο τα προϊόντα αυτά να παρασκευάστηκαν σε ασιατικές χώρες.

Οσον αφορά τους ελέγχους, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια προϊόντα σε φαρμακεία, και είπε ότι τα ύποπτα αναλώσιμα αφορούν συγκεκριμένες παρτίδες που προέκυψαν μετά από 30 ελέγχους σε νοσοκομεία.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για το αν τα ποιοτικά κριτήρια στην προμήθεια των νοσοκομείων θα είναι πιο σημαντικά από την τιμή ενός προϊόντος είπε ότι η χαμηλότερη τιμή δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο όταν πρόκειται για την υγεία ανθρώπων.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά από επίσημη καταγγελία του νοσοκομείου «Αγ. Ολγα». Η απόσυρση των ακατάλληλων αναλώσιμων άρχισε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε χθες.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι «αυτές οι σύριγγες είναι σύριγγες που προμηθεύονται τα νοσοκομεία με βάση τη σύμβαση του έτους 2004-2005 (Σεπτέμβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2005, με παράταση που φτάνει μέχρι το Νοέμβριο). Πρόκειται, λοιπόν, για προμήθεια επί τη βάση συμβάσεων που έχουν συνάψει οι νέες διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων. Τι έχει να πει γι' αυτό η κυβέρνηση, που μέσα στον οίστρο της κατήγγειλε τον εαυτό της;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή