Συνεργασία με τη Ρωσία για να βρεθεί λύση στην κρίση της Συρίας ζητεί η Μέρκελ

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 23:22
UPD:23:58
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Συνεργασία της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών της δυτικής Ευρώπης με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση της Συρίας, ζήτησε το Σάββατο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ προηγήθηκαν της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Κεντρικό θέμα στη συνάντηση αυτή θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συζητηθεί και το ζήτημα της Συρίας.

Όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα όλες οι χώρες της Ε.Ε. να πάρουν μέρος στη φιλοξενία των προσφύγων. «Αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Γερμανίας αλλά και όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε», τόνισε και κάλεσε και την Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η καγκελάριος πάντως ανέφερε ότι μεταξύ των καθηκόντων της Ε.Ε. είναι και η προστασία των εξωτερικών της συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί προς το παρόν και πρέπει το θέμα να εξεταστεί εκτενώς με την Τουρκία», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την Παρασκευή η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει «συνεργασία» με τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθούν «ακούσια συμβάντα» καθώς πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να προστατεύσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή έφτασαν στη χώρα δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή