Το φιλοκουρδικό HDP της Τουρκίας καταγγέλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τσιζρέ

«Ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούν όποιον παραβιάζει την απαγόρευση»
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 14:34
UPD:14:37
REUTERS/UMIT BEKTAS

«Συνήθως όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας πληρώνουν ένα πρόστιμο ύψους 100 τουρκικών λιρών (30 ευρώ). Στο Τσιζρέ κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου και εκτελέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ντεμιρτάς (φωτ. αρχέιου).

A- A A+

Ο ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατήγγειλε και πάλι την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην πόλη Τσιζρέ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου μαίνονται αιματηρές μάχες μεταξύ ανταρτών του PKK και του τουρκικού στρατου.

«Συνήθως όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας πληρώνουν ένα πρόστιμο ύψους 100 τουρκικών λιρών (30 ευρώ). Στο Τσιζρέ κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου και εκτελέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ντεμιρτάς.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιβάλει εδώ και οκτώ ημέρες αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τσιζρέ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών του Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK) και του στρατού.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ επεσήμανε την Πέμπτη ότι 30 με 32 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στην Τσιζρέ.

Το HDP έκανε λόγο για τον θάνατο 21 πολιτών, μεταξύ αυτών και παιδιών, εξαιτίας των συγκρούσεων και κατήγγειλε «τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι αρχές στους 120.000 κατοίκους της πόλης.

Οι απολογισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν την είσοδο στην Τσιζρέ αντιπροσωπείας Κούρδων πολιτικών, μεταξύ αυτών και ο κ. Ντεμιρτάς, «για λόγους ασφαλείας».

«Όσοι διακινδυνεύουν να βγουν στον δρόμο σκοτώνονται από ελεύθερους σκοπευτές», τόνισε ο κ. Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Θα μπορέσετε να εξηγήσετε στο δικαστήριο πώς δώσατε την εντολή για τις εκτελέσεις αυτές», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firat News, δύο ανήλικοι που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε από την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο στην Τσιζρέ παρατηρητών, καταγγέλλοντας «το μπλακ-άουτ» που έχει επιβληθεί στην πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή