«Μη ανεκτή» η πυρηνική Βόρεια Κορέα

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 10:44
A- A A+

ΑΥΣΤΗΡΟ μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα έστειλαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας, Τζωρτζ Μπους και Ροχ Μου Χιουν, αντιστοίχως.

Οι πρόεδροι Μπους και Ροχ κατά τη συνάντησή τους.

Οι δύο ηγέτες, από την πρωτεύουσα της αρχαίας Κορέας, Γκιέονγκτζου, την οποία επισκέπτεται ο κ. Μπους, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Απω Ανατολή, δήλωσαν ότι δε θα ανεχθούν μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αμφότεροι είπαν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ως το έσχατο σημείο απομόνωσης, οπισθοδρομικότητας και βαρβαρότητας. Πρόσθεσε ότι η Πιονγκ-γιανγκ πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ώστε να υλοποιηθεί η ειρηνική ένωση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο κ. Μπους έχει επίσης ήδη συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία, τις τρεις υπόλοιπες δηλαδή χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις επί του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκ-γιανγκ.

Ο πρόσφατος γύρος των συνομιλιών στο Πεκίνο κατέληξε, όπως και οι προηγούμενοι, σε αδιέξοδο.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος Μπους θα συμμετάσχει και στις εργασίες της συνόδου των ασιατικών κρατών του Ειρηνικού, που διεξάγεται στην πόλη Πουσάν.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή