Είναι αυτή η βαθύτερη υπόγεια σπηλιά του πλανήτη;

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 11:43
National Geographic
A- A A+

Μία προσπάθεια για να εξερευνήσει τη βαθύτερη ενδεχομένως υπόγεια σπηλιά, κάτω από την επιφάνεια του νερού, πραγματοποιεί ο δύτης και συνεργάτης του National Geographic, Κριστόφ Σταρνάφσκι και η ομάδα του.

Μπορεί με βάση τις επίσημες μετρήσεις η βαθύτερη σπηλιά, κάτω από το νερό, να είναι με βάθος 392 μέτρων η «Pozzo del Merro» στην κεντρική Ιταλία, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σπηλιά «Hranická Propast», κοντά στο Χράνιτσε της Τσεχίας, ενδέχεται να είναι ακόμα πιο βαθιά.

Σε προηγούμενες καταδύσεις του, ο Σταρνάφκσι έριξε μέσα στη σπηλιά έναν ανιχνευτή, ο οποίος έφτασε σε βάθος 384 μέτρων, με το καλώδιο στο οποίο ήταν δεμένος να εξαντλείται.

Ο δύτης πλέον επιστρέφει στη σπηλιά, σε μία προσπάθεια να μετρήσει εκ νέου το βάθος της, ελπίζοντας ότι αυτό θα ξεπεράσει τα 392 μέτρα.

Στο βίντεο του National Geographic, ο συνεργάτης και σκηνοθέτης του Σταρνάφκσι, Μάτσιν Γιαμκόφσκι, εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη σπηλιά στην ανατολική Τσεχία είναι διαφορετική, αλλά και γιατί αρκετοί εκτιμούν πως είναι η πιο βαθιά του πλανήτη.

Όπως αναφέρει, το νερό περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και είναι όξινο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο σημείο θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη μιας πολύ βαθιάς σπηλιάς.

Ο ίδιος αναφέρει τέτοιου είδους εξερευνήσεις είναι συναρπαστικές, καθώς αυτές οι σπηλιές ίσως και να αποτελούν τα τελευταία μέρη του πλανήτη, όπου δεν έχει φτάσει ακόμα ο άνθρωπος.

«Γνωρίζεις ότι είσαι ο πρώτος που φτάνει εκεί, ότι ανακαλύπτεις κάτι για τις επόμενες γενιές και νομίζω ότι θα μπορούμε να λέμε ότι η βαθύτερη σπηλιά του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Τσεχία από Πολωνούς και Τσέχους δύτες», συμπληρώνει ο Γιαμκόφκσι. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή