Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τη νομιμοποίηση των μεταναστών

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 13:46
A- A A+

Ανοιχτό άφησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών.

«Εάν χρειαστεί, και παρατάσεις θα δώσουμε και διορθώσεις θα κάνουμε, προκειμένου όλοι οι παράνομοι μετανάστες να νομιμοποιηθούν», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του Συνασπισμού Φώτη Κουβέλη.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση προχωρά σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «γκέτο», τόνισε ο κ. υπουργός, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν οφείλεται τόσο πολύ στην Πολιτεία, που ολιγώρησε, αλλά στον πολιτισμό και στη δημοκρατική παράδοση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έζησε τη μετανάστευση και στις δύο όψεις της.

«Αυτή η κοινωνία και ο λαός της θεωρεί το μετανάστη ιερό, γι’ αυτό κάνουμε προσπάθεια όλοι οι παράνομοι μετανάστες να νομιμοποιηθούν, χωρίς καμία εξαίρεση, και εάν χρειαστούν και παρατάσεις και διορθώσεις θα το κάνουμε», ώστε οι μετανάστες να μην είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης, να εργάζονται νόμιμα και να έχουν την ασφάλισή τους, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο διαμορφούμενο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων στην Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει να είναι και ο προθάλαμος, όχι μόνο για την ένταξη, αλλά και για την αφομοίωση, για όσους το θέλουν, ώστε να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. «Ιδίως όμως γιατί πρέπει να χορηγηθούν τα πολιτικά δικαιώματα που προβλέπει το σύνταγμα, δηλαδή τα δικαιώματα που προϋποθέτουν συμμετοχή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, όπως επισήμανε, «θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έξω από το πλαίσιο της νομιμοποίησης». Ο κ. Κουβέλης, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των μεταναστών και των παιδιών τους (εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νόμιμο ημερομίσθιο κλπ), σημείωσε ότι «τα γκέτο είναι παρόντα στην καρδιά Ελλάδας, στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα».

«Τα γεγονότα στη Γαλλία, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Είναι καιρός να προωθηθεί η διαδικασία ώστε οι μετανάστες, αυτοί που επί μακρόν μένουν στην Ελλάδα, να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή