Επένδυση 50 εκατ. δολαρίων από την Intel στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 22:14
REUTERS/BEAWIHARTA
A- A A+

Δεκαετή συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft και τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας ανακοίνωσε η Intel, με στόχο να επιταχύνει την πρόοδο στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Intel θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια και θα παράσχει σημαντικούς πόρους, τόσο στα ερευνητικά κέντρα, όσο και εντός της Intel, καθώς και τεχνική υποστήριξη.

Οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της παρούσας επιστήμης υπολογιστών, καθώς υπόσχονται να λύσουν ανυπέρβλητα για τα σημερινά δεδομένα προβλήματα, όπως πολυσχιδείς προσομοιώσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανάλυση μεγάλης κλίμακας οικονομικών συστημάτων ή την πιο αποτελεσματική ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών.

«Ένας πλήρως λειτουργικός κβαντικός υπολογιστής θα αργήσει, για μια τουλάχιστον δεκαετία, ωστόσο οι πρακτικές και θεωρητικές ερευνητικές προσπάθειες, τις οποίες ανακοινώνουμε σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτήν την πορεία και φέρνουν το στόχο μας πλησιέστερα στην πραγματικότητα,» δήλωσε ο Μάικ Μέιμπερι, ανώτερο στέλεχος των Intel Labs.

Στόχος της Intel είναι η επέκταση της εξειδίκευσης του πανεπιστημίου σε ότι αφορά στην έρευνα για τη φυσική και τις διάφορες πτυχές των κβαντικών υπολογιστών, συνεισφέροντας στον τομέα των προηγμένων διαδικασιών κατασκευής, των ηλεκτρονικών και της μικροαρχιτεκτονικής.

Οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κβαντικά bits (quantum bits – qubits), σε αντίθεση με τους ψηφιακούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούμε σήμερα και οι οποίοι είναι βασισμένοι σε τρανζίστορ - και στους οποίους, τα δεδομένα πρέπει να κωδικοποιούνται σε δυαδικά bits (binary digits – bits). Τα qubits μπορούν να υφίστανται σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα, παρέχοντας τη δυνατότητα να εκτελείται μεγάλος όγκος υπολογισμών παράλληλα, επιταχύνοντας, έτσι, την επίλυση προβλημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς