Ομιλία Παπανδρέου σε ημερίδα του ΕΣΚ και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή

Μήνυμα για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 16:36
UPD:16:38
A- A A+

Στην ημερίδα με θέμα «Νέοι και ανεργία: Το μέλλον θέλει δουλειά», που διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), θα μιλήσει αύριο ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, (Πατησίων 69 και Αινιάνος 4) και τα βασικά θέματα της είναι:

- «η προσέγγιση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την απασχόληση»,

- «προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης»,

- «η ανεργία των νέων και το κοινωνικό κράτος» και

- «τα συνδικάτα για την ανεργία».

Στη 1.00 μ.μ., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για την ημερίδα.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου και τα μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παραθέσουν γεύμα προς τιμήν του κ. Σουλτς, στην «Αθηναϊδα».

Mήνυμα για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου

Εξάλλου στο μήνυμά του για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, και ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Συμβολίζει ταυτοχρόνως, τόσο τον απελευθερωτικό χαρακτήρα όσο και τις αγωνίες και τις αρχές του λαϊκού κινήματος που συμπύκνωσε τους στόχους της εθνικής αντίστασης, του 114, του ανένδοτου και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Οι τρεις λέξεις που σηματοδοτούν τους στόχους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αποτέλεσαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων του λαού μας και κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σηματοδότησαν και σηματοδοτούν πάντα τις αρχές μας, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής όλων στους αγώνες για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας αξιών.

Τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια ο ελληνικός λαός κατέκτησε μεγάλους στόχους. Είδε τις προσπάθειές του να καρποφορούν και να οδηγούν της Ελλάδα από την περιφέρεια στο κέντρο των εξελίξεων, στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας. Οικοδόμησε μια σταθερή δημοκρατία και μια ανοιχτή κοινωνία.

Σήμερα, τριάντα δύο χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παραμένουν και θα παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Σήμερα, τριάντα δύο χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός τιμά τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας, εκφράζει το σεβασμό του σε όλους εκείνους που κοίταξαν την ιστορία κατά πρόσωπο, και επιχειρεί να προσδώσει νέα δυναμική στα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Σήμερα, τριάντα δύο χρόνια μετά, οι στόχοι της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, απαιτούν:

- ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών

- νέα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης

- ισχυρή κοινωνία, ανοιχτή, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, στο περιβάλλον, μια κοινωνία αλληλεγγύης που ορθώνει φράγματα σε κάθε μορφή βίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού, που μεριμνά για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών

- νέα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης

- γνώση, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και κατάκτηση των νέων τεχνολογιών

- συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, και κοινωνικό έλεγχο.

Σε αυτόν τον αγώνα, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, η νέα γενιά της πατρίδας μας μπορεί και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ελληνικό λαό θα συνεχίσει να δίνει των αγώνα γι’ αυτούς τους στόχους, που μετατρέπουν τις προκλήσεις της εποχής μας σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, που οδηγούν την Ελλάδα μπροστά, που απελευθερώνουν την Ελληνική κοινωνία και τις πραγματικές της δυνάμεις.

Θα συνεχίσει να δίνει μαζί με τον Ελληνικό λαό τη μάχη ενάντια στη φοβία, την οπισθοδρόμηση, τη μιζέρια, τη μετριότητα, τον αυταρχισμό, τις αντιλαϊκές πολιτικές, την μικροκομματική αντίληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή