Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση REACH

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 16:45
UPD:16:53
A- A A+

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε με ψήφους 407 υπέρ, 155 κατά και 41 αποχές, μετά από μαραθώνια ψηφοφορία επί εκατοντάδων τροπολογιών, την πρόταση της για τον Κανονισμό για την Καταχώρηση, Αξιολόγηση και Αδειοδότηση Χημικών Προϊόντων και για τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε αυτά (REACH).

Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ χαμηλών απαιτήσεων σε τεστ και πληροφόρηση για ουσίες που παράγονται σε ποσότητες μικρότερες των 10 τόνων το χρόνο. Στο θέμα της καταχώρησης και υποκατάστασης των επικίνδυνων χημικών, η πλειοψηφία θέλει να καταστούν οι βιομηχανίες υπεύθυνες για τα χημικά που διοχετεύουν στην αγορά.

Θα ακολουθήσει περίοδος διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναλυτικά, στόχος του REACH είναι η εγκαθίδρυση σε περίοδο 11 ετών ενός συστήματος καταγραφής περίπου 30.000 χημικών ουσιών που παρασκευάζονται ή εισάγονται στην Ε.Ε. σε ποσότητες που ξεπερνούν τον ένα τόνο ετησίως. Η εργασία αυτή θα γίνεται από υπηρεσία που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Οι εταιρείες θα πρέπει να παράσχουν αποδείξεις ότι οι ουσίες, που υπάρχουν σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως αυτοκίνητα, υπολογιστές ή μπογιές, είναι ασφαλείς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία, την οποία παρουσίασαν οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι και η οποία αφορά σε συμβιβαστικό πακέτο, βάσει του οποίου μειώνεται σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των χημικών ουσιών που θα πρέπει να ελέγχονται.

Το συμβιβαστικό πακέτο αφορά τις ουσίες που παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες έως 10 τόνων ετησίως, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 17.500 ως 20.000 ουσίες, με εξαίρεση τις πιο επικίνδυνες, ή αυτές στις οποίες η έκθεση είναι μεγάλη.

Το REACH θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τους υπουργούς Βιομηχανίας των 25 για να αποκτήσει την ισχύ κανονισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή