Στάθης Λιβαθινός: «Το Εθνικό οφείλει να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό»

Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το προγραμματισμένο ρεπερτόριο 2015 - 2016
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 18:02
UPD:22:44
A- A A+

«Ανέλαβα  -  όπως είπε κάποιος  - στην πιο δύσκολη στιγμή, μετά τον πόλεμο» ανέφερε ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης  για το πρόγραμμα της περιόδου 2015 - 2016, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Τσίλλερ.

«Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Ξυδάκη που μου εμπιστεύτηκε τη θέση σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Στο πρόσωπό μου είδε μια μη πολιτική επιλογή» τόνισε ο κ. Λιβαθινός, ο οποίος έκανε αναφορά και στην πρόσφατη απώλεια της δημοσιογράφου Έλενας Χατζηιωάννου.
«Είμαστε φρέσκοι ακόμα, περίπου τέσσερις μήνες, αλλά από τις πρώτες μας κιόλας συναντήσεις διαπραγματευτήκαμε όλες τις αμοιβές και τις συμβάσεις. Οι προτάσεις στο Εθνικό Θέατρο γίνονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά από το αρμόδιο τμήμα, ενώ πήραμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα ρεπερτόριο από την προηγούμενη διεύθυνση και το διαμορφώσαμε έτσι,  ώστε να είναι δικό μας παιδί. Ξεκινάμε τη  χρονιά με τη σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, ύψους 220.000 ευρώ» ανέφερε -  μεταξύ άλλων - ο κ. Λιβαθινός.

Συνεργασίες και άνοιγμα σε όλα τα είδη θεάτρου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής ανέφερε πως θα συνεργαστεί  με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, την Εθνική Λυρική, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με όλους τους φορείς για να πετύχει κάτι ουσιαστικό και πρωτοπόρο.

«Το Εθνικό οφείλει να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, θα κάνουμε ένα ακριβό θέατρο για πολλούς» τόνισε ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος συμπλήρωσε πως το Εθνικό από το 2016 θα ανοίξει τα φτερά του σε όλα τα είδη θεάτρου, στο χορό και τη μουσική, ενώ θεσμοθετούνται ανοικτές ακροάσεις και δωρεάν σεμινάρια κίνησης.  Επίσης, θα υπάρχουν ανοιχτές πρόβες, τις οποίες θα μπορεί να παρακολουθεί το  κοινό που θα έχει δηλώσει συμμετοχή.

Πειραματική Σκηνή

Τέλος, ο κ. Λιβαθινός ανακοίνωσε την επαναλειτουργεία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, την οποία θα αναλάβουν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, δύο δημιουργοί της νέας γενιάς,  με τη φιλοδοξία μιας αισθητικής και κοινωνικής παρέμβασης στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.  Παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις θα συνθέσουν το πρόγραμμα της Πειραματικής, που θα στεγαστεί στην ανακαινισμένη Σκηνή «Κατίνα Παξινού».

Προγραμματισμένο ρεπερτόριο 2015-2016

Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

«Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο (Επανάληψη)
από 1/10/2015 έως 29/11/2015

Το Εθνικό Θέατρο, μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνει την τρυφερή κωμωδία του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, για μια γυναίκα που μάχεται με όλα τα μέσα για την αξιοπρέπειά της και την ευτυχία των παιδιών της.

«Ριχάρδος ο Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
από 10/12/2015 έως 14/2/2016

Ένα από τα κορυφαία ιστορικά δράματα του μεγάλου ελισαβετιανού συγγραφέα, που σχολιάζει τη δίψα για εξουσία και τον ίλιγγο που την ακολουθεί, μέσα σε έναν κόσμο που ζει και αναπαράγεται από τη βία και την σκληρότητα.

«Ο θάνατος του εμποράκου»  του Άρθουρ Μίλλερ
από 10/3/2016 έως 24/4/2016 &  από 4/5/2016  έως 29/5/2016

Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Άρθουρ Μίλλερ απομυθοποιεί την κοινωνία του υλισμού και το ψυχρό οικονομικό σύστημα, που προσφέρει μια επίφαση ευημερίας αλλά εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και τον εγκαταλείπει όταν αυτός δεν μπορεί πλέον να είναι αποδοτικός.

Σκηνή Νίκος Κούρκουλος

«Καγκουρό»  του Βασίλη Κατσικονούρη (πανελλήνια πρώτη)
από 15/10/2015 έως 6/12/2015

Το τελευταίο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη διαπραγματεύεται το επίκαιρο θέμα του αδιεξόδου της νέας γενιάς και της δύσκολης συνύπαρξής της με την παλαιότερη, μπροστά στις αποφάσεις της διαχείρισης του μέλλοντός της. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς, σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου.

«Έγκλημα και τιμωρία»  του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
από 17/12/2015 έως 14/2/2016

Κορυφαίο δείγμα της συγγραφικής μεγαλοφυΐας του Ντοστογιέφσκι, το αριστούργημα αυτό ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή και θέτει δύσκολα διλήμματα για την ηθική και το δίκαιο. Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, το κείμενο αποκτά μια ακόμη πιο συναρπαστική διάσταση, μέσα από την μοναδική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

«Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη
από 25/2/2016 έως 24/4/2016 & από 4/5/2016 έως 29/5/2016

Το καλύτερο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη φωτίζει την ματαίωση των ονείρων και την ανάγκη για επιβίωση, σε έναν κόσμο τραχύ και αμείλικτο, όπου τα περιθώρια για συναισθήματα και τρυφερότητα δοκιμάζονται αλλά παραμένουν πάντοτε ζωντανά. Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Λέα Κούση, μουσική: Δημήτρης Μαραμής.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕ

«Φιλουμένα»

NEO ΡΕΞ

«Μάγκντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου (πανελλήνια πρώτη)
από 5/11/2015 έως 10/1/2016

Ένα εμβληματικό ζευγάρι της ναζιστικής Γερμανίας, ο Γιόζεφ και η Μάγκντα Γκαίμπελς επαναθεωρούν την ιδεολογία, τις πράξεις και τα ίχνη τους στην Ιστορία, σε έναν σκληρό προσωπικό απολογισμό, μέσα από ένα κείμενο - έκπληξη του Γιώργου Βέλτσου, σε σκηνοθεσία – σκηνικά - κοστούμια Άντζελας Μπρούσκου.

«Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ (πανελλήνια πρώτη)
από 21/1/2016 έως 20/3/2016

Το σημαντικό θεατρικό έργο του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που έγινε γνωστό μέσα από την κινηματογραφική εκδοχή του, εκθειάζει την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία στο όνομα της απόλυτης αγάπης.

«Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ (πανελλήνια πρώτη)
από 31/3/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016

Ένα σημαντικό σύγχρονο ισπανικό έργο, με θέμα τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση, τόσο μέσα στο στενό περιβάλλον της οικογένειας όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς