Multimedia

Οι άνθρωποι των λατομείων ασβεστόλιθου της Αιγύπτου

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 12:44

Στα λατομεία ασβεστόλιθου της επαρχίας Μινύα, νότια του Καΐρου, οι εργάτες δουλεύουν κάτω από πενιχρές συνθήκες ασφαλείας και χωρίς κοινωνική και ιατρική ασφάλιση. Φορώντας σανδάλια και αυτοσχέδιες μάσκες, οι ίδιοι χρησιμοποιούν τροχούς κοπής χωρίς προστασία, για να κόψουν τον ασβεστόλιθο σε τούβλα. Ανάμεσά τους βρίσκονται από αγρότες έως και απόφοιτοι πανεπιστημίου, οι οποίοι αμείβονται από 10 έως 16 δολάρια την ημέρα.

Λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, τα ατυχήματα στα λατομεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται σε διψήφιο νούμερο, σε ένα έθνος που πλήττεται από πολιτικές και οικονομικές αναταραχές από το 2011, τα λατομεία προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό ανδρών που αδυνατούν να βρουν εργασία αλλού.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε τον Απρίλιο πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να χτιστεί ένα νοσοκομείο δίπλα στα λατομεία, λόγω των κινδύνων που ενέχει η συγκριμένη εργασία. Από τη μεριά τους, οι εργάτες προγραμματίζουν απεργία τον επόμενο μήνα με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.