Multimedia

Σόχο: Η καρδιά του Λονδίνου αλλάζει...

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 15:40

Στο Σόχο, διάσημο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τη νυχτερινή του διασκέδαση, χτυπά εδώ και δεκαετίες ο παλμός του κεντρικού Λονδίνου. Δίπλα στα κακόφημα στέκια και τα κινέζικα εστιατόρια γεννήθηκαν οι πιο ανατρεπτικές τάσεις στη μουσική, τη μόδα και τον τρόπο ζωής.

Τα «κόκκινα φανάρια» και οι προμαχώνες των μπίτνικ έχουν δώσει τη θέση τους σε μοντέρνες παμπ, ολονύχτια καφέ, γκαλερί, εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία και βίντατζ μπουτίκ που υποδέχονται όλη τη φασαρία αυτής της λιθόστρωτης γειτονιάς 24 ώρες το 24ωρο.

Το Σόχο ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών διανοούμενων, συγγραφέων, μουσικών και καλλιτεχνών.

Οι ημέρες δόξας όμως έχουν αρχίσει να «ξεθωριάζουν» - τώρα το Σόχο έχει αναβαθμιστεί και είναι μια δημοφιλής περιοχή που δεν έχει σταματήσει ν' αλλάζει, καθώς αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο ιδιαίτερο παρελθόν του και το αβέβαιο τουριστικό του μέλλον.

Τα τρέχοντα σχέδια ανάπλασης της περιοχής κρύβουν τον κίνδυνο να μετατρέψουν το Σόχο σε μία τουριστική ζώνη, χάνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Πολλοί υποστηρικτές της καμπάνιας «Σώστε το Σόχο», ανάμεσά τους και ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, δηλώνουν ότι η περιοχή σιγά-σιγά χάνει την ταυτότητά της και ότι χαρακτηριστικά της μαγαζιά κλείνουν παραχωρώντας τη θέση τους σε αλυσίδες καφέ, πολυτελή μπαρ και πολυεθνικές που «ξεπετάγονται» στα στενά της περιοχής.

Το πιό πρόσφατο θύμα της αλλαγής είναι το 12 Bar Club. Από τότε που άνοιξε το 1994, υπήρξε σημείο συνάντησης ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Στους χώρους του έχουν κάνει το ντεμπούτο τους καλλιτέχνες όπως ο Jeff Buckley, η Katie Melua και η Adele και έχουν δώσει συναυλίες συγκροτήματα όπως οι The Libertines, Primal Scream και  Alabama 3. Τώρα πλέον όμως προστέθηκε και αυτό στη μακρά λίστα των ιστορικών χώρων της Βρετανικής πόπ και ροκ κουλτούρας που κλείνουν.