Multimedia

Οι επιζώντες του Άουσβιτς

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 12:18

Χθες συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την κατάληψη του στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί, Άουσβιτς από τους Συμμάχους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1940 ως το 1945 περίπου 1,5 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητα τους Εβραίοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο. Εκεί έχασαν επίσης την ζωή τους περίπου 85.000 Πολωνοί, οι οποίοι δεν ήταν Εβραίοι, 20.000 Αθίγγανοι, 15.000 Σοβιετικοί και 12.000 υπήκοοι άλλων χωρών. Σε 200.000 ανέρχονται περίπου όσοι κατάφεραν να επιζήσουν. Με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης, οι επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας, ηλικιωμένοι πια, θυμούνται τα μέλη των οικογενειών τους που έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς και την χαμένη παιδική τους ηλικία.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 83χρονος Jerzy Ulatowski, ο οποίος είχε τον αριθμό 192823 στο Άουσβιτς ήταν 13 ετών όταν οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατάφερε να δραπετεύσει με την οικογένειά του, εκμεταλλευόμενος διακοπή ρεύματος στο ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα γύρω από το στρατόπεδο. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 83χρονος Jerzy Ulatowski, ο οποίος είχε τον αριθμό 192823 στο Άουσβιτς ήταν 13 ετών όταν οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατάφερε να δραπετεύσει με την οικογένειά του, εκμεταλλευόμενος διακοπή ρεύματος στο ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα γύρω από το στρατόπεδο. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 89χρονη Erzsebet Brodt ήταν 17 ετών όταν μεταφέρθηκε με την οικογένειά της Άουσβιτς. Διηγείται το ταξίδι προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης σημειώνοντας ότι «Έβαλαν τους αρρώστους και τις ετοιμόγεννες γυναίκες σε ξεχωριστό βαγόνι. Όταν αυτό άνοιξε κατά την άφιξη στο Άουσβις είδαμε ότι όλοι μέσα ήταν νεκροί».
REUTERS / LASZLO BALOGH

Η 89χρονη Erzsebet Brodt ήταν 17 ετών όταν μεταφέρθηκε με την οικογένειά της Άουσβιτς. Διηγείται το ταξίδι προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης σημειώνοντας ότι «Έβαλαν τους αρρώστους και τις ετοιμόγεννες γυναίκες σε ξεχωριστό βαγόνι. Όταν αυτό άνοιξε κατά την άφιξη στο Άουσβις είδαμε ότι όλοι μέσα ήταν νεκροί».

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η Erzsebet Brodt κρατά φωτογραφία της οικογένειά της, τα μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του πολέμου. 
REUTERS / LASZLO BALOGH

Η Erzsebet Brodt κρατά φωτογραφία της οικογένειά της, τα μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του πολέμου. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 77χρονος Jacek Nadolny ήταν 7 χρονών όταν πήγε στο Άουσβιτς με τον αριθμό 192685. Το 1945 μεταφέρθηκε με την οικογένειά του σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Βερολίνο.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 77χρονος Jacek Nadolny ήταν 7 χρονών όταν πήγε στο Άουσβιτς με τον αριθμό 192685. Το 1945 μεταφέρθηκε με την οικογένειά του σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Βερολίνο.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο Jacek Nadolny κρατά φωτογραφία της οικογένειάς του, η οποία τραβήχτηκε την περίοδο του πολέμου.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο Jacek Nadolny κρατά φωτογραφία της οικογένειάς του, η οποία τραβήχτηκε την περίοδο του πολέμου.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 80χρονος Laszlo Bernath λέει ότι επέζησε στο Άουσβιτς χάρη στον πατέρα του, έναν «πρακτικό άνθρωπο», όπως σημειώνει. Ήταν 15 όταν οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ο πατέρας του τον συμβούλευσε να πει ψέματα για την ηλικία του, ώστε να μην τους χωρίσουν. Κατά την παραμονή του στο Άουσβιτς, ο Laszlo δεν γνώριζε για την ύπαρξη των θαλάμων αερίων.
REUTERS / LASZLO BALOGH

Ο 80χρονος Laszlo Bernath λέει ότι επέζησε στο Άουσβιτς χάρη στον πατέρα του, έναν «πρακτικό άνθρωπο», όπως σημειώνει. Ήταν 15 όταν οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ο πατέρας του τον συμβούλευσε να πει ψέματα για την ηλικία του, ώστε να μην τους χωρίσουν. Κατά την παραμονή του στο Άουσβιτς, ο Laszlo δεν γνώριζε για την ύπαρξη των θαλάμων αερίων.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο Laszlo Bernath κρατά φωτογραφία με μέλη της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
REUTERS / LASZLO BALOGH

Ο Laszlo Bernath κρατά φωτογραφία με μέλη της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 80χρονη Janina Reklajtis, η οποία είχε τον αριθμό 83043 στο Άουσβιτς, κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε στη διάρκεια του πολέμου. Ήταν 12 ετών όταν στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την μητέρα της. Τον Ιανουάριο του 1945 μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Βερολίνο, όπου παρέμειναν μέχρι την απελευθέρωσή τους.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η 80χρονη Janina Reklajtis, η οποία είχε τον αριθμό 83043 στο Άουσβιτς, κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε στη διάρκεια του πολέμου. Ήταν 12 ετών όταν στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την μητέρα της. Τον Ιανουάριο του 1945 μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Βερολίνο, όπου παρέμειναν μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 80χρονη Danuta Bogdaniuk-Bogucka ήταν 10 ετών όταν πέρασε την πύλη του Άουσβιτς με τη μητέρα της. Η Danuta επιβίωσε από τα πειράματα του Γιόζεφ Μένγκελε κατά την παραμονή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο συναντήθηκε και πάλι με τη μητέρα της και ανακάλυψαν ότι χωρίς να το γνωρίζουν βρίσκονταν το ίδιο διάστημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η 80χρονη Danuta Bogdaniuk-Bogucka ήταν 10 ετών όταν πέρασε την πύλη του Άουσβιτς με τη μητέρα της. Η Danuta επιβίωσε από τα πειράματα του Γιόζεφ Μένγκελε κατά την παραμονή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο συναντήθηκε και πάλι με τη μητέρα της και ανακάλυψαν ότι χωρίς να το γνωρίζουν βρίσκονταν το ίδιο διάστημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . H 89χρονηJadwiga Bogucka η οποία είχε τον αριθμό 86356 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην εξέγερση της Βαρσοβίας ήταν 19 ετών και στάλθηκε μαζί με τη μητέρα της στο Άουσβιτς στις 12 Αυγούστου  του 1944. Απελευθερώθηκαν στις 27 Ιανουαρίου του 1945 από τον Κόκκινο Στρατό. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

H 89χρονηJadwiga Bogucka η οποία είχε τον αριθμό 86356 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην εξέγερση της Βαρσοβίας ήταν 19 ετών και στάλθηκε μαζί με τη μητέρα της στο Άουσβιτς στις 12 Αυγούστου  του 1944. Απελευθερώθηκαν στις 27 Ιανουαρίου του 1945 από τον Κόκκινο Στρατό. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η Jadwiga Bogucka κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε το 1944 στη Βαρσοβία.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η Jadwiga Bogucka κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε το 1944 στη Βαρσοβία.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 88χρονος Marian Majerowicz φωτογραφίζεται με τον αριθμό 157715, με τον οποίο καταχωρίστηκε στο Άουσβιτς να διακρίνεται στο χέρι του. Ο Marian ήταν 17 ετών όταν πέρασε τις πύλες του Άουσβιτς. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης συναντήθηκε με τον πατέρα που τον ενημέρωσε ότι η μητέρα του και ο νεότερος αδερφός έχασαν τη ζωή τους στους θαλάμους αερίων. Ο πατέρας του δεν πρόλαβε να δει το τέλος του πολέμου.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 88χρονος Marian Majerowicz φωτογραφίζεται με τον αριθμό 157715, με τον οποίο καταχωρίστηκε στο Άουσβιτς να διακρίνεται στο χέρι του. Ο Marian ήταν 17 ετών όταν πέρασε τις πύλες του Άουσβιτς. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης συναντήθηκε με τον πατέρα που τον ενημέρωσε ότι η μητέρα του και ο νεότερος αδερφός έχασαν τη ζωή τους στους θαλάμους αερίων. Ο πατέρας του δεν πρόλαβε να δει το τέλος του πολέμου.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 82χρονη Maria Stroinska ήταν 12 ετών όταν μεταφέρθηκε από τη Βαρσοβία στο Άουσβιτς με την αδερφή της. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η 82χρονη Maria Stroinska ήταν 12 ετών όταν μεταφέρθηκε από τη Βαρσοβία στο Άουσβιτς με την αδερφή της. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Οικογενειακή φωτογραφία της Maria Stroinska πριν τον πόλεμο. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Οικογενειακή φωτογραφία της Maria Stroinska πριν τον πόλεμο. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 87χρονος Janos Forgacs θυμάται τη μεταφορά του στο Άουσβιτς μέσα σε άμαξα με σφραγισμένα παράθυρα και συρματόπλεγμα. Ένας αξιωματικός τους είπε να παραδώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς δεν θα τους ήταν πια χρήσιμα
REUTERS / LASZLO BALOGH

Ο 87χρονος Janos Forgacs θυμάται τη μεταφορά του στο Άουσβιτς μέσα σε άμαξα με σφραγισμένα παράθυρα και συρματόπλεγμα. Ένας αξιωματικός τους είπε να παραδώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς δεν θα τους ήταν πια χρήσιμα

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 82χρονος Bogdan Bartnikowski, ο οποίος είχε τον αριθμό 192731 στο Άουσβιτς, ήταν 12 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν στάλθηκε με τη μητέρα του στο Άουσβιτς. Εργάστηκε ως πιλότος και αργότερα έγινε δημοσιογράφος και συγγραφέας. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 82χρονος Bogdan Bartnikowski, ο οποίος είχε τον αριθμό 192731 στο Άουσβιτς, ήταν 12 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν στάλθηκε με τη μητέρα του στο Άουσβιτς. Εργάστηκε ως πιλότος και αργότερα έγινε δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 86χρονος Imre Varsanyi κρατά φωτογραφίες επιζώντων. Ήταν 14 ετών όταν πέρασε τις πύλες του Άουσβιτς με την οικογένειά του. Ήταν το μόνο μέλος της που επέζησε. Για 60 χρόνια ο Imre αρνούνταν να μιλήσει για το Άουσβιτς, νιώθοντας ενοχές για το γεγονός ότι επέζησε. 
REUTERS / LASZLO BALOGH

Ο 86χρονος Imre Varsanyi κρατά φωτογραφίες επιζώντων. Ήταν 14 ετών όταν πέρασε τις πύλες του Άουσβιτς με την οικογένειά του. Ήταν το μόνο μέλος της που επέζησε. Για 60 χρόνια ο Imre αρνούνταν να μιλήσει για το Άουσβιτς, νιώθοντας ενοχές για το γεγονός ότι επέζησε. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Οικογενειακή φωτογραφία του Bogdan Bartnikowski. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Οικογενειακή φωτογραφία του Bogdan Bartnikowski. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 80χρονος Henryk Duszyk, ο οποίος είχε τον αριθμό 192692 στο Άουσβιτς, ήταν 10 ετών όταν μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τον πατέρα του και τη θετή του μητέρα. Η οικογένεια χωρίστηκε και ο Henryk είδε τον πατέρα του για μία μόνο φορά πριν αυτός χάσει τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Henryk με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έμειναν στο Άουσβιτς μέχρι την απελευθέρωσή του.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 80χρονος Henryk Duszyk, ο οποίος είχε τον αριθμό 192692 στο Άουσβιτς, ήταν 10 ετών όταν μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τον πατέρα του και τη θετή του μητέρα. Η οικογένεια χωρίστηκε και ο Henryk είδε τον πατέρα του για μία μόνο φορά πριν αυτός χάσει τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Henryk με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έμειναν στο Άουσβιτς μέχρι την απελευθέρωσή του.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 82χρονη Halina Brzozowska, η οποία είχε τον αριθμό 86356 ήταν 12 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας του 1944, όταν μεταφέρθηκε με την 6χρονη αδερφή της στο Άουσβιτς. Οι δύο αδερφές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να περιγράψουν το τι τους συνέβη εκεί. Λένε ότι τους πήραν από το σπίτι και την οικογένειά τους και ότι έχασαν την παιδική τους ηλικία. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η 82χρονη Halina Brzozowska, η οποία είχε τον αριθμό 86356 ήταν 12 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας του 1944, όταν μεταφέρθηκε με την 6χρονη αδερφή της στο Άουσβιτς. Οι δύο αδερφές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να περιγράψουν το τι τους συνέβη εκεί. Λένε ότι τους πήραν από το σπίτι και την οικογένειά τους και ότι έχασαν την παιδική τους ηλικία. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η Halina Brzozowska κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε στη διάρκεια του πολέμου.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η Halina Brzozowska κρατά φωτογραφία της που τραβήχτηκε στη διάρκεια του πολέμου.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 87χρονος Lajos Erdelyi κρατά σχέδιο που δημιούργησε συγκρατούμενός του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς όπου στάλθηκε τον Μάιο του 1944. Όταν απελευθερώθηκε, αν και είχε βάρος κάτω από 30 κιλά, επιχείρησε να επιστρέψει σπίτι του περπατώντας. Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από έναν αγρότη. 
REUTERS / LASZLO BALOGH

Ο 87χρονος Lajos Erdelyi κρατά σχέδιο που δημιούργησε συγκρατούμενός του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς όπου στάλθηκε τον Μάιο του 1944. Όταν απελευθερώθηκε, αν και είχε βάρος κάτω από 30 κιλά, επιχείρησε να επιστρέψει σπίτι του περπατώντας. Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από έναν αγρότη. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο 83χρονος Stefan Sot, ο οποίος είχε τον αριθμό 192705 ήταν 13 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν στάλθηκε  στο Άουσβιτς. Αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όπου αναγκάστηκε να δουλεύει για την παρασκευή γευμάτων για αξιωματικούς των Ες-Ες. Με το τέλος του πολέμου άρχισε να δουλεύει σε τυπογραφείο. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο 83χρονος Stefan Sot, ο οποίος είχε τον αριθμό 192705 ήταν 13 ετών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν στάλθηκε  στο Άουσβιτς. Αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όπου αναγκάστηκε να δουλεύει για την παρασκευή γευμάτων για αξιωματικούς των Ες-Ες. Με το τέλος του πολέμου άρχισε να δουλεύει σε τυπογραφείο. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Ο Stefan Sot κρατά φωτογραφία του από την εποχή του πολέμου.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Ο Stefan Sot κρατά φωτογραφία του από την εποχή του πολέμου.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 80χρονη Elzbieta Sobcz, η οποία είχε τον αριθμό 85536, ήταν 10 ετών όταν οδηγήθηκε στο Άουσβιτς με τη μητέρα της και τον αδερφό της. Χωρίστηκαν σε γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Η Elzbieta λέει ότι έχασε την παιδικής της ηλικία και την ευκαιρία να ζήσει μια διαφορετική ζωή.
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η 80χρονη Elzbieta Sobcz, η οποία είχε τον αριθμό 85536, ήταν 10 ετών όταν οδηγήθηκε στο Άουσβιτς με τη μητέρα της και τον αδερφό της. Χωρίστηκαν σε γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Η Elzbieta λέει ότι έχασε την παιδικής της ηλικία και την ευκαιρία να ζήσει μια διαφορετική ζωή.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η Elzbieta Sobcz κρατά το ρολόι του πατέρα της, το οποίο είχε φυλάξει ο αδερφός της κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
REUTERS / KACPER PEMPEL

Η Elzbieta Sobcz κρατά το ρολόι του πατέρα της, το οποίο είχε φυλάξει ο αδερφός της κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Οι επιζώντες του Άουσβιτς . Η 90χρονη Eva Fahidi κρατά φωτογραφία της οικογένειάς της η οποία σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Eva ήταν 18 ετών το 1944 όταν στάλθηκε από το Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας στο Άουσβιτς. 
REUTERS / LASZLO BALOGH

Η 90χρονη Eva Fahidi κρατά φωτογραφία της οικογένειάς της η οποία σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Eva ήταν 18 ετών το 1944 όταν στάλθηκε από το Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας στο Άουσβιτς.