Multimedia

«Αργοπεθαίνει» η Νεκρά Θάλασσα

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 12:18

Η Νεκρά Θάλασσα, ένα από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα υγείας στον κόσμο, αργοπεθαίνει, καθώς συνεχίζεται η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων. Οι υπεύθυνοι του Γεωλογικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, οι οποίοι χρησιμοποιούν μία μικρή σημαδούρα στο κέντρο της λίμνης για να μετρούν το βάθος της, εκτιμούν πως η στάθμη της, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40 μέτρα από τη δεκαετία του 1950.

Η επιφάνειά της ασιατικής λίμνης, διάσημης για τη μεγάλη άνωση και τα ιδιαίτερα αλμυρά νερά της, βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, γεγονός που την καθιστά το χαμηλότερο σημείο στην ξηρά.

Η μειωμένη εισροή υδάτων οφείλεται μεταξύ άλλων, στη χρήση νερού από τον ποταμό Ιορδάνη σε αρδευτικά έργα. Η ζήτηση για τους υδάτινους πόρους στην περιοχή είναι αυξημένη τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη γειτονική Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και τη Συρία. Στη λίμνη δε βρίσκονται ψάρια και φύκη, καθώς η υψηλή συγκέντρωση άλατος, δέκα φορές πάνω από αυτή των ωκεανών, αποτρέπει την επιβίωση ζωντανών οργανισμών.