Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Το μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά τα είδη είναι σπάνια και άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Το μουσείο περιλαμβάνει πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών (300 είδη) καθώς και μία ολοκληρωμένη συλλογή μανιταριών.
Ο μεγάλος χουχουριστής (Strix aluco aluco) δεσπόζει στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων. Στην Ελλάδα, ζει σε δάση φυλλοβόλων, άλση, περιοχές με διάσπαρτα δένδρα, χωριά και πόλεις. Προτιμά τα δάση με γέρικα δένδρα που έχουν κουφάλες για να φωλιάζει ή να κρύβεται.
Ένας χρυσαετός (Aquila chrysaetos) κυνηγά μια αλεπού (Vulpes vulpes) σε αναπαράσταση του μουσείου φυσικής ιστορίας Μετεώρων.
Ένας ευρασιατικός λύγκας (Lynx lynx - Λυγξ ο λυγξ) καλωσορίζει τους επισκέπτες της έκθεσης. Ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών και είναι σαρκοφάγο. Έχει μήκος 1-1,3 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 45 κιλά. Στην Ελλάδα απαντάται στην περιοχή της Φλώρινας. Κάθε ένα από τα θηλαστικά παρουσιάζεται μέσα από διοράματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους.
Μία μεγάλη ωτίδα (Otis tarda) κοσμεί την έκθεση πτηνών στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων. Η μεγάλη ωτίδα είναι ένα από τα βαρύτερα πουλιά που πετούν στον κόσμο, με βάρος έως 16 κιλά. Βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης και στην Ελλάδα ξεχειμωνιάζει στον θεσσαλικό κάμπο ένας πολύ μικρός αριθμός που εκτιμάται σε όχι πάνω από 12 πουλιά.
Επισκέπτες παρατηρούν τα εκθέματα.
Ο σπάνιος σφηνόουρος αετός της Ταζμανίας (Α) και ένα όρνιο του Ρούπελ Gyps rueppellii (Δ) είναι μερικά από τα είδη που φιλοξενούνται στο μουσείο. Η υψηλότερη πτήση πουλιού που καταγράφηκε ποτέ ήταν από έναν γύπα Ρούπελ. Το όρνιο πέταξε στα 37.000 πόδια πάνω από την Ακτή του Ελεφαντοστού το 1973, προκαλώντας μάλιστα πρόβλημα στην πτήση ενός αεροσκάφους. Πρόκειται για ένα υψόμετρο πολύ πάνω από το ύψος του Έβερεστ (29.029 πόδια) και η έλλειψη οξυγόνου θα μπορούσε να σκοτώσει τα περισσότερα άλλα πτηνά. Τα όρνια μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς διακοπή, πολύ μεγάλες αποστάσεις για ένα γεύμα.
Επισκέπτες παρατηρούν τα εκθέματα του μουσείου φυσικής ιστορίας Μετεώρων.
Επισκέπτες παρατηρούν ένα από τα σημαντικότερα είδη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πτηνοπανίδας, τον κολχικό φασιανό (Phasianus colchicus colchicus). Οι μόνοι φυσικοί πληθυσμοί καθαρόαιμων ατόμων που έχουν εναπομείνει είναι αυτοί του Κοτζά Ορμάν, της Γεωργίας, της νότιας και νοτιανατολικής Βουλγαρίας καθώς και της Αρμενίας.
Επισκέπτες παρατηρούν γύπες του σπάνιου είδους ασπροπάρη (Νeophron percnopterus). Βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου. Ο ασπροπάρης θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του πλανήτη, όχι μόνο επειδή είναι από τα πρώτα είδη στο κόσμο που ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και διότι είναι το μόνο που «διδάσκει» το κόλπο αυτό σε άλλα πτηνά του ίδιου είδους.
Επισκέπτες παρατηρούν γλυπτά μανιτάρια.
Η χιονόγλαυκα (Nyctea scandiaca), ένα από τα χαρακτηριστικά πουλιά της αρκτικής τούνδρας. Είναι ημερόβιο πτηνό, έχει χρώμα λευκό και απαντάται στην Αρκτική.
'Ορνιο του Ρούπελ (Gyps rueppellii)
Η λεπτομύτα (Numenius tenuirostris) είναι ένα από τα σπάνια εκθέματα του μουσείου.
Ο σπιζαετός (Aquila fasciata) με άνοιγμα πτερύγων (150)-157 έως 168-(175) εκατοστά. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους αρπακτικό, ισχυρό και πολύ ευέλικτο, που κατά την πτήση δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός υπερμεγέθους γερακιού.
Κόνδορας των Άνδεων (Vultur gryphus). Ο κόνδορας έχει άνοιγμα πτερύγων 270 έως 320 εκατοστά και αποτελεί ίνδαλμα για τους λαούς της μεγάλης Κορδιλιέρας και εθνικό σύμβολο 6 κρατών.
Ένα ζευγάρι από Βασιλικές πουπουλόπαπιες (Somateria spectabilis) προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ζουν κυρίως στον Αρκτικό κύκλο και είναι πάπιες της θάλασσας.
Επισκέπτης παρατηρεί γύπες του σπάνιου είδους ασπροπάρη (Νeophron percnopterus).
Ευρασιατικός λύγκας.