Multimedia

Μεγαλώνοντας απότομα

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 16:04

Έντεκα ιστορίες παιδιών που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα παρουσιάζονται με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Συρίας έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 13,6 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στο Ιράκ και πολλοί δεν έχουν ούτε τροφή, ούτε στέγη, ενώ έχει αρχίσει ο χειμώνας.

Στην αγροτική περιοχή Σουρούτς της επαρχίας Σανλιούρφα στην Τουρκία, ορισμένες οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο σε ακατοίκητα κτήρια και σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ άλλες ζουν με συγγενείς τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Συνήθως εργάζονται 7-12 ώρες την ημέρα σε καταστήματα ρούχων, συνεργεία, φούρνους και αγορές τροφίμων, κερδίζοντας περίπου πέντε τουρκικές λίρες την ημέρα (1,7 ευρώ).