Multimedia

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 10:00

Ο δρόμος που οδηγεί από τον αμπελώνα στο ποτήρι με το κρασί που απολαμβάνει ο καταναλωτής είναι μακρύς, γεμάτος έγνοιες και φροντίδες. Για την παραγωγή του «νέκταρ των Θεών», τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη, από την επιλογή της ποικιλίας και της τοποθεσίας όπου καλλιεργείται το αμπέλι, μέχρι και τη γέννηση του κρασιού μέσα στο οινοποιείο, αλλά και την εμφιάλωση, τη φύλαξη στην κάβα, τη συντήρηση και τελικά το σερβίρισμά του. Όλοι οι σταθμοί της διαδρομής του, πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης της ποιότητας που κρύβει. Αμπελουργοί, οινοποιοί, οινολόγοι, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου κοπιάζουν και αγωνιούν μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα ανοιχτεί ένα μπουκάλι κρασί.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #1. Εργάτες με φακούς τρυγούν αμπέλι της ποικιλίας Cabernet στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου 2014. Ο τρύγος ξεκινά από τα χαράματα για να κρατήσει το σταφύλι όλους τους χυμούς του. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Έλληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτες με φακούς τρυγούν αμπέλι της ποικιλίας Cabernet στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου 2014. Ο τρύγος ξεκινά από τα χαράματα για να κρατήσει το σταφύλι όλους τους χυμούς του. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Έλληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #4. Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής κρασιού και η ανάπτυξη της εμφιάλωσης έχει ηλικία 60 περίπου χρόνων, η παραγωγή ακολουθεί όμως πτωτική τάση καθώς το 1980 καλλιεργούντο 1 εκατομμύριο στρέμματα ενώ στις μέρες μας έχουν μειωθεί στα 670.000 στρέμματα με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή για το 2014, που όμως λόγω των καιρικών συνθηκών τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι μία κακή χρονιά, να είναι 290.000 τόνοι ποιοτικού κρασιού από 600.000 που ήταν πριν κάποια χρόνια. Ο μέσος όρος των αμπελώνων στην Ελλάδα είναι 5-6 στρέμματα, σαν μικροί κήποι που συνορεύουν με ελαιώνες και οπωρώνες, αυτό όμως προβλέπεται να αλλάξει μετά το 2015 οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα άρει την απαγόρευση φύτευσης νέων αμπελώνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής κρασιού και η ανάπτυξη της εμφιάλωσης έχει ηλικία 60 περίπου χρόνων, η παραγωγή ακολουθεί όμως πτωτική τάση καθώς το 1980 καλλιεργούντο 1 εκατομμύριο στρέμματα ενώ στις μέρες μας έχουν μειωθεί στα 670.000 στρέμματα με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή για το 2014, που όμως λόγω των καιρικών συνθηκών τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι μία κακή χρονιά, να είναι 290.000 τόνοι ποιοτικού κρασιού από 600.000 που ήταν πριν κάποια χρόνια. Ο μέσος όρος των αμπελώνων στην Ελλάδα είναι 5-6 στρέμματα, σαν μικροί κήποι που συνορεύουν με ελαιώνες και οπωρώνες, αυτό όμως προβλέπεται να αλλάξει μετά το 2015 οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα άρει την απαγόρευση φύτευσης νέων αμπελώνων.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #7. Σταφύλι ποικιλίας Syrah έτοιμο για τρύγο στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Ελληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σταφύλι ποικιλίας Syrah έτοιμο για τρύγο στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Ελληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #5. Εργάτρια τρυγεί αμπέλι της ποικιλίας Syrah στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτρια τρυγεί αμπέλι της ποικιλίας Syrah στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #6.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #8. Σταφύλια της ποικιλίας Syrah στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Ελληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σταφύλια της ποικιλίας Syrah στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η διαδικασία της αμπελουργίας παραμένει η ίδια από την αρχαιότητα και οι Ελληνες την διδάχτηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #9. Εργάτες μεταφέρονται με τρακτέρ για να τρυγήσουν αμπέλι στο κτήμα Λαζαρίδη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτες μεταφέρονται με τρακτέρ για να τρυγήσουν αμπέλι στο κτήμα Λαζαρίδη.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #10.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #12.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #13. Εργάτης κουβαλά καφάσι με σταφύλια της ποικιλίας Cabernet.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης κουβαλά καφάσι με σταφύλια της ποικιλίας Cabernet.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #13. Εργάτες κάνουν τη διαλογή και το καθάρισμα των σταφυλιών που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή κρασιού στην Οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτες κάνουν τη διαλογή και το καθάρισμα των σταφυλιών που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή κρασιού στην Οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι της Αττικής.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #14.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #15.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #16. Παιδιά πατούν σταφύλια για την παραγωγή κρασιού σε παραδοσιακό πατητήρι στην οινοποιεία Ζαχαίου στο Κορωπί Αττικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Παιδιά πατούν σταφύλια για την παραγωγή κρασιού σε παραδοσιακό πατητήρι στην οινοποιεία Ζαχαίου στο Κορωπί Αττικής.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #17.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #18. Οινολόγος δοκιμάζει το χυμό των σταφυλιών μετά από την πρώτη δεκαπενθήμερη ζύμωση στην οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οινολόγος δοκιμάζει το χυμό των σταφυλιών μετά από την πρώτη δεκαπενθήμερη ζύμωση στην οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #19. Εργάτης ετοιμάζει τα δρύινα βαρέλια που θα δεχτούν το χυμό του σταφυλιού που έχει υποστεί την πρώτη ζύμωση στην οποία το μηλικό μετατράπηκε σε γαλακτικό οξύ, στην οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης ετοιμάζει τα δρύινα βαρέλια που θα δεχτούν το χυμό του σταφυλιού που έχει υποστεί την πρώτη ζύμωση στην οποία το μηλικό μετατράπηκε σε γαλακτικό οξύ, στην οινοποιεία Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #19. Οινολόγος χημικός ελέγχει την οξύτητα του κρασιού στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οινολόγος χημικός ελέγχει την οξύτητα του κρασιού στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #20. Εργάτης ελέγχει την αλυσίδα εμφιάλωσης κρασιού στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης ελέγχει την αλυσίδα εμφιάλωσης κρασιού στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι #21. Μπουκάλια με κρασί στη αλυσίδα εμφιάλωσης στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μπουκάλια με κρασί στη αλυσίδα εμφιάλωσης στο εμφιαλωτήριο της οινοποιείας Στροφυλιά στα Καλύβια Αττικής.

Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι . Μία γυναίκα απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί σε παραλιακή ταβέρνα της Αττικής. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να πίνουν το κρασί τους νερωμένο σε αναλογία 1:3, συχνά προσέθεταν και μέλι, ενώ θεωρούσαν ένδειξη βαρβαρότητας το να πίνει κανείς κρασί που δεν είχε αραιωθεί με νερό γιατί η μέθη θα εμπόδιζε τη συνέχεια της συζήτησης στα συμπόσια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μία γυναίκα απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί σε παραλιακή ταβέρνα της Αττικής. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να πίνουν το κρασί τους νερωμένο σε αναλογία 1:3, συχνά προσέθεταν και μέλι, ενώ θεωρούσαν ένδειξη βαρβαρότητας το να πίνει κανείς κρασί που δεν είχε αραιωθεί με νερό γιατί η μέθη θα εμπόδιζε τη συνέχεια της συζήτησης στα συμπόσια.