Multimedia

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 14:59

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι φωτογράφοι του Reuters κατέγραψαν με τον φακό τους τμήματά του που διατηρούνται ως μνημεία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Χτισμένο το 1961, το πιο ισχυρό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου χώριζε το δυτικό από το ανατολικό Βερολίνο. Τουλάχιστον 136 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στη δυτική πλευρά. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, μετά από μαζικές διαδηλώσεις στο ανατολικό Βερολίνο το Τείχος «έπεσε». Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στα σημεία ελέγχου των συνόρων και κατάφεραν να περάσουν στο δυτικό Βερολίνο. Κάτοικοι και των δύο πλευρών ξεκίνησαν να γκρεμίζουν το Τείχος εκείνη την ημέρα.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στην πόλη Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται στον χώρο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρίγκαν από το 1990.
REUTERS / LUCY NICHOLSON

Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στην πόλη Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται στον χώρο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρίγκαν από το 1990.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στην πόλη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.
Reuters / YUYA SHINO

Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στην πόλη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Δέκα κομμάτια του Τείχους στο Λος Άντζελες -πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του Τείχους που βρίσκεται εκτός του Βερολίνου.
REUTERS / MARIO ANZUONI

Δέκα κομμάτια του Τείχους στο Λος Άντζελες -πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του Τείχους που βρίσκεται εκτός του Βερολίνου.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Ένας άνδρας κοιτά ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, πάνω στο οποίο υπάρχει τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ολυμπιονίκη Γουσέιν Μπολτ, στο Πολεμικό Μουσείο της Τζαμάικα, στο Κίνγκστον.
REUTERS / GILBERT BELLAMY

Ένας άνδρας κοιτά ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, πάνω στο οποίο υπάρχει τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ολυμπιονίκη Γουσέιν Μπολτ, στο Πολεμικό Μουσείο της Τζαμάικα, στο Κίνγκστον.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Ένα παιδί σκουπίζει μπροστά από τέσσερα κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου, που βρίσκονται στο εργαστήριο του γλύπτη Teguh Ostenrik στο χωριό Pondok Petir της Ινδονησίας. Ο Ostenrik αγόρασε τα κομμάτια αυτά το 1990.
REUTERS / BEAWIHARTA

Ένα παιδί σκουπίζει μπροστά από τέσσερα κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου, που βρίσκονται στο εργαστήριο του γλύπτη Teguh Ostenrik στο χωριό Pondok Petir της Ινδονησίας. Ο Ostenrik αγόρασε τα κομμάτια αυτά το 1990.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους σε πάρκο της Μόσχας, στη Ρωσία.
REUTERS / MAXIM SHEMETOV

Τμήμα του Τείχους σε πάρκο της Μόσχας, στη Ρωσία.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους, ζωγραφισμένο από τον καλλιτέχνη Thierry Noir, βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο για τον Ψυχρό Πόλεμο «Wende», στην Καλιφόρνια.
REUTERS / MARIO ANZUONI

Τμήμα του Τείχους, ζωγραφισμένο από τον καλλιτέχνη Thierry Noir, βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο για τον Ψυχρό Πόλεμο «Wende», στην Καλιφόρνια.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους, που αρχικά βρισκόταν στην πλατεία Ποτσντάμερ, βρίσκεται σήμερα σε ένα πάρκο έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Τμήμα του Τείχους, που αρχικά βρισκόταν στην πλατεία Ποτσντάμερ, βρίσκεται σήμερα σε ένα πάρκο έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου που βρίσκεται στην κοινότητα Κουρμπεβουά, κοντά στο κέντρο του Παρισιού. Το κομμάτι, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα έργο του Kiddy Citny, αγοράστηκε το 1990 έναντι 300.000 γερμανικών μάρκων.
REUTERS / CHARLES PLATIAU

Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου που βρίσκεται στην κοινότητα Κουρμπεβουά, κοντά στο κέντρο του Παρισιού. Το κομμάτι, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα έργο του Kiddy Citny, αγοράστηκε το 1990 έναντι 300.000 γερμανικών μάρκων.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στην πλατεία Ποτσντάμερ στο Βερολίνο.
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Τμήμα του Τείχους στην πλατεία Ποτσντάμερ στο Βερολίνο.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήματα του Τείχους στο πάρκο Βερολίνου της Μαδρίτης, στην Ισπανία.
REUTERS / SUSANA VERA

Τμήματα του Τείχους στο πάρκο Βερολίνου της Μαδρίτης, στην Ισπανία.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Μία γυναίκα φωτογραφίζει τον σύζυγό της μπροστά από τμήματα του Τείχους, στην πλατεία Βερολίνου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
REUTERS / KIM HONG-JI

Μία γυναίκα φωτογραφίζει τον σύζυγό της μπροστά από τμήματα του Τείχους, στην πλατεία Βερολίνου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Ένα κομμάτι του Τείχους μπροστά από καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Το συγκεκριμένο κομμάτι παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στον πρώην πρόεδρο της χώρας Νέλσον Μαντέλα, τη δεκαετία του 1990.
REUTERS / MIKE HUTCHINGS

Ένα κομμάτι του Τείχους μπροστά από καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Το συγκεκριμένο κομμάτι παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στον πρώην πρόεδρο της χώρας Νέλσον Μαντέλα, τη δεκαετία του 1990.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου βρίσκεται σε κήπο του παλατιού Σαν Μαρτίν, όπου στεγάζονται γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες.
REUTERS / MARCOS BRINDICCI

Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου βρίσκεται σε κήπο του παλατιού Σαν Μαρτίν, όπου στεγάζονται γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου στο υπουργείο Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, στο Σαν Χοσέ.
REUTERS / JUAN CARLOS ULATE

Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου στο υπουργείο Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, στο Σαν Χοσέ.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κόσμος κάθεται σε ένα παγκάκι, δίπλα σε ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, έξω από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο. Αυτό το κομμάτι του Τείχους, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα γκράφιτι του καλλιτέχνη Indiano, βρισκόταν αρχικά κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
REUTERS / STEFAN WERMUTH

Κόσμος κάθεται σε ένα παγκάκι, δίπλα σε ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, έξω από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο. Αυτό το κομμάτι του Τείχους, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα γκράφιτι του καλλιτέχνη Indiano, βρισκόταν αρχικά κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, στην πόλη Όραντζ της Καλιφόρνια.
Reuters / MIKE BLAKE

Τμήμα του Τείχους στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, στην πόλη Όραντζ της Καλιφόρνια.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στον οικισμό καλλιτεχνών Ein Hod, κοντά στη Χάιφα του Ισραήλ.
REUTERS / BAZ RATNER

Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στον οικισμό καλλιτεχνών Ein Hod, κοντά στη Χάιφα του Ισραήλ.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα Μέριμαουντ του Λος Άντζελες.
REUTERS / MARIO ANZUONI

Τμήμα του Τείχους στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα Μέριμαουντ του Λος Άντζελες.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους στον κήπο του Γερμανικού Σχολείου «Alexander Von Humboldt», στην πόλη του Μεξικό.
REUTERS / EDGARD GARRIDO

Κομμάτι του Τείχους στον κήπο του Γερμανικού Σχολείου «Alexander Von Humboldt», στην πόλη του Μεξικό.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτια του Τείχους στο Μουσείο των Βασιλικών Μηχανικών, στο Γκίλινχαμ της Αγγλίας.
REUTERS / SUZANNE PLUNKETT

Κομμάτια του Τείχους στο Μουσείο των Βασιλικών Μηχανικών, στο Γκίλινχαμ της Αγγλίας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους στο πάρκινγκ της Γερμανικής Λέσχης, στην Κανμπέρα της Αυστραλίας.
REUTERS / DAVID GRAY

Κομμάτι του Τείχους στο πάρκινγκ της Γερμανικής Λέσχης, στην Κανμπέρα της Αυστραλίας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου έξω από το Ίδρυμα για τη Δημοκρατία της Ταϊβάν, στην Ταϊπέι.
REUTERS / PICHI CHUANG

Κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου έξω από το Ίδρυμα για τη Δημοκρατία της Ταϊβάν, στην Ταϊπέι.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στο Παρίσι.
REUTERS / CHARLES PLATIAU

Τμήμα του Τείχους στο Παρίσι.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρίτσαρντ Νίξον στην πόλη Γιόρμπα Λίντα της Καλιφόρνια.
Reuters / MIKE BLAKE

Τμήμα του Τείχους στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρίτσαρντ Νίξον στην πόλη Γιόρμπα Λίντα της Καλιφόρνια.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους έξω από το Γερμανικό Σχολείο στο Λονδίνο.
REUTERS / SUZANNE PLUNKETT

Τμήμα του Τείχους έξω από το Γερμανικό Σχολείο στο Λονδίνο.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, τα οποία είναι προς πώληση, βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο στην πόλη Teltow, νότια του Βερολίνου.
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, τα οποία είναι προς πώληση, βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο στην πόλη Teltow, νότια του Βερολίνου.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους στην έκθεση για τον Ψυχρό Πόλεμο, στο Μουσείο Βασιλικής Αεροπορίας στο Κόσφορντ της Αγγλίας.
REUTERS / SUZANNE PLUNKETT

Τμήμα του Τείχους στην έκθεση για τον Ψυχρό Πόλεμο, στο Μουσείο Βασιλικής Αεροπορίας στο Κόσφορντ της Αγγλίας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Μία γυναίκα περνά δίπλα από ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Μία γυναίκα περνά δίπλα από ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτια του Τείχους στη πλατεία Βερολίνου στην πόλη της Γουατεμάλα.
REUTERS / JORGE DAN LOPEZ

Κομμάτια του Τείχους στη πλατεία Βερολίνου στην πόλη της Γουατεμάλα.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Τμήμα του Τείχους σε πάρκο στη Σόφια της Βουλγαρίας.
REUTERS / STOYAN NENOV

Τμήμα του Τείχους σε πάρκο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Τμήματα του Τείχους του Βερολίνου ανά τον κόσμο. Κομμάτι του Τείχους στο Κέντρο «Reagan Ranch» στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.
REUTERS / LUCY NICHOLSON

Κομμάτι του Τείχους στο Κέντρο «Reagan Ranch» στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.