Multimedia

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Εμπνέοντας την αλλαγή»

Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014 22:50

«Εμπνέοντας την αλλαγή» είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως η ανισότητα και η βία εναντίον των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και επίσημα καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1975. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι μία περίσταση για να τιμηθούν τα επιτεύγματα πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και για περαιτέρω αλλαγές και πρόοδο. Δείτε στιγμιότυπα γυναικών από όλο τον κόσμο, αφιερωμένα στην ημέρα αυτή.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Περού. Κρατούμενες χορεύουν σε μία εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις γυναικείες φυλακές της Σάντα Μόνικα στη Λίμα στο Περού. 
REUTERS / MARIANA BAZO

Κρατούμενες χορεύουν σε μία εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις γυναικείες φυλακές της Σάντα Μόνικα στη Λίμα στο Περού. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Σομαλία. Η 34χρονη Σασίιντο Σείκ Γιακούμπ ποζάρει για μία φωτογραφία με τη 13χρονη κόρη της Φααντούμο Σουμπίρ Μοχάμεντ, στο σπίτι τους στην περιοχή Χοντάν, στο Μογκαντίσου. Η Σασίιντο, η οποία διευθύνει μία μικρή επιχείρηση, από μικρή ήθελε να γίνει επιχειρηματίας. Σπούδασε μέχρι 20 χρονών. Η κόρη της Φααντούμο, θα τελειώσει το σχολείο το 2017 και θέλει να γίνει γιατρός. 
Reuters / FEISAL OMAR

Η 34χρονη Σασίιντο Σείκ Γιακούμπ ποζάρει για μία φωτογραφία με τη 13χρονη κόρη της Φααντούμο Σουμπίρ Μοχάμεντ, στο σπίτι τους στην περιοχή Χοντάν, στο Μογκαντίσου. Η Σασίιντο, η οποία διευθύνει μία μικρή επιχείρηση, από μικρή ήθελε να γίνει επιχειρηματίας. Σπούδασε μέχρι 20 χρονών. Η κόρη της Φααντούμο, θα τελειώσει το σχολείο το 2017 και θέλει να γίνει γιατρός. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Ινδονησία. Εργάτρια σε ορυζώνα στην Τανγκεράνγκ, στην επαρχία Μπάντεν της Ινδονησίας.
REUTERS / BEAWIHARTA

Εργάτρια σε ορυζώνα στην Τανγκεράνγκ, στην επαρχία Μπάντεν της Ινδονησίας.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μοντέλα ετοιμάζονται στα παρασκήνια, κατά τη διάρκεια επίδειξης μόδας που διοργανώθηκε από την σχεδιάστρια Σόνια Μπαφόνγκα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα την ειρήνη, στην πρωτεύουσα Μπανγκί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
REUTERS / STRINGER

Μοντέλα ετοιμάζονται στα παρασκήνια, κατά τη διάρκεια επίδειξης μόδας που διοργανώθηκε από την σχεδιάστρια Σόνια Μπαφόνγκα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα την ειρήνη, στην πρωτεύουσα Μπανγκί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Πακιστάν. Γυναίκες ανάβουν κεριά σε μία διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Καράτσι. 
REUTERS / ATHAR HUSSAIN

Γυναίκες ανάβουν κεριά σε μία διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Καράτσι. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Σρι Λάνκα. Η 90χρονη βουδίστρια Κελανίγια Σιλαβάθι, παίζει με μία γάτα, στο μοναστήρι της στο Κολόμπο. Η Σιλαβάθι παντρεύτηκε όταν ήταν 16 χρονών και έχει 9 παιδιά. Μετά το θάνατο του συζύγου της όταν ήταν 50 χρονών, αποφάσισε να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε ζωή της και να χειροτονηθεί ως Dasa Sil Matha. Οι γυναίκες Dasa Sil Matha συνήθως δουλεύουν στα μοναστήρια, ουσιαστικά ως υπηρέτριες σε μοναχούς, αντί να λαμβάνουν εκπαίδευση και την ευκαιρία να εξασκηθούν. Ωστόσο, ορισμένες dasa sil Mathas έχουν κατάφερει να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναστήρια, όπου οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να αφοσιωθούν στην πνευματική εκπαίδευση και πρακτική.
REUTERS / DINUKA LIYANAWATTE

Η 90χρονη βουδίστρια Κελανίγια Σιλαβάθι, παίζει με μία γάτα, στο μοναστήρι της στο Κολόμπο. Η Σιλαβάθι παντρεύτηκε όταν ήταν 16 χρονών και έχει 9 παιδιά. Μετά το θάνατο του συζύγου της όταν ήταν 50 χρονών, αποφάσισε να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε ζωή της και να χειροτονηθεί ως Dasa Sil Matha. Οι γυναίκες Dasa Sil Matha συνήθως δουλεύουν στα μοναστήρια, ουσιαστικά ως υπηρέτριες σε μοναχούς, αντί να λαμβάνουν εκπαίδευση και την ευκαιρία να εξασκηθούν. Ωστόσο, ορισμένες dasa sil Mathas έχουν κατάφερει να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναστήρια, όπου οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να αφοσιωθούν στην πνευματική εκπαίδευση και πρακτική.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Παναμάς. Η 25χρονη Μαρία Βενίτε, εργάζεται στην χωματερή της πόλης του Παναμά. Η Βενίτε, μητέρα τριών παιδιών, δουλεύει στη χωματερή πάνω από 12 χρόνια, κερδίζοντας 6 με 8 δολάρια την ημέρα, ανακυκλώνοντας μπουκάλια, μεταλλικά δοχεία και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. 
REUTERS / CARLOS JASSO

Η 25χρονη Μαρία Βενίτε, εργάζεται στην χωματερή της πόλης του Παναμά. Η Βενίτε, μητέρα τριών παιδιών, δουλεύει στη χωματερή πάνω από 12 χρόνια, κερδίζοντας 6 με 8 δολάρια την ημέρα, ανακυκλώνοντας μπουκάλια, μεταλλικά δοχεία και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Περού. Περουβιανή φορώντας παραδοσιακή στολή των Άνδεων, συμμετέχει σε μία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Λίμα.
REUTERS / MARIANA BAZO

Περουβιανή φορώντας παραδοσιακή στολή των Άνδεων, συμμετέχει σε μία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Λίμα.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Περού. Περουβιανές γυναίκες με παραδοσιακές στολές των Άνδεων, συμμετέχουν σε μία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Λίμα.
REUTERS / MARIANA BAZO

Περουβιανές γυναίκες με παραδοσιακές στολές των Άνδεων, συμμετέχουν σε μία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Λίμα.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Ινδία. Μία γυναίκα κάθεται σε ένα τραμ στην Καλκούτα. 
REUTERS / RUPAK DE CHOWDHURI

Μία γυναίκα κάθεται σε ένα τραμ στην Καλκούτα. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Πακιστάν. Η 55χρονη Καντίτζα πλένει τα ρούχα της σε μία αυτοσχέδια καλύβα όπου πουλά τσάι, στα περίχωρα του Καράτσι, στο Πακιστάν. Η Καντίτζα ετοιμάζει τσάι καθόλη την ημέρα και πουλά το ένα φλιτζάνι τσάι για 10 Πακιστανικές ρουπίες ($ 0,09) και κερδίζει περίπου 1200 Πακιστανικές ρουπίες ($ 12) την ημέρα.
REUTERS / ATHAR HUSSAIN

Η 55χρονη Καντίτζα πλένει τα ρούχα της σε μία αυτοσχέδια καλύβα όπου πουλά τσάι, στα περίχωρα του Καράτσι, στο Πακιστάν. Η Καντίτζα ετοιμάζει τσάι καθόλη την ημέρα και πουλά το ένα φλιτζάνι τσάι για 10 Πακιστανικές ρουπίες ($ 0,09) και κερδίζει περίπου 1200 Πακιστανικές ρουπίες ($ 12) την ημέρα.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Αίγυπτος. Η 52χρονη Ναχέντ, οδηγεί ένα μικρό λεωφορείο στην περιοχή Αλ Μοκατάμ στο Κάιρο. Η Ναχέντ, χήρα της οποίας ο σύζυγος πέθανε πριν από 21 χρόνια, αγόρασε ένα λεωφορείο και έμαθε να οδηγεί όταν η μικρή εμπορική επιχείρηση της έκλεισε. Υποστηρίκτρια του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ελπίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει τη σταθερότητα πάλι στη χώρα χωρίς περαιτέρω βία.
REUTERS / AMR ABDALLAH DALSH

Η 52χρονη Ναχέντ, οδηγεί ένα μικρό λεωφορείο στην περιοχή Αλ Μοκατάμ στο Κάιρο. Η Ναχέντ, χήρα της οποίας ο σύζυγος πέθανε πριν από 21 χρόνια, αγόρασε ένα λεωφορείο και έμαθε να οδηγεί όταν η μικρή εμπορική επιχείρηση της έκλεισε. Υποστηρίκτρια του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ελπίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει τη σταθερότητα πάλι στη χώρα χωρίς περαιτέρω βία.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Βρετανία. Η νορβηγίδα καλλιτέχνης δρόμου Zina, ζωγραφίζει στον τοίχο κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης τέχνης γκράφιτι για την υποστήριξη της φροντίδας για τον  Καρκίνο του Μαστού, μέρος των εορτασμών για την Ημέρα της Γυναίκας στο Λονδίνο. Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο εορτασμός της οποίας χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και επίσημα καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1975. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι μία ευκαιρία για να τιμήσουν τα επιτεύγματα πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και για περαιτέρω αλλαγές και πρόοδο.
REUTERS / Kevin Coombs

Η νορβηγίδα καλλιτέχνης δρόμου Zina, ζωγραφίζει στον τοίχο κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης τέχνης γκράφιτι για την υποστήριξη της φροντίδας για τον  Καρκίνο του Μαστού, μέρος των εορτασμών για την Ημέρα της Γυναίκας στο Λονδίνο. Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο εορτασμός της οποίας χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και επίσημα καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1975. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι μία ευκαιρία για να τιμήσουν τα επιτεύγματα πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και για περαιτέρω αλλαγές και πρόοδο.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Αφγανιστάν. Μέλος της αφγανικής εθνικής ομάδας άρσης βαρών σηκώνει βάρη κατά τη διάρκεια επίδειξης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. 
REUTERS / OMAR SOBHANI

Μέλος της αφγανικής εθνικής ομάδας άρσης βαρών σηκώνει βάρη κατά τη διάρκεια επίδειξης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Νικαράγουα. Τεχνίτης φτιάχνει ένα βάζο από πηλό στο σπίτι της στην πόλη Σαν Χουάν ντε Οριέντε, στη Νικαράγουα.
REUTERS / OSWALDO RIVAS

Τεχνίτης φτιάχνει ένα βάζο από πηλό στο σπίτι της στην πόλη Σαν Χουάν ντε Οριέντε, στη Νικαράγουα.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Αφγανιστάν. Αμερικανικά στρατεύματα παρευρίσκονται σε τελετή για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε βάση του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ. 
REUTERS / OMAR SOBHANI

Αμερικανικά στρατεύματα παρευρίσκονται σε τελετή για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε βάση του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Ελλάδα. Μία γυναίκα κρατά μία σημαία που απεικονίζει ένα σύμβολο του φεμινισμού κατά τη διάρκεια πορείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDIS

Μία γυναίκα κρατά μία σημαία που απεικονίζει ένα σύμβολο του φεμινισμού κατά τη διάρκεια πορείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Ισπανία. Η 55χρονη Ιζαμπέλ Μπενίτεζ, πωλήτρια δρόμου, περιμένει για πελάτες στον πάγκο της σε ένα δρόμο στη Ρόντα, κοντά στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία.
REUTERS / JON NAZCA

Η 55χρονη Ιζαμπέλ Μπενίτεζ, πωλήτρια δρόμου, περιμένει για πελάτες στον πάγκο της σε ένα δρόμο στη Ρόντα, κοντά στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Δομινικανή Δημοκρατία. Μία γυναίκα μαζεύει ανακυκλώσιμα υλικά από μία χωματερή στον Άγιο Δομίνικο.
REUTERS / RICARDO ROJAS

Μία γυναίκα μαζεύει ανακυκλώσιμα υλικά από μία χωματερή στον Άγιο Δομίνικο.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Νότιο Σουδάν. Γυναίκες φτιάχνουν τα μαλλιά τους σε ένα κομμωτήριο στην Τζούμπα. 
Reuters / ANDREEA CAMPEANU

Γυναίκες φτιάχνουν τα μαλλιά τους σε ένα κομμωτήριο στην Τζούμπα. 

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Νότιο Σουδάν. Εκτοπισμένες γυναίκες από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, περιμένουν στην ουρά για την εγγραφή σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων στην Τζούμπα.
Reuters / ANDREEA CAMPEANU

Εκτοπισμένες γυναίκες από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, περιμένουν στην ουρά για την εγγραφή σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων στην Τζούμπα.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Βέλγιο. Μία γυναίκα φιλά μία άλλη κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις Βρυξέλλες.
REUTERS / ERIC VIDAL

Μία γυναίκα φιλά μία άλλη κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις Βρυξέλλες.

Ημέρα της Γυναίκας - Γυναίκες από όλο τον κόσμο - Βρετανία. Διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
REUTERS / Kevin Coombs

Διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.