Multimedia

Οι γηγενείς του Σότσι

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 14:55

Οι Κιρκάσιοι είναι γηγενείς του Βορείου Καυκάσου, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται διεσπαρμένοι σε όλο τον κόσμο, ύστερα από τσαρική στρατιωτική εκστρατεία του 19ου αιώνα που προκάλεσε τον θάνατο πολλών μελών της εθνοτικής ομάδας. Πολλοί Τσερκέζοι (άλλη ονομασία των Κιρκάσιων) ζητούν την αναγνώριση των δολοφονιών ως γενοκτονία και έχουν ταχθεί κατά των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 που θα λάβουν χώρα στα ίδια εδάφη, όπου όπως λένε, βρίσκονται θαμμένα τα οστά των προγόνων τους. Λίγο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών, Κιρκάσιοι της διασποράς (προερχόμενοι από Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία, Ισραήλ, Καναδά, Γερμανία και ΗΠΑ), ταξίδεψαν στον βόρειο Καύκασο, προκειμένου να επισκεφθούν ιστορικά μέρη της γης των προγόνων τους.

Οι γηγενείς του Σότσι #2. Κιρκάσιοι με παραδοσιακές στολές ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό.
REUTERS / THOMAS PETER

Κιρκάσιοι με παραδοσιακές στολές ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό.

Οι γηγενείς του Σότσι #1. Αντιπροσωπεία Κιρκάσιων της διασποράς επισκέπτεται ένα μνημείο στο σημείο που βρισκόταν ένας οικισμός, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Καυκάσιου πολέμου, στο Bolshoy Kichmay του Σότσι.
REUTERS / THOMAS PETER

Αντιπροσωπεία Κιρκάσιων της διασποράς επισκέπτεται ένα μνημείο στο σημείο που βρισκόταν ένας οικισμός, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Καυκάσιου πολέμου, στο Bolshoy Kichmay του Σότσι.

Οι γηγενείς του Σότσι #4. Κιρκάσιοι της διασποράς βγάζουν οικογενειακή φωτογραφία δίπλα σε έναν καταρράκτη στην περιοχή Bolshoy Kichmay.
REUTERS / THOMAS PETER

Κιρκάσιοι της διασποράς βγάζουν οικογενειακή φωτογραφία δίπλα σε έναν καταρράκτη στην περιοχή Bolshoy Kichmay.

Οι γηγενείς του Σότσι #10. H 82χρονη Κιρκάσια Ashirkhan Chachukh και η 4χρονη δισέγγονή της Saira, στο καθιστικό του σπιτιού τους στο χωριό Tkhagapsh. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν με αφορούν. Το μόνο που εύχομαι είναι να διεξαχθούν ειρηνικά. Θεός φυλάξοι, να μη γίνει πόλεμος! Τότε όλα θα είναι καλά», δηλώνει η Chachukh. Το Tkhagapsh είναι ένας από τους λίγους οικισμούς στην περιοχή του Σότσι, που κατοικείται κυρίως από γηγενείς Τσερκέζους (άλλη ονομασία των Κιρκάσιων).
REUTERS / THOMAS PETER

H 82χρονη Κιρκάσια Ashirkhan Chachukh και η 4χρονη δισέγγονή της Saira, στο καθιστικό του σπιτιού τους στο χωριό Tkhagapsh. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν με αφορούν. Το μόνο που εύχομαι είναι να διεξαχθούν ειρηνικά. Θεός φυλάξοι, να μη γίνει πόλεμος! Τότε όλα θα είναι καλά», δηλώνει η Chachukh. Το Tkhagapsh είναι ένας από τους λίγους οικισμούς στην περιοχή του Σότσι, που κατοικείται κυρίως από γηγενείς Τσερκέζους (άλλη ονομασία των Κιρκάσιων).

Οι γηγενείς του Σότσι #5. Κάτοικοι της περιοχής φορούν παραδοσιακές στολές, καθώς παρακολουθούν μία τελετή υποδοχής για Κιρκάσιους της διασποράς σε ένα τουριστικό θέρετρο στη Golovinka, έξω από το Σότσι.
REUTERS / THOMAS PETER

Κάτοικοι της περιοχής φορούν παραδοσιακές στολές, καθώς παρακολουθούν μία τελετή υποδοχής για Κιρκάσιους της διασποράς σε ένα τουριστικό θέρετρο στη Golovinka, έξω από το Σότσι.

Οι γηγενείς του Σότσι #13. Ο κιρκάσιος χωρικός και συγγραφέας Madin Chachukh περπατά στον κεντρικό δρόμο του χωριού Tkhagapsh. «Όπως κάθε εθνότητα, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η απώλεια της γλώσσας μας και κατ΄ επέκταση της κουλτούρας μας. Έχουν μείνει πλέον μόνο λίγοι από εμάς, πολύ λίγοι. Μακάρι η κυβέρνηση να μας έδινε χρήματα προκειμένου να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας. Η απώλειά της θα είναι μια τραγωδία. Φοβάμαι ότι θα συμβεί τελικά, αλλά πρέπει να το καθυστερήσουμε», αναφέρει ο Chachukh.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο κιρκάσιος χωρικός και συγγραφέας Madin Chachukh περπατά στον κεντρικό δρόμο του χωριού Tkhagapsh. «Όπως κάθε εθνότητα, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η απώλεια της γλώσσας μας και κατ΄ επέκταση της κουλτούρας μας. Έχουν μείνει πλέον μόνο λίγοι από εμάς, πολύ λίγοι. Μακάρι η κυβέρνηση να μας έδινε χρήματα προκειμένου να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας. Η απώλειά της θα είναι μια τραγωδία. Φοβάμαι ότι θα συμβεί τελικά, αλλά πρέπει να το καθυστερήσουμε», αναφέρει ο Chachukh.

Οι γηγενείς του Σότσι #7. Αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές παρακολουθούν το κοινό από τα παρασκήνια, λίγο πριν από την έναρξη χορευτικής παράστασης για την αντιπροσωπεία Κιρκάσιων της διασποράς, στο Bolshoy Kichmay.
REUTERS / THOMAS PETER

Αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές παρακολουθούν το κοινό από τα παρασκήνια, λίγο πριν από την έναρξη χορευτικής παράστασης για την αντιπροσωπεία Κιρκάσιων της διασποράς, στο Bolshoy Kichmay.

Οι γηγενείς του Σότσι #9. Ένας Κιρκάσιος της διασποράς φωτογραφίζει τοπικό έργο τέχνης σε ένα μουσείο στην περιοχή Lazerevskoye.
REUTERS / THOMAS PETER

Ένας Κιρκάσιος της διασποράς φωτογραφίζει τοπικό έργο τέχνης σε ένα μουσείο στην περιοχή Lazerevskoye.

Οι γηγενείς του Σότσι #11. O κιρκάσιος χωρικός Ais Tlyf στην κουζίνα του σπιτιού του στο χωριό Tkhagapsh. «Οι πρόγονοί μου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1872, μαζί με άλλες οικογένειες Κιρκάσιων. Ήταν μετά το τέλος του Καυκάσιου πολέμου, όταν οι εχθροπραξίες είχαν σταματήσει και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν εδώ είχαν πλέον διαλυθεί», αναφέρει ο Tlyf.
REUTERS / THOMAS PETER

O κιρκάσιος χωρικός Ais Tlyf στην κουζίνα του σπιτιού του στο χωριό Tkhagapsh. «Οι πρόγονοί μου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1872, μαζί με άλλες οικογένειες Κιρκάσιων. Ήταν μετά το τέλος του Καυκάσιου πολέμου, όταν οι εχθροπραξίες είχαν σταματήσει και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν εδώ είχαν πλέον διαλυθεί», αναφέρει ο Tlyf.

Οι γηγενείς του Σότσι #12. Ζωγραφισμένος τοίχος σε ξενώνα στο χωριό Tkhagapsh του Σότσι. Το Tkhagapsh είναι ένας από τους λίγους οικισμούς στην περιοχή του Σότσι, που κατοικείται κυρίως από γηγενείς Κιρκάσιους.
REUTERS / THOMAS PETER

Ζωγραφισμένος τοίχος σε ξενώνα στο χωριό Tkhagapsh του Σότσι. Το Tkhagapsh είναι ένας από τους λίγους οικισμούς στην περιοχή του Σότσι, που κατοικείται κυρίως από γηγενείς Κιρκάσιους.

Οι γηγενείς του Σότσι #8. Κιρκάσιοι της διασποράς παρακολουθούν μια παράσταση παραδοσιακού χορού σε ένα πολιτιστικό κέντρο στο Bolshoy Kichmay. 
REUTERS / THOMAS PETER

Κιρκάσιοι της διασποράς παρακολουθούν μια παράσταση παραδοσιακού χορού σε ένα πολιτιστικό κέντρο στο Bolshoy Kichmay.

 

Οι γηγενείς του Σότσι #9. Ο Κιρκάσιος χωρικός και συγγραφέας Madin Chachukh στέκεται στην είσοδο του σπιτιού του στο χωριό Tkhagapsh στο Σότσι.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο Κιρκάσιος χωρικός και συγγραφέας Madin Chachukh στέκεται στην είσοδο του σπιτιού του στο χωριό Tkhagapsh στο Σότσι.

Οι γηγενείς του Σότσι #14. Οι κτηνοτρόφοι Indris Chachukh και Zoya Chachukh, οι τελευταίοι χωρικοί της περιοχής που ασκούν αυτό το επάγγελμα, στο χωριό Tkhagapsh.
REUTERS / THOMAS PETER

Οι κτηνοτρόφοι Indris Chachukh και Zoya Chachukh, οι τελευταίοι χωρικοί της περιοχής που ασκούν αυτό το επάγγελμα, στο χωριό Tkhagapsh.

Οι γηγενείς του Σότσι #18. Ο κιρκάσιος χωρικός Muzarbek Teshu ποζάρει στον φωτογραφικό φακό, καθώς ασχολείται με τις κυψέλες μελισσών του στο χωριό Tkhagapsh.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο κιρκάσιος χωρικός Muzarbek Teshu ποζάρει στον φωτογραφικό φακό, καθώς ασχολείται με τις κυψέλες μελισσών του στο χωριό Tkhagapsh.

Οι γηγενείς του Σότσι #15. Ο κιρκάσιος χωρικός Muzarbek Teshu ασχολείται με τις κυψέλες μελισσών του στο χωριό Tkhagapsh. Ο Teshu κληρονόμησε την επιχείρηση με τις μέλισσες από τον πατέρα του, ενώ παράγει και το δικό του κρασί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιστορικά, η παραγωγή μελιού είναι μία από τις κύριες ασχολίες των Κιρκάσιων.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο κιρκάσιος χωρικός Muzarbek Teshu ασχολείται με τις κυψέλες μελισσών του στο χωριό Tkhagapsh. Ο Teshu κληρονόμησε την επιχείρηση με τις μέλισσες από τον πατέρα του, ενώ παράγει και το δικό του κρασί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιστορικά, η παραγωγή μελιού είναι μία από τις κύριες ασχολίες των Κιρκάσιων.

Οι γηγενείς του Σότσι #16. Στιγμιότυπο από το χωριό Tkhagapsh, στο Σότσι.
REUTERS / THOMAS PETER

Στιγμιότυπο από το χωριό Tkhagapsh, στο Σότσι.

Οι γηγενείς του Σότσι #17. Ένας χωρικός κόβει ξύλα στο χωριό Tkhagapsh.
REUTERS / THOMAS PETER

Ένας χωρικός κόβει ξύλα στο χωριό Tkhagapsh.

Οι γηγενείς του Σότσι #19. Ο κιρκάσιος χωρικός Madin Chachukh περνά δίπλα από ένα παραδοσιακό οίκημα - αποθήκη με τέσσερα στηρίγματα, στο χωριό Tkhagapsh.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο κιρκάσιος χωρικός Madin Chachukh περνά δίπλα από ένα παραδοσιακό οίκημα - αποθήκη με τέσσερα στηρίγματα, στο χωριό Tkhagapsh.

Οι γηγενείς του Σότσι #6. Ο Κιρκάσιος Madin Chachukh (κέντρο) παρακολουθεί την πρόβα της τοπικής παιδικής ομάδας παραδοσιακών χορών στο χωριό Tkhagapsh.
REUTERS / THOMAS PETER

Ο Κιρκάσιος Madin Chachukh (κέντρο) παρακολουθεί την πρόβα της τοπικής παιδικής ομάδας παραδοσιακών χορών στο χωριό Tkhagapsh.