Multimedia

Συρία: Η κάθοδος στο χάος

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 17:44

Ο εμφύλιος πόλεμος που εκτυλίσσεται στη Συρία τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μετά την επίθεση με χημικά όπλα σε περιοχή της Δαμασκού την προηγούμενη εβδομάδα, ο κόσμος αναμένει την αντίδραση των δυνάμεων της Δύσης και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή στην ίδια τη χώρα και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #1. Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ (καθισμένος δεξιά), η γυναίκα του Ανίσεχ (καθισμένη αριστερά), οι γιοί του (όρθιοι, από αριστερά προς δεξιά) Μαχερ, Μπασάρ, Μπάσελ, Μαχντ και η κόρη του Μπούσρα ποζάρουν για ένα οικογενειακό πορτραίτο. (Φωτογραφία χωρίς χρονικά στοιχεία)
REUTERS / SANA

Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ (καθισμένος δεξιά), η γυναίκα του Ανίσεχ (καθισμένη αριστερά), οι γιοί του (όρθιοι, από αριστερά προς δεξιά) Μαχερ, Μπασάρ, Μπάσελ, Μαχντ και η κόρη του Μπούσρα ποζάρουν για ένα οικογενειακό πορτραίτο. (Φωτογραφία χωρίς χρονικά στοιχεία)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #2. Αλλοδαπές που ζουν στη Συρία καπνίζουν και πίνουν τσάι μετά το μπάνιο τους σε ένα δημόσιο λουτρό στην πόλη της Δαμασκού. (Φωτογραφία αρχείου, 7 Φεβρουαρίου 2009)
REUTERS / KHALED AL-HARIRI

Αλλοδαπές που ζουν στη Συρία καπνίζουν και πίνουν τσάι μετά το μπάνιο τους σε ένα δημόσιο λουτρό στην πόλη της Δαμασκού. (Φωτογραφία αρχείου, 7 Φεβρουαρίου 2009)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #3. Κόσμος απολαμβάνει μία μέρα στην παραλία, στην παραλιακή μεσογειακή πόλη Λαττάκεια. (Φωτογραφία αρχείου, 16 Οκτωβρίου 2010)
REUTERS / KHALED AL-HARIRI

Κόσμος απολαμβάνει μία μέρα στην παραλία, στην παραλιακή μεσογειακή πόλη Λαττάκεια. (Φωτογραφία αρχείου, 16 Οκτωβρίου 2010)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #4. Ένα κορίτσι στέκεται στην κορυφή του όρους Κασιούν πάνω από την πόλη της Δαμασκού στο ηλιοβασίλεμα, και προσεύχεται πριν το «ιφτάρ», όπως λέγεται το γεύμα τον μήνα του Ραμαζανίου. (Φωτογραφία αρχείου, 22 Αυγούστου 2010.)
REUTERS / KHALED AL-HARIRI

Ένα κορίτσι στέκεται στην κορυφή του όρους Κασιούν πάνω από την πόλη της Δαμασκού στο ηλιοβασίλεμα, και προσεύχεται πριν το «ιφτάρ», όπως λέγεται το γεύμα τον μήνα του Ραμαζανίου. (Φωτογραφία αρχείου, 22 Αυγούστου 2010.)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #5. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου με τον ρουμάνο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου (δεν απεικονίζεται) στο προεδρικό μέγαρο στο Βουκουρέστι. (Φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 2010)
REUTERS / BOGDAN CRISTEL

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου με τον ρουμάνο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου (δεν απεικονίζεται) στο προεδρικό μέγαρο στο Βουκουρέστι. (Φωτογραφία αρχείου, 10 Νοεμβρίου 2010)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #6. Οι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ διαδηλώνουν στην πλατεία αλ-Σαμπα Μπαχράτ στη Δαμασκό (Φωτογραφία αρχείου, 12 Οκτωβρίου 2011)
REUTERS / KHALED AL-HARIRI

Οι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ διαδηλώνουν στην πλατεία αλ-Σαμπα Μπαχράτ στη Δαμασκό (Φωτογραφία αρχείου, 12 Οκτωβρίου 2011)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #7. Πρόσφυγας από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας,  περπατάει με τα παιδιά της έξω από έναν προσφυγικό καταυλισμό στα τουρκοσυριακά σύνορα. (16 Φεβρουαρίου 2012)
REUTERS / ZOHRA BENSEMRA

Πρόσφυγας από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας,  περπατάει με τα παιδιά της έξω από έναν προσφυγικό καταυλισμό στα τουρκοσυριακά σύνορα. (16 Φεβρουαρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #8. Κόσμος περιμένει να αγοράσει ψωμί μπροστά από ένα φούρνο στην πόλη Αλ Κιουσάιρ, περίπου 4,8 χλμ νοτιοδυτικά της Χομς (1 Μαρτίου 2012)
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

Κόσμος περιμένει να αγοράσει ψωμί μπροστά από ένα φούρνο στην πόλη Αλ Κιουσάιρ, περίπου 4,8 χλμ νοτιοδυτικά της Χομς (1 Μαρτίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #9. Κατεστραμμένα οχήματα κοντά στο σημείο έκρηξης που σημειώθηκε σε ένα κυβερνητικό κτήριο πληροφοριών στη Δαμασκό. (17 Μαρτίου 2012)
REUTERS / KHALED AL-HARIRI

Κατεστραμμένα οχήματα κοντά στο σημείο έκρηξης που σημειώθηκε σε ένα κυβερνητικό κτήριο πληροφοριών στη Δαμασκό. (17 Μαρτίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #10. Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θρηνεί το θάνατο ενός φίλου του, ο οποίος σκοτώθηκε από τις συριακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην συνοικία Σαλάχ αλ-Ντιν στο Χαλέπι. (4 Αυγούστου 2012)
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θρηνεί το θάνατο ενός φίλου του, ο οποίος σκοτώθηκε από τις συριακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην συνοικία Σαλάχ αλ-Ντιν στο Χαλέπι. (4 Αυγούστου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #11. Ο αποστάτης σύρος πρωθυπουργός Ριγιάντ Χιτζάμπ (αριστερά) κάθεται με μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Ντερά. (7 Αυγούστου 2012)
REUTERS / HANDOUT

Ο αποστάτης σύρος πρωθυπουργός Ριγιάντ Χιτζάμπ (αριστερά) κάθεται με μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Ντερά. (7 Αυγούστου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #12. Μαχητικό αεροσκάφος των συριακών δυνάμεων εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο χωριό Τελ Ραφάτ, περίπου 37 χλμ βόρεια από το Χαλέπι. (9 Αυγούστου 2012)
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

Μαχητικό αεροσκάφος των συριακών δυνάμεων εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο χωριό Τελ Ραφάτ, περίπου 37 χλμ βόρεια από το Χαλέπι. (9 Αυγούστου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #13. Σκοπευτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πυροβολεί από σπίτι στο Χαλέπι (14 Αυγούστου 2012).
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

Σκοπευτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πυροβολεί από σπίτι στο Χαλέπι (14 Αυγούστου 2012).

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #14. Σύρος τραυματίας μεταφέρεται με βάρκα στην Τουρκία από τον ποταμό Ορόντες στα τουρκοσυριακά σύνορα. (10 Οκτωβρίου 2012)
REUTERS / OSMAN ORSAL

Σύρος τραυματίας μεταφέρεται με βάρκα στην Τουρκία από τον ποταμό Ορόντες στα τουρκοσυριακά σύνορα. (10 Οκτωβρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #16. Σύροι υπερπηδούν συρματοπλέγματα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την πόλη Ρας αλ-Άιν στην τουρκική συνοριακή πόλη Σεϊλανπινάρ. (9 Νοεμβρίου 2012)
REUTERS / STRINGER/TURKEY

Σύροι υπερπηδούν συρματοπλέγματα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την πόλη Ρας αλ-Άιν στην τουρκική συνοριακή πόλη Σεϊλανπινάρ. (9 Νοεμβρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #15. Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πυροβολούν έναν άντρα που υποπτεύονται ότι είναι φιλοκυβερνητικός, στη διάρκεια επιχείρησης στην πόλη Χαρεμ, στο Ιντλίμπ. (26 Οκτωβρίου 2012)
REUTERS / ASMAA WAGUIH

Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πυροβολούν έναν άντρα που υποπτεύονται ότι είναι φιλοκυβερνητικός, στη διάρκεια επιχείρησης στην πόλη Χαρεμ, στο Ιντλίμπ. (26 Οκτωβρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #17. Μέλος της Συριακής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας περπατά στο φουαγιέ του θεάτρου αλ-Χαμρα στη Δαμασκό, δίπλα σε μία αφίσα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, λίγο πριν την έναρξη ενός φιλανθρωπικού κοντσέρτου. (21 Νοεμβρίου 2012)
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Μέλος της Συριακής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας περπατά στο φουαγιέ του θεάτρου αλ-Χαμρα στη Δαμασκό, δίπλα σε μία αφίσα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, λίγο πριν την έναρξη ενός φιλανθρωπικού κοντσέρτου. (21 Νοεμβρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #18. Ένα μικρό αγόρι, πρόσφυγας από τη Συρία, κλαίει ενώ στέκεται σε ουρά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαμπ αλ-Σαλάμ κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα. (22 Δεκεμβρίου 2012)
REUTERS / AHMED JADALLAH

Ένα μικρό αγόρι, πρόσφυγας από τη Συρία, κλαίει ενώ στέκεται σε ουρά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαμπ αλ-Σαλάμ κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα. (22 Δεκεμβρίου 2012)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #19. Παιδιά σε ένα σχολείο στο Χαλέπι. (1 Ιανουαρίου 2013)
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Παιδιά σε ένα σχολείο στο Χαλέπι. (1 Ιανουαρίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #20. Ένας πατέρας θρηνεί τα δυο του νεκρά παιδιά, τα οποία σύμφωνα με ακτιβιστές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων του συριακού στρατού στο Χαλέπι. (3 Ιανουαρίου 2013)
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Ένας πατέρας θρηνεί τα δυο του νεκρά παιδιά, τα οποία σύμφωνα με ακτιβιστές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων του συριακού στρατού στο Χαλέπι. (3 Ιανουαρίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #21. Ενας άντρας περπατά μπροστά από ένα κτήριο που φλέγεται μετά από αεροπορικό χτύπημα των συριακών δυνάμεων σε συνοικία της Δαμασκού. (27 Ιανουαρίου 2013)
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

Ενας άντρας περπατά μπροστά από ένα κτήριο που φλέγεται μετά από αεροπορικό χτύπημα των συριακών δυνάμεων σε συνοικία της Δαμασκού. (27 Ιανουαρίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #22. Παιδιά παίζουν γύρω από ένα άγαλμα του πατέρα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Χαφεζ αλ-Άσαντ, στη Ράκα στην ανατολική Συρία. (13 Μαρτίου 2013)
REUTERS / STRINGER

Παιδιά παίζουν γύρω από ένα άγαλμα του πατέρα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Χαφεζ αλ-Άσαντ, στη Ράκα στην ανατολική Συρία. (13 Μαρτίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #23. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ (δεύτερος αριστερά) και η γυναίκα του Ασμα, ετοιμάζουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Χομς στο στάδιο αλ-Φάγια στη Δαμασκό. (Φωτογραφία απου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Απριλίου 2012 από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA)
REUTERS / SANA

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ (δεύτερος αριστερά) και η γυναίκα του Ασμα, ετοιμάζουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Χομς στο στάδιο αλ-Φάγια στη Δαμασκό. (Φωτογραφία απου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Απριλίου 2012 από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #24. Στρατιώτες των συριακών δυνάμεων τριγυρνούν με τις μοτοσικλέτες τους κουβαλώντας εθνικές σημαίες στο Κιουσάιρ, καθώς ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης από τους αντάρτες. (5 Ιουνίου 2013)
REUTERS / MOHAMED AZAKIR

Στρατιώτες των συριακών δυνάμεων τριγυρνούν με τις μοτοσικλέτες τους κουβαλώντας εθνικές σημαίες στο Κιουσάιρ, καθώς ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης από τους αντάρτες. (5 Ιουνίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #25. Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κάνει βουτιά σε μία πισίνα στο Χαλέπι (19 Ιουνίου 2013)
REUTERS / STRINGER

Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κάνει βουτιά σε μία πισίνα στο Χαλέπι (19 Ιουνίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #26. Στρατιωτική εκπαίδευση γυναικών σε τέμενος σε μία συνοικία στο Χαλέπι. (24 Ιουνίου 2013)
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Στρατιωτική εκπαίδευση γυναικών σε τέμενος σε μία συνοικία στο Χαλέπι. (24 Ιουνίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #27. Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κάνει μπάνιο σε μία αυτοσχέδια ντουζιέρα στο δρόμο. (17 Ιουλίου 2013)
REUTERS / STRINGER

Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κάνει μπάνιο σε μία αυτοσχέδια ντουζιέρα στο δρόμο. (17 Ιουλίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #28. Αεροφωτογραφία του προσφυγικού καταυλισμού Ζαατάρι, κοντά στην πόλη Μαφράκ στην Ιορδανία. (18 Ιουλίου 2013)
REUTERS / POOL

Αεροφωτογραφία του προσφυγικού καταυλισμού Ζαατάρι, κοντά στην πόλη Μαφράκ στην Ιορδανία. (18 Ιουλίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #29. Κόσμος πηγαίνει να ψωνίσει για το λεγόμενο
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Κόσμος πηγαίνει να ψωνίσει για το λεγόμενο 'ιφτάρ' (το γεύμα που οι μουσουλμάνοι καταναλώνουν μετά τη δύση του ηλίου), κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου σε μία συνοικία στο Χαλέπι. (18 Ιουλίου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #30. Ενας άντρας περπατά μέσα στο κατεστραμένο ιστορικό κτήριο του παλιού παζαριού στη Χομς. (19 Αυγούστου 2013)
REUTERS / YAZAN HOMSY

Ενας άντρας περπατά μέσα στο κατεστραμένο ιστορικό κτήριο του παλιού παζαριού στη Χομς. (19 Αυγούστου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #31. Νεκρά περιστέρια στο έδαφος μετά από την επίθεση με χημικά όπλα στο προάστιο Αρμπίν στη Δαμασκό. (24 Αυγούστου 2013)
REUTERS / STRINGER

Νεκρά περιστέρια στο έδαφος μετά από την επίθεση με χημικά όπλα στο προάστιο Αρμπίν στη Δαμασκό. (24 Αυγούστου 2013)

Συρία: Η κάθοδος στο χάος #32. Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνοδεύει το κομβόι των επιθεωρητών του ΟΗΕ καθώς μεταβαίνουν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης με χημικά όπλα, σε προάστιο της Δαμασκού. (28 Αυγούστου 2013)
REUTERS / STRINGER

Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνοδεύει το κομβόι των επιθεωρητών του ΟΗΕ καθώς μεταβαίνουν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης με χημικά όπλα, σε προάστιο της Δαμασκού. (28 Αυγούστου 2013)