Multimedia

Οι φωτογραφίες της ημέρας

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 19:17

Οι φωτογραφίες της ημέρας, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.

Τέλος εποχής για το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ». Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που είχε εκτοξευτεί το 2009, σταμάτησε να λειτουργεί, ολοκληρώνοντας την αποστολή του. Οι ελεγκτές εδάφους της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έδωσαν εντολή στο δορυφορικό τηλεσκόπιο να αδειάσει όσα καύσιμα του απέμεναν και στη συνέχεια διέκοψαν τις επικοινωνίες της συσκευής, θέτοντάς την έτσι πλέον σε παθητική κατάσταση. Η διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου κατέστη αναπόφευκτη, όταν εξαντλήθηκαν πλέον και τα τελευταία αποθέματα του ψυκτικού υλικού του (ηλίου), το οποίο επέτρεπε τη σωστή λειτουργία των οργάνων του σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Το τηλεσκόπιο ήταν το πιο εξελιγμένο του είδους του που είχε ποτέ τεθεί σε τροχιά. Κατά την τετραετία που λειτούργησε, συνέλεξε πληθώρα εικόνων και άλλων διαστημικών δεδομένων στο υπέρυθρο μήκος κύματος, προσφέροντας πολύτιμα νέα στοιχεία για τη δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών.
ESA/PACS & SPIRE Consortia

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που είχε εκτοξευτεί το 2009, σταμάτησε να λειτουργεί, ολοκληρώνοντας την αποστολή του. Οι ελεγκτές εδάφους της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έδωσαν εντολή στο δορυφορικό τηλεσκόπιο να αδειάσει όσα καύσιμα του απέμεναν και στη συνέχεια διέκοψαν τις επικοινωνίες της συσκευής, θέτοντάς την έτσι πλέον σε παθητική κατάσταση. Η διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου κατέστη αναπόφευκτη, όταν εξαντλήθηκαν πλέον και τα τελευταία αποθέματα του ψυκτικού υλικού του (ηλίου), το οποίο επέτρεπε τη σωστή λειτουργία των οργάνων του σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Το τηλεσκόπιο ήταν το πιο εξελιγμένο του είδους του που είχε ποτέ τεθεί σε τροχιά. Κατά την τετραετία που λειτούργησε, συνέλεξε πληθώρα εικόνων και άλλων διαστημικών δεδομένων στο υπέρυθρο μήκος κύματος, προσφέροντας πολύτιμα νέα στοιχεία για τη δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Συμφωνούν στο να σταματήσει η βία στην Συρία, διαφωνούν στον τρόπο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών του G8 στην Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στην σύγκρουση. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία, αλλά θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
REUTERS / KEVIN LAMARQUE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών του G8 στην Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στην σύγκρουση. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία, αλλά θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιγαντιαία χελώνα των Σεϋχελλών στον ζωολογικό κήπο του Ντούισμπουργκ. Μια γιγαντιαία χελώνα των Σεϋχελλών τρώει γρασίδι στον ζωολογικό κήπο του Ντούισμπουργκ στη Γερμανία.
EPA / FEDERICO GAMBARINI
Μια γιγαντιαία χελώνα των Σεϋχελλών τρώει γρασίδι στον ζωολογικό κήπο του Ντούισμπουργκ στη Γερμανία.
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος, στην πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης: «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής. Να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία». «Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής: Ένας χρόνος ψέματα, εκβιασμοί και βαρβαρότητα, φτάνει πια, ο λαός μίλησε, η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος, στην πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης: «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής. Να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία». «Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής: Ένας χρόνος ψέματα, εκβιασμοί και βαρβαρότητα, φτάνει πια, ο λαός μίλησε, η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί από τους μουσώνες στη βόρεια Ινδία. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 αγνοούνται λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στο βόρειο τμήμα της Ινδίας. Στη φωτογραφία κόσμος παρατηρεί έναν δρόμο στην περιοχή Uttarakhand, τμήμα του οποίου έχει υποχωρήσει.
EPA / STR

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 αγνοούνται λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στο βόρειο τμήμα της Ινδίας. Στη φωτογραφία κόσμος παρατηρεί έναν δρόμο στην περιοχή Uttarakhand, τμήμα του οποίου έχει υποχωρήσει.

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Κον Μπεντίτ. Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επισκέφθηκε λίγο μετά τις 15.00 ο ευρωβουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
 
FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas

Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επισκέφθηκε λίγο μετά τις 15.00 ο ευρωβουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

 

Η Συρία στο επίκεντρο της συνόδου των G8. Ακτιβιστές οι οποίοι φορούν μάσκες των ηγετών των χωρών του G8 χαιρετούν καθώς «καταφθάνουν» με ρέπλικα πλοίου των Βίκινγκς κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της συνόδου στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ψυχρό κλίμα αναμένεται εντός της Δευτέρας η διμερής συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στη Βόρεια Ιρλανδία.
REUTERS / ANDREW WINNING

Ακτιβιστές οι οποίοι φορούν μάσκες των ηγετών των χωρών του G8 χαιρετούν καθώς «καταφθάνουν» με ρέπλικα πλοίου των Βίκινγκς κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της συνόδου στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ψυχρό κλίμα αναμένεται εντός της Δευτέρας η διμερής συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αεροπορική έκθεση στο Παρίσι. Ένα αεροσκάφος Fouga Magister εκτελεί ακροβατικές φιγούρες κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης που λαμβάνει χώρα στο Λε Μπουρζέ, στο Παρίσι. Η Γαλλία γιορτάζει την 50η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου.
EPA / YOAN VALAT
Ένα αεροσκάφος Fouga Magister εκτελεί ακροβατικές φιγούρες κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης που λαμβάνει χώρα στο Λε Μπουρζέ, στο Παρίσι. Η Γαλλία γιορτάζει την 50η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου.
Μίνι καύσωνας στην Αυστρία.  Πιτσιρικάς παίζει σε νεροτσουλήθρα στο Τιρόλο της Αυστρίας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τη Δευτέρα τους 36 βαθμούς Κελσίου στη Βιέννη.
REUTERS / DOMINIC EBENBICHLER

 Πιτσιρικάς παίζει σε νεροτσουλήθρα στο Τιρόλο της Αυστρίας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τη Δευτέρα τους 36 βαθμούς Κελσίου στη Βιέννη.

Παράταση του πολιτικού ασύλου στον Τζουλιάν Ασάνζ. Την παράταση του ήδη χορηγηθέντος πολιτικού ασύλου του Ισημερινού στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Ρικάρντο Πατίνο.
REUTERS / CHRIS HELGREN

Την παράταση του ήδη χορηγηθέντος πολιτικού ασύλου του Ισημερινού στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Ρικάρντο Πατίνο.

Εκπομπή του σήματος ΝΕΡΙΤ. Με χρωματική μπάρα εξέπεμψε σήμερα το πρωί η ΝΕΡΙΤ στις συχνότητες 48 και 52 στην Αθήνα. Το Συντονιστικό δημοσιογράφων της ΕΡΤ χαρακτηρίζει  την εκπομπή του σήματος ΝΕΡΙΤ από την DIGEA «Νέα συνταγματική εκτροπή». «Χωρίς σύσταση εταιρείας, παρά μόνο με εξαγγελίες, πώς ανεβάζουν το λογότυπό της; (…) Είναι δυνατόν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, όπως διαρρέεται, να μεταδοθεί από έναν παράνομο τηλεοπτικό δίαυλο;», διερωτώνται οι δημοσιογράφοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ

Με χρωματική μπάρα εξέπεμψε σήμερα το πρωί η ΝΕΡΙΤ στις συχνότητες 48 και 52 στην Αθήνα. Το Συντονιστικό δημοσιογράφων της ΕΡΤ χαρακτηρίζει  την εκπομπή του σήματος ΝΕΡΙΤ από την DIGEA «Νέα συνταγματική εκτροπή». «Χωρίς σύσταση εταιρείας, παρά μόνο με εξαγγελίες, πώς ανεβάζουν το λογότυπό της; (…) Είναι δυνατόν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, όπως διαρρέεται, να μεταδοθεί από έναν παράνομο τηλεοπτικό δίαυλο;», διερωτώνται οι δημοσιογράφοι.

Η Γη από ψηλά . Η Γη όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
REUTERS / NASA

Η Γη όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Πανό στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευής. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν την κατάληψη του Ραδιομεγάρου για εβδομη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Πανό στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευής. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν την κατάληψη του Ραδιομεγάρου για εβδομη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Καθημερινή ζωή στο Περού. Ένα γουρουνάκι αντιστέκεται στο τράβηγμα ενός μικρού αγοριού που το οδηγεί στην ανοιχτή αγορά του Σελεντίν, στη βόρεια επαρχία του Περού, Κατζαμάρκα.
REUTERS / ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL

Ένα γουρουνάκι αντιστέκεται στο τράβηγμα ενός μικρού αγοριού που το οδηγεί στην ανοιχτή αγορά του Σελεντίν, στη βόρεια επαρχία του Περού, Κατζαμάρκα.

Θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού στο Δίστομο. Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα 37χρονος υπαρχιφύλακας, του Τμήματος Ασφάλειας Λειβαδιάς, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ελέγχου ατόμων που κινούνταν ύποπτα τα ξημερώματα στην περιοχή της Δεσφίνας, στο Δίστομο Βοιωτίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙ

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα 37χρονος υπαρχιφύλακας, του Τμήματος Ασφάλειας Λειβαδιάς, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ελέγχου ατόμων που κινούνταν ύποπτα τα ξημερώματα στην περιοχή της Δεσφίνας, στο Δίστομο Βοιωτίας.

Τουρκία: «Παράνομη» έκρινε τη σημερινή απεργία ο υπουργός Εσωτερικών. Τούρκοι αστυνομικοί ξεκουράζονται κοντά στο πάρκο Γκεζί. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έκρινε «παράνομη» τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα δύο συνδικάτα -η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK)- με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.
REUTERS / MARKO DJURICA

Τούρκοι αστυνομικοί ξεκουράζονται κοντά στο πάρκο Γκεζί. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έκρινε «παράνομη» τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα δύο συνδικάτα -η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK)- με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Απονομή τίτλου Μις ΗΠΑ. Η Μις Κονέκτικατ Εριν Μπράντι στέφθηκε Μις ΗΠΑ στον διαγωνισμό ομορφιάς που διοργανώθηκε στο Λας Βέγκας.
REUTERS / STEVE MARCUS

Η Μις Κονέκτικατ Εριν Μπράντι στέφθηκε Μις ΗΠΑ στον διαγωνισμό ομορφιάς που διοργανώθηκε στο Λας Βέγκας.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Για 7η συνεχή μέρα, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του κλεισίματος της ΕΡΤ, την περασμένη Τρίτη, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δεν σταματάει η συρροή του κόσμου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους και αντιδρώντας στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες πολιτών, δημοσιογράφοι, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι σωματείων έδωσαν το «παρών» στη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων καλλιτεχνών, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
FOSPHOTOS / ALEXANDROS KATSIS

Για 7η συνεχή μέρα, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του κλεισίματος της ΕΡΤ, την περασμένη Τρίτη, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δεν σταματάει η συρροή του κόσμου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους και αντιδρώντας στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες πολιτών, δημοσιογράφοι, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι σωματείων έδωσαν το «παρών» στη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων καλλιτεχνών, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Παραιτείται ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας. Tην πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέκας. Όπως ανακοίνωσε, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση, με άλλον επικεφαλής, που θα οριστεί από το κεντροδεξιό κόμμα στο οποίο ανήκει.
REUTERS / STRINGER

Tην πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέκας. Όπως ανακοίνωσε, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση, με άλλον επικεφαλής, που θα οριστεί από το κεντροδεξιό κόμμα στο οποίο ανήκει.