Multimedia

Φυλή Μιάο: Με όπλο την παράδοση

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 16:26

Ο φωτογράφος Τζέισον Λι καταγράφει με το φακό του την καθημερινή ζωή στο χωριό Μπάσα, στην κινεζική επαρχία Γκουιζού.

Η Μπάσα είναι ένας παλιός οικισμός της εθνικής μειονότητας Μιάο, με πληθυσμό 2.200 άτομα, και πιστεύεται ότι είναι η τελευταία εθνότητα της Κίνας στην οποία η κυβέρνηση έχει επιτρέψει την διατήρηση της κατοχής όπλων.

Παρόλο που οι άνθρωποι της Μπάσα δεν συντηρούνται πλέον από το κυνήγι, τα όπλα και η πυρίτιδα παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι  της  παράδοσης και της ενδυμασίας τους, με ένα από τα βασικά τελετουργικά τους να είναι η ρίψη βολών στον ουρανό ως καλωσόρισμα στους επισκέπτες.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #1. Μία γυναίκα της φυλής Μιάο διασχίζει ένα χωράφι μέσα στην πρωινή ομίχλη, στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.
REUTERS / JASON LEE

Μία γυναίκα της φυλής Μιάο διασχίζει ένα χωράφι μέσα στην πρωινή ομίχλη, στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #2. Ο οπλουργός, Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.
REUTERS / JASON LEE

Ο οπλουργός, Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #3. Ο οπλουργός Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.
REUTERS / JASON LEE

Ο οπλουργός Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #4. Ο οπλουργός Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.
REUTERS / JASON LEE

Ο οπλουργός Γκαν Λαοσένγκ, 46 χρονών, της φυλής Μιάο, κατασκευάζει ένα όπλο στο εργαστήρι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού, στην Κίνα.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #5. Ο Γκαν Γουανγκου, 45 χρονών, συντηρεί το όπλο του, στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκου, 45 χρονών, συντηρεί το όπλο του, στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #6. Ο Γκαν Λιάνγκμα, 44 ετών, διδάσκει στον 10χρονο γιο του Γκαν Ντιουλάνγκ την «τέχνη των όπλων», στο σπίτι τους στο χωριό Μπάσα, στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Λιάνγκμα, 44 ετών, διδάσκει στον 10χρονο γιο του Γκαν Ντιουλάνγκ την «τέχνη των όπλων», στο σπίτι τους στο χωριό Μπάσα, στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #7. Ο 45χρονος Γκαν Γουανγκου (δεξιά στο κέντρο) σερβίρει νούντλς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο 45χρονος Γκαν Γουανγκου (δεξιά στο κέντρο) σερβίρει νούντλς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #8. Μεσημεριανό γεύμα στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Μεσημεριανό γεύμα στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #9. Ο 44χρονος Γκαν Λιάνγκμα με το 10χρονο γιό του Γκαν Ντιουλιάνγκ, επιστρέφουν σπίτι έχοντας τα όπλα στους ώμους, μετά από  εξάσκηση σκοποβολής στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο 44χρονος Γκαν Λιάνγκμα με το 10χρονο γιό του Γκαν Ντιουλιάνγκ, επιστρέφουν σπίτι έχοντας τα όπλα στους ώμους, μετά από  εξάσκηση σκοποβολής στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #10. Ο Γκαν Λαντιού, 60 ετών, κρατάει το όπλο του και ένα φλασκί με κρασί, σε ένα μαγαζί στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Λαντιού, 60 ετών, κρατάει το όπλο του και ένα φλασκί με κρασί, σε ένα μαγαζί στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #11. Ο Γκαν Λιάνγκμα φτιάχνει ένα στόχο για σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Λιάνγκμα φτιάχνει ένα στόχο για σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #12. Ο Γκαν Γουανγκού, τοποθετεί ένα φύλλο στο στόχο, πριν ξεκινήσει σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκού, τοποθετεί ένα φύλλο στο στόχο, πριν ξεκινήσει σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #13. Ο Γκαν Γουανγκού βγάζει σφαιρίδια από ατσάλι από ένα φλασκί, καθώς προετοιμάζεται για σκοποβολή κοντά στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκού βγάζει σφαιρίδια από ατσάλι από ένα φλασκί, καθώς προετοιμάζεται για σκοποβολή κοντά στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #14. Ο Γκαν Λιάνγκμα πυροβολεί με το όπλο του κατά τη διάρκεια εξάσκησης στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Λιάνγκμα πυροβολεί με το όπλο του κατά τη διάρκεια εξάσκησης στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #15. Ο 10χρονος Γκαν Ντιουλάνγκ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στη σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο 10χρονος Γκαν Ντιουλάνγκ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στη σκοποβολή στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #16. Ο  10χρονος Γκαν Ντιουλάνγκ αποχωρεί από το πεδίο σκοποβολής στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο  10χρονος Γκαν Ντιουλάνγκ αποχωρεί από το πεδίο σκοποβολής στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #17. Ο Γκαν Γουανγκού πυροβολεί το όπλο του κοντά στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκού πυροβολεί το όπλο του κοντά στο σπίτι του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #18. Ο Γκαν Λιάνγκμα στοχεύει με το όπλο του, κατά τη διάρκεια επίδειξης για τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Λιάνγκμα στοχεύει με το όπλο του, κατά τη διάρκεια επίδειξης για τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #19. Ενας άντρας της φυλής Μιάο κοιμάται σε ένα παγκάκι, ακουμπώντας πάνω στο όπλο του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ενας άντρας της φυλής Μιάο κοιμάται σε ένα παγκάκι, ακουμπώντας πάνω στο όπλο του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #20. Ενας άντρας της φυλής Μιάο κόβει τα νύχια των ποδιών του με ένα μαχαίρι στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ενας άντρας της φυλής Μιάο κόβει τα νύχια των ποδιών του με ένα μαχαίρι στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #21. Αντρες της φυλής Μιάο χορεύουν με τα όπλα τους κατά τη διάρκεια επίδειξης σε τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Αντρες της φυλής Μιάο χορεύουν με τα όπλα τους κατά τη διάρκεια επίδειξης σε τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #22. Αντρες της φυλής Μιάο πυροβολούν στον αέρα κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας τελετής για τους τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Αντρες της φυλής Μιάο πυροβολούν στον αέρα κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας τελετής για τους τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #23. Ο Γκαν Γουανγκού (δεξιά) και άλλοι άντρες της φυλής Μιάο, μοιράζονται τα χρήματα που κέρδισαν από την επίδειξη στους τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκού (δεξιά) και άλλοι άντρες της φυλής Μιάο, μοιράζονται τα χρήματα που κέρδισαν από την επίδειξη στους τουρίστες στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #24. Ο Γκαν Γουανγκού περπατά με τον εγγονό του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ο Γκαν Γουανγκού περπατά με τον εγγονό του στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.

Κίνα: Η «κουλτούρα» των όπλων #25. Ξύλινα σπίτια της εθνότητας των Μιάο φαίνονται μέσα από την ομίχλη στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.
REUTERS / JASON LEE

Ξύλινα σπίτια της εθνότητας των Μιάο φαίνονται μέσα από την ομίχλη στο χωριό Μπάσα στην επαρχία Γκουιζού.