5. Εθνικό πάρκο Γκόρεμε, Τουρκία: Προϊόν διάβρωσης, η κοιλάδα του Γκόρεμε είναι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία, με εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες από την εικονοκλαστική περίοδο. Μέσα στο άγριο φυσικό τοπίο μπορεί να δει κανείς αρχαία χωριά και υπόγειες πόλεις που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.
8. Εθνικό πάρκο Ιγκουαζού, Βραζιλία: Με φόντο το πλούσιο δάσος στο Εθνικό πάρκο Ιγκουαζού δεσπόζει ο εντυπωσιακός ημικυκλικός καταρράκτης που ορίζει τα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας και ο οποίος έχει σχεδόν 300 μέτρα διάμετρο και 80 μέτρα ύψος. Το πάρκο φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής από παράξενες πεταλούδες μέχρι αλιγάτορες και ιαγουάρους.
9. Εθνικό πάρκο των Παγετώνων, Αργεντινή: Το γραφικό πάρκο της νότιας Παταγονίας στα σύνορα με τη Χιλή αποτελεί τον μεγαλύτερο μανδύα πάγου, μετά την Ανταρκτική και ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να παρατηρήσει κανείς τη δραστηριότητα των παγετώνων. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι ο παγετώνας Περίτο Μορένο (στη φωτογραφία).
10. Μάτσου Πίτσου, Περού: Σε υψόμετρο 2.430 μέτρων και στη μέση ενός τροπικού δάσους η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα. Ο χώρος, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μνημεία του πολιτισμού που δεν λεηλατήθηκε από τους ισπανούς κατακτητές και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία στον κόσμο.
11. Αβαείο του Μον Σεν Μισέλ, Γαλλία: Σε ένα βραχώδες νησάκι στις ακτές της Νορμανδίας, το οχυρωμένο χωριό χτισμένο στη σκιά ενός μοναστηριού γοτθικού στιλ, αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, φαίνεται να επιπλέει στον ωκεανό εάν ιδωθεί υπό συγκεκριμένη γωνία σε υψηλή παλίρροια. Παρά τα φαινομενικά ασταθή αμμώδη θεμέλια του, το γραφικό χωριουδάκι έχει επιβιώσει από τον 11ο αιώνα.
12. Πέτρα, Ιορδανία: Στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στη Νεκρά και την Ερυθρά Θάλασσα, η Πέτρα διετέλεσε πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων τον 6ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, μετά από ένα καταστροφικό σεισμό που έπληξε το προηγμένο σύστημα ύδρευσής της. Η πόλη, σκαλισμένη σε ροζ-κόκκινο ασβεστόλιθο παραμένει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.
13. Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος: Οι πυραμίδες της Γκίζας αποτελούν το μοναδικό από τα επτά θαύματα της ελληνιστικής εποχής που διατηρείται μέχρι σήμερα. Οι εξαιρετικά διατηρημένοι τάφοι, θαμμένοι στη σκιά των διάσημων πυραμίδων παρέχουν στους αρχαιολόγους μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν από τους πιο συναρπαστικούς πολιτισμούς.
14. Ράπα Νουί, Χιλή: Το Νησί του Πάσχα, ή Χάνγκα Ρόα όπως λέγεται στην τοπική γλώσσα των ιθαγενών, είναι το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί στον πλανήτη. Τα περισσότερα από 8000 σκαλιστά από μασίφ βασάλτη τεράστια πέτρινα μνημεία που βρίσκονται διασκορπισμένα στο ηφαιστειακό τοπίο, αποτελούν την κληρονομιά της πολυνησιακής κοινωνίας που εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρο στο 300 μ.Χ.
15. Πάρκο Σερενγκέτι, Τανζανία: Η σαβάνα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τανζανίας και εκτείνεται και σε εδάφη της Κένυας φιλοξενεί την ετήσια μετανάστευση 2 εκατομμυρίων γκνου, ζεβρών και γαζελών ακολουθούμενων από τους θηρευτές τους, σε αναζήτηση βοσκοτόπων και νερού.
16. Φρούριο της Σιγκιρίγια, Σρι Λάνκα: Έχοντας αναμφισβήτητα την πιο συναρπαστική θέα του πολιτιστικού τριγώνου της χώρας, αυτή η αρχαία πόλη της Κεϋλάνης κατοικείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Γνωστή και ως το «Βουνό του Λιονταριού» λόγω των τεράστιων ποδιών του άγριου ζώου που έχουν σκαλιστεί στο γρανίτη δίπλα σε μια σκάλα που οδηγεί στο φρούριο. Πάνω σε μια κορυφή υψομέτρου 370 μέτρων, το φρούριο περιλαμβάνει σειρά εντυπωσιακών τοιχογραφιών και ένα από τα αρχαιότερα δείγματα της σιναλέζικης γλώσσας.
17. Τουλούμ, Μεξικό: Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, σε μια βραχώδη πλαγιά και με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής, η Τουλούμ είναι μία από τις τελευταίες πόλεις που χτίστηκε και κατοικήθηκε από τους Μάγια. Κατάφερε να επιβιώσει περίπου 70 χρόνια μετά την έλευση των Ισπανών στην αμερικανική ήπειρο στις αρχές του 16ου αιώνα.
18. Βαλέτα, Μάλτα: «Στριμωγμένη» σε μια μικρή οχυρωμένη χερσόνησο, η Βαλέτα φιλοξενεί περισσότερα από 320 μνημεία, γεγονός που την καθιστά μία από τις ιστορικές περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων στον κόσμο. Η πόλη κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, ενώ έχει νωρίτερα κατακτηθεί διαδοχικά από τους Φοίνικες, τους Έλληνες, τους Καρχηδόνιους, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
19. Βενετία, Ιταλία: Η ιταλική αυτή πόλη χτίστηκε τον 5ο αιώνα πάνω σε 118 μικρά νησιά που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται με γέφυρες. Φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, καθώς ακόμη και τα πιο μικρά κτήρια περιλαμβάνουν έργα καλλιτεχνών όπως ο Τζορτζόνε, ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε. Με τις μετακινήσεις να γίνονται με γόνδολες, η Βενετία είναι η μόνη πόλη πεζών στον κόσμο.
20. Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, ΗΠΑ: Αποτελεί ένα από τα κορυφαία φυσικά «θαύματα» των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο και μόνο λόγω της ποικιλομορφίας του. Το πάρκο, έκτασης 9.000 χιλιομέτρων είναι γνωστό για τη γεωθερμική του δραστηριότητα, καθώς και για την εντυπωσιακή γκάμα άγριας ζωής που φιλοξενεί (μεταξύ άλλων αρκούδες γκρίζλι, λύκους και βίσωνες).