Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Τρείς φωτογράφοι του Reuters ταξίδεψαν στις απόκοσμες, άγονες αλυκές των Άνδεων, καταγράφοντας εικόνες από την πηγή της παγκόσμιας εξόρυξης και παραγωγής λιθίου.
Το αποκαλούμενο «Τρίγωνο του Λιθίου» στην Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βολιβία, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου αυτού μέταλλου στον πλανήτη, βασικό στοιχείο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε ευρεία γκάμα τεχνολογιών, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η Χιλή αποτελεί τον ηγέτη στην εξόρυξη και παραγωγή του μετάλλου αυτού, παράγοντας το 40% της παγκόσμιας προμήθειας και ακολουθεί η Αργεντινή.
Η παραγωγή από την περιοχή αναμένεται σύντομα να αυξηθεί, αφότου η Βολιβία, που υπολογίζεται ότι διαθέτει το 50% των αποθεμάτων λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, άνοιξε το πρώτο της πιλοτικό εργοστάσιο τον Ιανουάριο.
Θέα της αποκαλούμενης «Αλυκής του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), σημαντικής πηγής εξόρυξης λιθίου, 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Θέα του εξορυκτικού καταυλισμού στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Θέα του εξορυκτικού καταυλισμού στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα με τις βόρειες επαρχίες της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Ο Μπραούλιο Λόπεζ (δεξιά) και ο Ραμόν Καλπαντσάι της μονάδας εξόρυξης λιθίου της Galaxy Resources στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Ο μηχανικός Μάρτιν Μαρκέζ της μονάδας εξόρυξης λιθίου της Galaxy Resources, ελέγχει μία δεξαμενή συγκέντρωσης ορυκτού αλατιού στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Ο Μπραούλιο Λόπεζ της μονάδας εξόρυξης λιθίου της Galaxy Resources μεταφέρει Αλίτη (ορυκτό αλάτι) στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Η γεωλόγος Μαριέλα Χόγιος (αριστερά) και ο βοηθός της Λουσίντο Λάμας της Galaxy Resources ρυθμίζουν τη ροή της άλμης για την προετοιμασία της παραγωγής του λιθίου, από την «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Εργάτης της μονάδας εξόρυξης λιθίου της Galaxy Resources βάζει τη μάσκα του πριν πάει για δουλειά στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Πλυμένα ρούχα στεγνώνουν στον ήλιο στην περιοχή γύρω από την «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Φλαμίνγκο περπατούν στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Θέα από το ηλιοβασίλεμα στην «Αλυκή του Νεκρού» (Salar del Hombre Muerto), 4.000 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα των βόρειων επαρχιών της Αργεντινής, Καταμάρκα και Σάλτα.
Ένα λάμα στέκεται δίπλα σε ένα κάκτο στο νησί Ινκαχουάσι, πάνω από την αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Ενας τουρίστας κάθεται στο στο νησί Ινκαχουάσι, ατενίζοντας την αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Σημαίες διαφόρων χωρών ανεμίζουν στην αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Θέα της κρυσταλλικής επιφάνειας της αλυκής Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Θέα του πιλοτικού εργοστασίου εξόρυξης λιθίου στο νότιο άκρο της αλυκής Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Ενας Βολιβιανός σπάει το αλάτι στην αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Οι Γκαμπριέλα Τόρεζ (αριστερά) και ο Μπερνάμπε Απάζα αναλύουν δείγματα άλμης στο εργαστήριό τους στο πιλοτικό εργοστάσιο εξόρυξης λιθίου στο νότιο άκρο της αλυκής Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Μία από τις δεξαμενές άλμης, στο πιλοτικό εργοστάσιο εξόρυξης λιθίου στο νότιο άκρο της αλυκής Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Λόφοι από αλάτι στην αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Τουρίστες ετοιμάζονται για πικνικ στην αλυκή Ουγιούνι, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου, 3.656 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στη νοτιοδυτική Βολιβία.
Αεροφωτογραφία των δεξαμενών άλμης και περιοχές επεξεργασίας αλατιού στο ορυχείο λιθίου Σοκουιμίτς, στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Εργάτες παίρνουν δείγματα από δεξαμενή άλμης στο εργοστάσιο λιθίου Ρόκγουντ στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Εργάτης περπατάει μπροστά από δεξαμενές άλμης στο εργοστάσιο λιθίου Ρόκγουντ στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Εργάτης στη μονάδα παραγωγής του εργοστασίου λιθίου Ρόκγουντ στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Ενας εργάτης προστατεύει το πρόσωπό του από τον ήλιο καθώς επιθεωρεί τα μηχανήματα στο εργοστάσιο λιθίου Ρόκγουντ στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Εργάτης περπατάει ανάμεσα σε σακιά ανθρακικού άλατος στο εργοστάσιο λιθίου Ρόκγουντ στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Αεροφωτογραφία των δεξαμενών άλμης και των περιοχών επεξεργασίας αλατιού στο ορυχείο λιθίου Σοκουιμίτς, στην αλυκή Ατακάμα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου σε παραγωγή, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.
Εργάτες του εργοστασίου λιθίου Ρόκγουντ παίζουν ποδόσφαιρο, στην αλυκή Ατακάμα, στην έρημο Ατακάμα, βόρεια της Χιλής.