Multimedia

Ιαπωνία: Δεύτερη επέτειος από τη μεγάλη καταστροφή

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 15:37

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη χειρότερη καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, μεταπολεμικά. Η Ιαπωνία ακόμη θρηνεί τα 19.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό, το καταστροφικό τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα. 

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλο το αρχιπέλαγος στις 14.16' τοπική ώρα (07.46' ώρα Ελλάδος), ώρα κατά την οποία πριν από δύο χρόνια ένας ισχυρός σεισμός 9 βαθμών συγκλόνιζε τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, προκαλώντας ένα φοβερό τσουνάμι.

Σε λιγότερο από μια ώρα μετά το σεισμό, ένα γιγάντιο κύμα που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα έπληξε τις παράκτιες περιοχές, παρασύροντας στο πέρασμά του κάθε ζώντα οργανισμό, καταστρέφοντας λιμάνια, σπίτια, σχολεία, εργοστάσια.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης έπαθαν βλάβη μετά το σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν τόσο ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά αυτό του Τσερνόμπιλ 25 χρόνια νωρίτερα.