Multimedia

Οι φωτογραφίες της ημέρας

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 19:16

Οι φωτογραφίες της ημέρας, Πέμπτη 7 Μαρτίου.

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τον Σεπτέμβριο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε την Τετάρτη τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα πρώτο βήμα προς μια ενδεχόμενη ρύθμιση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο εν μέρει των δημόσιων υπηρεσιών από τα τέλη Μαρτίου. Το ομοσπονδιακό κράτος έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως τις 27 Μαρτίου σύμφωνα με νόμο περί της χρηματοδότησής του που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο. Χωρίς μια ψηφοφορία του Κογκρέσου πριν από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία για να παραταθεί η χρηματοδότησή του, οι μη βασικές δημόσιες υπηρεσίες θα είχαν την υποχρέωση να κλείσουν, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους σε αργία, χωρίς απολαβές.
REUTERS / JONATHAN ERNST

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε την Τετάρτη τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα πρώτο βήμα προς μια ενδεχόμενη ρύθμιση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο εν μέρει των δημόσιων υπηρεσιών από τα τέλη Μαρτίου. Το ομοσπονδιακό κράτος έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως τις 27 Μαρτίου σύμφωνα με νόμο περί της χρηματοδότησής του που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο. Χωρίς μια ψηφοφορία του Κογκρέσου πριν από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία για να παραταθεί η χρηματοδότησή του, οι μη βασικές δημόσιες υπηρεσίες θα είχαν την υποχρέωση να κλείσουν, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους σε αργία, χωρίς απολαβές.

Την Παρασκευή η κηδεία του Ούγκο Τλάβες. Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έφτασε στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας, όπου στήθηκε σε ένα παρεκκλήσι εκεί όπου θα τελεστεί η κηδεία του την Παρασκευή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια των λεωφόρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών.
REUTERS / JORGE DAN LOPEZ

Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έφτασε στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας, όπου στήθηκε σε ένα παρεκκλήσι εκεί όπου θα τελεστεί η κηδεία του την Παρασκευή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια των λεωφόρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών.

Γιατροί χωρίς Σύνορα: καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Σύροι περιπλανώνται στα χαλάσματα της γειτονιάς Αρντ αλ Χάμρα, στο Χαλέπι.Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία και σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα δίνει στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητεί μια πολιτική συμφωνία «ωστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας». Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία--Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο» η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας στις τεράστιες περιοχές της χώρας, αλλά και την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.
REUTERS / MUZAFFAR SALMAN

Σύροι περιπλανώνται στα χαλάσματα της γειτονιάς Αρντ αλ Χάμρα, στο Χαλέπι.Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία και σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα δίνει στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητεί μια πολιτική συμφωνία «ωστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας». Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία--Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο» η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας στις τεράστιες περιοχές της χώρας, αλλά και την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.

Ευρωπαϊκή διάσταση στην ΑΟΖ δίνει ο Αντ. Σαμαράς. Ευρωπαϊκή διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ. Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ευρωπαϊκή διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ. Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο (Δ), που παραμένει στη θέση του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας με απόφασή του αποστράτευσε όλους τους αρχηγούς γενικών επιτελείων.
EUROKINISSI

Με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο (Δ), που παραμένει στη θέση του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας με απόφασή του αποστράτευσε όλους τους αρχηγούς γενικών επιτελείων.

Πάνω από 1,32 εκατομμύρια άνεργοι. Στο 26,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2012, αυξημένο σε σχέση με το 21,4% του Δεκεμβρίου 2011, αλλά ελαφρώς μειωμένο από το 26,6% του Νοεμβρίου 2012. Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 57,5% από 53,1% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
REUTERS / YORGOS KARAHALIS

Στο 26,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2012, αυξημένο σε σχέση με το 21,4% του Δεκεμβρίου 2011, αλλά ελαφρώς μειωμένο από το 26,6% του Νοεμβρίου 2012. Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 57,5% από 53,1% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έπλεξε ο Α. Τσίπρας. Τη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την δικτατορία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραμανλής ήταν μια «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας», και υπενθύμισε και μια αναφορά του Χαρίλαου Φλωράκη που είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του.
EUROKINISSI / STR

Τη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την δικτατορία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραμανλής ήταν μια «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας», και υπενθύμισε και μια αναφορά του Χαρίλαου Φλωράκη που είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του.

Ν.Δ.: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε την επένδυση του μεταλλείου χρυσού. Ντοκουμέντο με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε στο παρελθόν την επένδυση του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ν.Δ. «Πότε έλεγαν αλήθεια; Όταν επισήμως, προέβαλαν την επένδυση ή σήμερα που στοχοποιούν όχι μόνο την επένδυση, αλλά τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους;» διερωτάται η Λ. Συγγρού επικαλούμενη ολοσέλιδη καταχώριση για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και την επένδυση στις Σκουριές στην εφημερίδα «Αυγή».

Ντοκουμέντο με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε στο παρελθόν την επένδυση του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ν.Δ. «Πότε έλεγαν αλήθεια; Όταν επισήμως, προέβαλαν την επένδυση ή σήμερα που στοχοποιούν όχι μόνο την επένδυση, αλλά τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους;» διερωτάται η Λ. Συγγρού επικαλούμενη ολοσέλιδη καταχώριση για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και την επένδυση στις Σκουριές στην εφημερίδα «Αυγή».

Απαλλάχθηκε από το Εφετείο ο Ηλ. Κασιδιάρης. Απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση της συνέργειας σε επίθεση σε βάρος φοιτητή το 2007, στην Πανεπιστημιούπολη Αθήνας από αγνώστους, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι είμαι αθώος. Σήμερα και η Δικαιοσύνη είπε ότι είμαι αθώος. Τρίβω στα μούτρα σας αυτή την απόφαση, σε εσάς, τα αφεντικά σας, τους εργολάβους, τους καναλάρχες και τους θλιβερούς πολιτικούς μας αντιπάλους, που πολύ θα ήθελαν σήμερα να είμαι στη φυλακή, και η Χρυσή Αυγή στο περιθώριο. Όμως, είμαστε εδώ πανίσχυροι και σύντομα θα είμαστε κυρίαρχοι».
EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση της συνέργειας σε επίθεση σε βάρος φοιτητή το 2007, στην Πανεπιστημιούπολη Αθήνας από αγνώστους, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι είμαι αθώος. Σήμερα και η Δικαιοσύνη είπε ότι είμαι αθώος. Τρίβω στα μούτρα σας αυτή την απόφαση, σε εσάς, τα αφεντικά σας, τους εργολάβους, τους καναλάρχες και τους θλιβερούς πολιτικούς μας αντιπάλους, που πολύ θα ήθελαν σήμερα να είμαι στη φυλακή, και η Χρυσή Αυγή στο περιθώριο. Όμως, είμαστε εδώ πανίσχυροι και σύντομα θα είμαστε κυρίαρχοι».

Βενιζέλος προς τρόικα: Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς (Α) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ συνομιλούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους. Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και πως, αν υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους, πρέπει να αντιμετωπιστούν από αναπτυξιακού τύπου παρεμβάσεις, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, στην Ιπποκράτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς (Α) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ συνομιλούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους. Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και πως, αν υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους, πρέπει να αντιμετωπιστούν από αναπτυξιακού τύπου παρεμβάσεις, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, στην Ιπποκράτους.

Συμμετοχή Ελλήνων στη CeBIT 2013. Δυναμική επάνοδο στην έκθεση πληροφορικής CeBIT 2013 στο Ανόβερο, τη μεγαλύτερη του κλάδου διεθνώς, πραγματοποίησε φέτος η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Το εθνικό περίπτερο της χώρας, που δημιουργήθηκε υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, φιλοξενεί 20 επιχειρήσεις και συνδέσμους του κλάδου και δέκα κρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις, με ομοειδείς εταιρείες από την Κίνα και την Ινδία, μέχρι τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
REUTERS / FABIAN BIMMER

Δυναμική επάνοδο στην έκθεση πληροφορικής CeBIT 2013 στο Ανόβερο, τη μεγαλύτερη του κλάδου διεθνώς, πραγματοποίησε φέτος η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Το εθνικό περίπτερο της χώρας, που δημιουργήθηκε υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, φιλοξενεί 20 επιχειρήσεις και συνδέσμους του κλάδου και δέκα κρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις, με ομοειδείς εταιρείες από την Κίνα και την Ινδία, μέχρι τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μιλάνου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για συνέργεια σε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Η υπόθεση αφορά τηλεφωνική συνομιλία του κεντροαριστερού πολιτικού Πιέρο Φασίνο με τον τραπεζίτη Τζοβάνι Κονσόρτε, ο οποίος το 2005 προσπαθούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της τράπεζας Banca Nazionale del Lavoro.
REUTERS / REMO CASILLI

Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μιλάνου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για συνέργεια σε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Η υπόθεση αφορά τηλεφωνική συνομιλία του κεντροαριστερού πολιτικού Πιέρο Φασίνο με τον τραπεζίτη Τζοβάνι Κονσόρτε, ο οποίος το 2005 προσπαθούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της τράπεζας Banca Nazionale del Lavoro.

Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί με προληπτική πυρηνική επίθεση τις ΗΠΑ. Βορειοκορεάτες παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση. Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει τους τόνους μιλώντας για «εχθρικές» χώρες εν αναμονή των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος της. Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα ως πρόσχημα για να εξαπολύσει πυρηνική και συμβατική επίθεση εις βάρος της κι έχει απειλήσει να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές πυρηνικών όπλων ως απάντηση στις κυρώσεις που προωθούν οι ΗΠΑ.
REUTERS / KCNA

Βορειοκορεάτες παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση. Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει τους τόνους μιλώντας για «εχθρικές» χώρες εν αναμονή των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος της. Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα ως πρόσχημα για να εξαπολύσει πυρηνική και συμβατική επίθεση εις βάρος της κι έχει απειλήσει να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές πυρηνικών όπλων ως απάντηση στις κυρώσεις που προωθούν οι ΗΠΑ.

Κένυα – εκλογές: Κατηγορίες για νοθεία  . Ο συνυποψήφιος του πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα για τις προεδρικές εκλογές Καλόνζο Μουσιόκα κατήγγειλε την Πέμπτη νοθεία στην εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη την Δευτέρα και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Οι προεδρικές εκλογές της Δευτέρας είναι η πρώτες από αυτές του 2007, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, ο βασικός αντίπαλος του Οντίνγκα, ο Ουχούρου Κενιάτα διατηρεί σαφές προβάδισμα.
REUTERS / STEVE CRISP

Ο συνυποψήφιος του πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα για τις προεδρικές εκλογές Καλόνζο Μουσιόκα κατήγγειλε την Πέμπτη νοθεία στην εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη την Δευτέρα και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Οι προεδρικές εκλογές της Δευτέρας είναι η πρώτες από αυτές του 2007, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, ο βασικός αντίπαλος του Οντίνγκα, ο Ουχούρου Κενιάτα διατηρεί σαφές προβάδισμα.

Εθνικός φόρος τιμής στον Στεφάν Εσέλ.  
Η Γαλλία απέτισε σήμερα εθνικό φόρο τιμής στον Στεφάν Εσέλ, αντιστασιακό, διανοούμενο και στρατευμένο αγωνιστή, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, στο πρόσωπο του οποίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε έναν «ελεύθερο άνθρωπο» και «ένα μεγάλο Γάλλο» στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην αυλή του μεγάρου των Απομάχων.
REUTERS / ZACHARIE SCHEURER

 

Η Γαλλία απέτισε σήμερα εθνικό φόρο τιμής στον Στεφάν Εσέλ, αντιστασιακό, διανοούμενο και στρατευμένο αγωνιστή, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, στο πρόσωπο του οποίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε έναν «ελεύθερο άνθρωπο» και «ένα μεγάλο Γάλλο» στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην αυλή του μεγάρου των Απομάχων.

Ο Κοέλιο υπερασπίζεται τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο υπερασπίστηκε την Τετάρτη την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, όπως αξιώνουν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, παρά την μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει αυτή. «Δεν κυβερνάω βάσει των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών», σημείωσε κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει.
REUTERS / HUGO CORREIA

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο υπερασπίστηκε την Τετάρτη την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, όπως αξιώνουν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, παρά την μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει αυτή. «Δεν κυβερνάω βάσει των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών», σημείωσε κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει.

Ο χορευτής του Μπολσόι δεν είχε την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί οξύ κατά την επίθεση. Ο χορευτής του Μπαλέτου Μπολσόι Πάβελ Ντμιτρισένκο που κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Σεργκέι Φιλίν δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει οξύ. Ο χορευτής δήλωσε ότι κατά την οργάνωση της επίθεσης είχε προτείνει στον συνεργό του να χτυπήσει τον Φιλίν στο κεφάλι, αλλά δεν τού είπε να τού ρίξει οξύ στο πρόσωπο. Εισαγγελέας δήλωσε ότι η κατηγορούσα αρχή προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες κατά του χορευτή που επισύρουν ποινή μέχρι 12 ετών κάθειρξης.
REUTERS / MAXIM SHEMETOV

Ο χορευτής του Μπαλέτου Μπολσόι Πάβελ Ντμιτρισένκο που κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Σεργκέι Φιλίν δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει οξύ. Ο χορευτής δήλωσε ότι κατά την οργάνωση της επίθεσης είχε προτείνει στον συνεργό του να χτυπήσει τον Φιλίν στο κεφάλι, αλλά δεν τού είπε να τού ρίξει οξύ στο πρόσωπο. Εισαγγελέας δήλωσε ότι η κατηγορούσα αρχή προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες κατά του χορευτή που επισύρουν ποινή μέχρι 12 ετών κάθειρξης.

Διαχωρίζει τη θυγατρική Time Inc από τη μητρική εταιρεία ο όμιλος Time Warner. Ο αμερικανικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Time Warner, ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να διαχωρίσει τη θυγατρική της Time Inc., η οποία εκδίδει μεταξύ άλλων τα περιοδικά Time και Fortune, και να την κάνει μια ανεξάρτητη εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Η Time Inc εκδίδει συνολικά 21 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών Time, Fortune, Sports Illustrated και People. Η επιχειρηματική κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει η Time Warner.
REUTERS / NICHOLAS ROBERTS

Ο αμερικανικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Time Warner, ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να διαχωρίσει τη θυγατρική της Time Inc., η οποία εκδίδει μεταξύ άλλων τα περιοδικά Time και Fortune, και να την κάνει μια ανεξάρτητη εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Η Time Inc εκδίδει συνολικά 21 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών Time, Fortune, Sports Illustrated και People. Η επιχειρηματική κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει η Time Warner.

Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε μήνυση για το σκάνδαλο με τις μυστικές πληρωμές. Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε την Τετάρτη μήνυση κατά του πρώην ταμία του Λουίς Μπάρθενας (φωτογραφία) για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει κλονίσει την αξιοπιστία της συντηρητικής κυβέρνησης. Η μήνυση που κατέθεσε το κόμμα στρέφεται κατά του «συντάκτη πλαστών, δημοσιευμένων, εγγράφων, που σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Παΐς είναι ο Λουίς Μπάρθενας». Το Λαϊκό Κόμμα άσκησε μήνυση επίσης κατά της εφημερίδας. Τον Ιανουάριο, η Ελ Παΐς είχε δημοσιεύσει ένα μυστικό λογιστικό παραστατικό του ΡΡ —που φέρεται να έχει συντάξει ο ίδιος ο Μπάρθενας— και στο οποίο εμφανίζεται ο Ραχόι κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να εισέπρατταν μέσω του κομματικού μηχανισμού διάφορα ποσά προερχόμενα από τον κατασκευαστικό τομέα για περίπου δύο δεκαετίες.
REUTERS / SERGIO PEREZ

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε την Τετάρτη μήνυση κατά του πρώην ταμία του Λουίς Μπάρθενας (φωτογραφία) για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει κλονίσει την αξιοπιστία της συντηρητικής κυβέρνησης. Η μήνυση που κατέθεσε το κόμμα στρέφεται κατά του «συντάκτη πλαστών, δημοσιευμένων, εγγράφων, που σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Παΐς είναι ο Λουίς Μπάρθενας». Το Λαϊκό Κόμμα άσκησε μήνυση επίσης κατά της εφημερίδας. Τον Ιανουάριο, η Ελ Παΐς είχε δημοσιεύσει ένα μυστικό λογιστικό παραστατικό του ΡΡ —που φέρεται να έχει συντάξει ο ίδιος ο Μπάρθενας— και στο οποίο εμφανίζεται ο Ραχόι κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να εισέπρατταν μέσω του κομματικού μηχανισμού διάφορα ποσά προερχόμενα από τον κατασκευαστικό τομέα για περίπου δύο δεκαετίες.

Πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ στη Microsoft από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού και ηλεκτρονικών ειδών Microsoft. Αιτία για την επιβολή του προστίμου αποτέλεσε το γεγονός ότι η Microsoft δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της Επιτροπής να προβάλει και άλλους διαδικτυακούς περιηγητές, πέραν του internet explorer, στο δημοφιλές της πρόγραμμα Windows. Η Microsoft, ισχυρίζεται ότι η παράλειψη της pop-up επιλογής ήταν «τεχνικό λάθος» οι ισχυρισμοί της Microsoft δεν έπεισαν όμως τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόστιμο-μαμούθ που επιβλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία στόχο έχει να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
REUTERS / ERIC VIDAL

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού και ηλεκτρονικών ειδών Microsoft. Αιτία για την επιβολή του προστίμου αποτέλεσε το γεγονός ότι η Microsoft δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της Επιτροπής να προβάλει και άλλους διαδικτυακούς περιηγητές, πέραν του internet explorer, στο δημοφιλές της πρόγραμμα Windows. Η Microsoft, ισχυρίζεται ότι η παράλειψη της pop-up επιλογής ήταν «τεχνικό λάθος» οι ισχυρισμοί της Microsoft δεν έπεισαν όμως τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόστιμο-μαμούθ που επιβλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία στόχο έχει να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Αυτοκτόνησε ο διευθυντής επικοινωνίας της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena. Ο διευθυντής επικοινωνίας της Monte dei Paschi di Siena αυτοκτόνησε κάνοντας άλμα στο κενό από ένα παράθυρο στην έδρα της τράπεζας στη Σιένα της κεντρικής Ιταλίας. Ο Νταβίντ Ρόσι δεν ήταν υπό εξέταση, ήταν όμως μεταξύ των στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος των οποίων τα σπίτια και τα γραφεία ερευνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο που αγγίζει την περίφημη ιταλική τράπεζα. Ο αυτόχειρας πήδηξε από το παράθυρο του κτιρίου (φωτογραφία) ενός αναπαλαιωμένου φρουρίου του 14ου αιώνα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Τοσκάνης.
REUTERS / STEFANO RELLANDINI

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Monte dei Paschi di Siena αυτοκτόνησε κάνοντας άλμα στο κενό από ένα παράθυρο στην έδρα της τράπεζας στη Σιένα της κεντρικής Ιταλίας. Ο Νταβίντ Ρόσι δεν ήταν υπό εξέταση, ήταν όμως μεταξύ των στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος των οποίων τα σπίτια και τα γραφεία ερευνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο που αγγίζει την περίφημη ιταλική τράπεζα. Ο αυτόχειρας πήδηξε από το παράθυρο του κτιρίου (φωτογραφία) ενός αναπαλαιωμένου φρουρίου του 14ου αιώνα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Τοσκάνης.