Η «Λα Νίνια» αποτελεί το αντίστροφο φαινόμενο από το «Ελ Νίνιο» για αυτό τον λόγο η ονομασία της στα Ισπανικά σημαίνει «μικρό κορίτσι», εν αντιθέσει με το «Ελ Νίνιο» που σημαίνει «μικρό αγόρι». Άλλες ονομασίες που φέρει είναι αντι-«Eλ Νίνιο». EPA/ALEJANDRO ZEPEDA
Το συγκεκριμένο κλιματικό φαινόμενο μειώνει 3-5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία των υδάτων στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού ενώ την ίδια στιγμή την ανεβάζει σε Αυστραλία, Φιλιππίνες και Ινδονησία, αντίστοιχα. REUTERS/NASA
Στη διάρκεια του φαινομένου «Λα Νίνια», οι ανατολικοί άνεμοι που φυσούν από την Αμερική είναι πιο ισχυροί από τα συνηθισμένα. Κατά συνέπεια μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες θερμών θαλασσινών υδάτων προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν από το βυθό προς την επιφάνεια μεγαλύτερες ποσότητες παγωμένων νερών. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται μια «ψυχρή λωρίδα» μήκους 4.800 χλμ. κατά μήκος του Εκουαδόρ ως τη Σαμόα.
Με τους τεράστιους αυτούς όγκους θερμών υδάτων να έχουν κατεύθυνση την Ασία, η ισχυρή μηχανή θερμότητας του Ειρηνικού παραμένει αμετακίνητη στη Δύση, προκαλώντας πιο ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω των Μουσώνων, πιο έντονη ατμοσφαιρική κατακρήμνιση στην Αυστραλία και πιο υγρό κλίμα δυτικά –έως και τη νότια Αφρική. Οι αέρινοι όγκοι και οι ταινίες νεφών που οφείλονται στη θερμή ζώνη αλλάζουν την κατεύθυνση των αεροχείμαρρων, οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα σε υψηλά υψόμετρα από δυτικά προς ανατολικά, από τη μία πλευρά του ωκεανού στην άλλη.
Αυτό σημαίνει έντονες βροχοπτώσεις σε Ινδονησία, Μαλαισία και Αυστραλία, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και υπερβολική ξηρασία στη Νότια Αμερική.
Η «Λα Νίνια» ευθύνεται για την τεράστια ξηρασία στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που πλήττει άμεσα την γεωργία και την αγροτική βιομηχανία στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, προκαλεί ισχυρές βροχοπτώσεις και θύελλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλιματικού αυτού φαινομένου οι πλημμύρες και η τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία και ιδίως στο Κουίνσλαντ, πέρυσι το Δεκέμβριο.
Θεωρητικά, η «Λα Νίνια» εμφανίζεται κάθε δύο με επτά χρόνια και κατά 50% δύο συνεχόμενα έτη. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι το φαινόμενο που παρουσιάστηκε πέρυσι την περίοδο Ιουνίου 2010 – Μαΐου 2011 θα επανέλθει και φέτος εξασθενημένο.