Multimedia

World Press Photo 2011

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:39

Ο Ισπανός φωτογράφος Samuel Aranda, των «The New York Times», ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2011.

World Press Photo 2011 #1. Ο Ισπανός φωτογράφος Samuel Aranda, των «The New York Times», ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2011. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται μία γυναίκα να αγκαλιάζει έναν πληγωμένο συγγενή της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Σάλεχ, στη Σάναα της Υεμένης.
Reuters / HANDOUT
Ο Ισπανός φωτογράφος Samuel Aranda, των «The New York Times», ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2011. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται μία γυναίκα να αγκαλιάζει έναν πληγωμένο συγγενή της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Σάλεχ, στη Σάναα της Υεμένης.
World Press Photo 2011 #2. Ο Γάλλος φωτογράφος Vincent Boisot, του πρακτορείου Riva Press, κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Arts and Entertainment Singles», φωτογραφίζοντας ένα μοντέλο που στέκεται έξω από ένα ραφείο στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Φοράει δημιουργία της Yolande Mancini, συμμετέχοντας στην 9η εβδομάδα Μόδας του Ντακάρ.
Reuters / HANDOUT
Ο Γάλλος φωτογράφος Vincent Boisot, του πρακτορείου Riva Press, κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Arts and Entertainment Singles», φωτογραφίζοντας ένα μοντέλο που στέκεται έξω από ένα ραφείο στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Φοράει δημιουργία της Yolande Mancini, συμμετέχοντας στην 9η εβδομάδα Μόδας του Ντακάρ.
World Press Photo 2011 #3. O φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, Brent Stirton, από τη Ν. Αφρική, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Singles», φωτογραφίζοντας τη Μαρία μια ναρκομανή που εκδίδεται, στο χώρο που διαμένει στο Kryvyi Rig της Ουκρανίας. Η Μαρία δηλώνει πως παρόλο που κάνει χρήση σε καθημερινή βάση «βλέπει» αρκετούς άντρες κάθε εβδομάδα και παραμένει αρνητική στον HIV. Συντηρεί έτσι την 9χρονη κόρη της.
Reuters / HANDOUT
O φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, Brent Stirton, από τη Ν. Αφρική, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Singles», φωτογραφίζοντας τη Μαρία μια ναρκομανή που εκδίδεται, στο χώρο που διαμένει στο Kryvyi Rig της Ουκρανίας. Η Μαρία δηλώνει πως παρόλο που κάνει χρήση σε καθημερινή βάση «βλέπει» αρκετούς άντρες κάθε εβδομάδα και παραμένει αρνητική στον HIV. Συντηρεί έτσι την 9χρονη κόρη της.
World Press Photo 2011 #4. O Ολλανδός Rob Hornstra κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Arts and Entertainment Stories» με τη σειρά «The Sochi Project: Sochi Singers». Στις φωτογραφίες του εξιστορούνται οι ζωές των τραγουδιστών της παραθεριστικής πόλης Σότσι, στη νότια  Ρωσία.
Reuters / HANDOUT
O Ολλανδός Rob Hornstra κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Arts and Entertainment Stories» με τη σειρά «The Sochi Project: Sochi Singers». Στις φωτογραφίες του εξιστορούνται οι ζωές των τραγουδιστών της παραθεριστικής πόλης Σότσι, στη νότια Ρωσία.
World Press Photo 2011 #5. Ο φωτογράφος Damir Sagolj του πρακτορείου
Reuters / DAMIR SAGOLJ
Ο φωτογράφος Damir Sagolj του πρακτορείου
World Press Photo 2011 #6. Η Αμερικανίδα φωτογράφος Stephanie Sinclair, του πρακτορείου VII, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Stories» με τη σειρά «Child brides: Too young to wed». Δουλεύοντας για το περιοδικό National Geographic η Sinclair φωτογράφισε ανήλικες νύφες, στις κατοικίες τους σε ορεινή περιοχή της Υεμένης. Στη φωτογραφία η Ταχάνι (με το ροζ φόρεμα), 6 χρονών, φωτογραφίζεται με τον σύζυγο της Μαχέντ, 25 χρονών. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Υεμένη παντρεύονται ανήλικες.
Reuters / HANDOUT
Η Αμερικανίδα φωτογράφος Stephanie Sinclair, του πρακτορείου VII, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Stories» με τη σειρά «Child brides: Too young to wed». Δουλεύοντας για το περιοδικό National Geographic η Sinclair φωτογράφισε ανήλικες νύφες, στις κατοικίες τους σε ορεινή περιοχή της Υεμένης. Στη φωτογραφία η Ταχάνι (με το ροζ φόρεμα), 6 χρονών, φωτογραφίζεται με τον σύζυγο της Μαχέντ, 25 χρονών. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Υεμένη παντρεύονται ανήλικες.
World Press Photo 2011 #7. Ο Alejandro Kirchuk, από την Αργεντινή, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Stories», με τη σειρά «Never Let You Go», φωτογραφίζοντας ένα ζευγάρι που μένει μαζί 65 χρόνια, τον Μάρκο και την Μόνικα. Το 2007 η Μόνικα διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ και από τότε ο σύζυγος της αφοσιώθηκε στο να την προσέχει. Η ασθένεια αυτή αποτελεί μελλοντική επιδημία κυρίως γιατί προσβάλλει ηλικιωμένους και καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Reuters / HANDOUT
Ο Alejandro Kirchuk, από την Αργεντινή, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Stories», με τη σειρά «Never Let You Go», φωτογραφίζοντας ένα ζευγάρι που μένει μαζί 65 χρόνια, τον Μάρκο και την Μόνικα. Το 2007 η Μόνικα διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ και από τότε ο σύζυγος της αφοσιώθηκε στο να την προσέχει. Η ασθένεια αυτή αποτελεί μελλοντική επιδημία κυρίως γιατί προσβάλλει ηλικιωμένους και καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
World Press Photo 2011 #8. Ο Ιταλός φωτογράφος Alex Majoli του πρακτορείου Magnum Photos, δουλεύοντας για το περιοδικό Newsweek, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News Singles». Στη φωτογραφία του απεικονίζονται Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν στην πλατεία Ταχρίρ μετά την ομιλία στην οποία ο Πρόεδρος Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.
Reuters / HANDOUT
Ο Ιταλός φωτογράφος Alex Majoli του πρακτορείου Magnum Photos, δουλεύοντας για το περιοδικό Newsweek, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News Singles». Στη φωτογραφία του απεικονίζονται Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν στην πλατεία Ταχρίρ μετά την ομιλία στην οποία ο Πρόεδρος Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.
World Press Photo 2011 #9. Ο Ιταλός φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, Paolo Pellegrin, δουλεύοντας για το περιοδικό Zeit Magazin, κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories» με τη σειρά «Tsunami aftermath».
Reuters / HANDOUT
Ο Ιταλός φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, Paolo Pellegrin, δουλεύοντας για το περιοδικό Zeit Magazin, κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories» με τη σειρά «Tsunami aftermath».
World Press Photo 2011 #10. Ο Αμερικανός Jenny E. Ross απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Singles». Στη φωτογραφία του μία αρσενική πολική αρκούδα πλησιάζει με προσοχή φωλιές από θαλασσοπούλια για να τραφεί με τα αβγά τους, στη βόρεια Ρωσία. Η αρκούδα εγκλωβίστηκε στην περιοχή από το λιώσιμο των πάγων, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Reuters / HANDOUT
Ο Αμερικανός Jenny E. Ross απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Singles». Στη φωτογραφία του μία αρσενική πολική αρκούδα πλησιάζει με προσοχή φωλιές από θαλασσοπούλια για να τραφεί με τα αβγά τους, στη βόρεια Ρωσία. Η αρκούδα εγκλωβίστηκε στην περιοχή από το λιώσιμο των πάγων, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
World Press Photo 2011 #11. Ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images Brent Stirton, από τη Ν. Αφρική, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Stories» με τη σειρά «Rhino Wars». Στη φωτογραφία του απεικονίζεται ένας θηλυκός ρινόκερος, που λαθροκυνηγοί του έχουν αφαιρέσει το κέρατο του. Το κέρατο του ρινόκερου είναι πιο ακριβό και από τον χρυσό στη διεθνή αγορά, ενώ μόνο στη Ν. Αφρική το 2011 περισσότεροι από 400 ρινόκεροι θανατώθηκαν για το πολύτιμο κέρατο τους.
Reuters / HANDOUT
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images Brent Stirton, από τη Ν. Αφρική, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Stories» με τη σειρά «Rhino Wars». Στη φωτογραφία του απεικονίζεται ένας θηλυκός ρινόκερος, που λαθροκυνηγοί του έχουν αφαιρέσει το κέρατο του. Το κέρατο του ρινόκερου είναι πιο ακριβό και από τον χρυσό στη διεθνή αγορά, ενώ μόνο στη Ν. Αφρική το 2011 περισσότεροι από 400 ρινόκεροι θανατώθηκαν για το πολύτιμο κέρατο τους.
World Press Photo 2011 #12. Ο Πολωνός Tomasz Lazar απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «People in the News Singles». Στη φωτογραφία του, αστυνομικοί συλλαμβάνουν μια νεαρή κοπέλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίων της αστυνομικής βίας και της ανισότητας των εισοδημάτων, στο Χάρλεμ της Ν. Υόρκης.
Reuters / HANDOUT
Ο Πολωνός Tomasz Lazar απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «People in the News Singles». Στη φωτογραφία του, αστυνομικοί συλλαμβάνουν μια νεαρή κοπέλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίων της αστυνομικής βίας και της ανισότητας των εισοδημάτων, στο Χάρλεμ της Ν. Υόρκης.
World Press Photo 2011 #13. Ο Ιάπωνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, Yasuyoshi Chiba απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People in the News Stories», με τη σειρά «Aftermath of the tsunami». Στη φωτογραφία η κόρη του φωτογράφου επιδεικνύει το πτυχίο της που βρήκε ανάμεσα στα συντρίμμια στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην περιφέρεια Μιγιάγκι, μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ.
Reuters / HANDOUT
Ο Ιάπωνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, Yasuyoshi Chiba απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People in the News Stories», με τη σειρά «Aftermath of the tsunami». Στη φωτογραφία η κόρη του φωτογράφου επιδεικνύει το πτυχίο της που βρήκε ανάμεσα στα συντρίμμια στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην περιφέρεια Μιγιάγκι, μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ.
World Press Photo 2011 #14. Η Laerke Posselt, από τη Δανία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits Singles», φωτογραφίζοντας την γεννημένη στο Ιράν, Δανή ηθοποιό Mellica Mehraban.
Reuters / HANDOUT
Η Laerke Posselt, από τη Δανία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits Singles», φωτογραφίζοντας την γεννημένη στο Ιράν, Δανή ηθοποιό Mellica Mehraban.
World Press Photo 2011 #15. Ο Ολλανδός Ton Koene απέσπασε το 2ο βραβείο στην  κατηγορία «Portraits Stories» με τη σειρά «Recruits at police training center», φωτογραφίζοντας νεαρούς Αφγανούς νεοσύλλεκτους αστυνομικούς στο κέντρο εκπαίδευσης στην πόλη Καντούζ.
Reuters / HANDOUT
Ο Ολλανδός Ton Koene απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Portraits Stories» με τη σειρά «Recruits at police training center», φωτογραφίζοντας νεαρούς Αφγανούς νεοσύλλεκτους αστυνομικούς στο κέντρο εκπαίδευσης στην πόλη Καντούζ.
World Press Photo 2011 #16. O Ρώσος φωτογράφος Yuri Kozyrev του πρακτορείου Noor Images δουλεύοντας για το περιοδικό Time, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Singles». Στη φωτογραφία του απεικονίζονται Λίβυοι εξεγερμένοι στην πόλη Ρας Λανούφ.
Reuters / HANDOUT
O Ρώσος φωτογράφος Yuri Kozyrev του πρακτορείου Noor Images δουλεύοντας για το περιοδικό Time, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Singles». Στη φωτογραφία του απεικονίζονται Λίβυοι εξεγερμένοι στην πόλη Ρας Λανούφ.
World Press Photo 2011 #17. Ο Σουηδός φωτογράφος Niclas Hammerstrom απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «News Stories», με τη σειρά «Utoya». Προσπαθώντας να αποφύγουν τα πυρά του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ πολλοί άνθρωποι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του νησιού Ουτόγια. Ο Μπράιβικ σκότωσε 69 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου στο νησί της Ουτόγια, στη Νορβηγία.
Reuters / HANDOUT
Ο Σουηδός φωτογράφος Niclas Hammerstrom απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «News Stories», με τη σειρά «Utoya». Προσπαθώντας να αποφύγουν τα πυρά του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ πολλοί άνθρωποι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του νησιού Ουτόγια. Ο Μπράιβικ σκότωσε 69 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου στο νησί της Ουτόγια, στη Νορβηγία.
World Press Photo 2011 #18. Ο Ιρλανδός Ray McManus απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Sports Singles». Η φωτογραφία του από τον αγώνα ράγκμπι ανάμεσα στις ομάδες Old Belvedere και Blackrock που διεξήχθη κάτω από ισχυρή βροχόπτωση, στο Δουβλίνο.
Reuters / HANDOUT
Ο Ιρλανδός Ray McManus απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Sports Singles». Η φωτογραφία του από τον αγώνα ράγκμπι ανάμεσα στις ομάδες Old Belvedere και Blackrock που διεξήχθη κάτω από ισχυρή βροχόπτωση, στο Δουβλίνο.
World Press Photo 2011 #19. Ο Αυστραλός φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, Adam Pretty, απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Sports Stories». Η φωτογραφία του τραβήχτηκε στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Σαγκάη.
Reuters / HANDOUT
Ο Αυστραλός φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, Adam Pretty, απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Sports Stories». Η φωτογραφία του τραβήχτηκε στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Σαγκάη.