Multimedia

Γερμανικές εκλογές 2017: Στιγμιότυπα από τα αποτελέσματα

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 20:21

Νίκη με άρωμα ήττας για την Άγκελα Μέρκελ, εκτόξευση της εθνικιστικής, λαϊκιστικής δεξιάς, δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και κρίση στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών, είναι τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση μόλις έκλεισαν οι κάλπες, έδειξε νίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,7%. Δεύτερο έρχεται το SPD με 20,2%, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το ακροδεξιό κόμμα AfD με ποσοστό 13,4%. 

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) -επιστρέφουν στη Bundestag- με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,4% και η Αριστερά (Die Linke) με 8,99%. 

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ήλπιζε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο στρατηγικός της στόχος επετεύχθη.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές», σημείωσε και παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.