Multimedia

Επιδημία χολέρας στην Υεμένη

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 20:35

Επιδημία χολέρας ταλανίζει την Υεμένη τους τελευταίους μήνες, σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της νόσου στη σύγχρονη ιστορία.

Η επιδημία χολέρας στην εμπόλεμη αραβική χώρα έχει πλέον εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό, που απλά και μόνο η κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις 27 Απριλίου, συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 419.804 κρούσματα χολέρας, με τον Ερυθρό Σταθερό να εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα υπερβεί τις 600.000 έως το τέλος του έτους.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και αν δεν αντιμετωπιστεί, να επιφέρει το θάνατο του ασθενη. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και είναι εξαιρετικά μεταδοτική όταν εκδηλώνεται.

Έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό στις ανεπτυγμένες χώρες, εξοπλισμένες με συστήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας νερού.

Ωστόσο, ο καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης, του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούθι και η οικονομική κατάρρευση, έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η χολέρα και ο υποσιτισμός.

Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους να περιμένουν στην ουρά για να γεμίσουν δοχεία από τα φορτηγά νερού.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στην Υεμένη, ένα παιδί ηλικίας κάτω των πέντε ετών, πεθαίνει κάθε 10 λεπτά, από αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των μαχών και μόνο τα μισά νοσοκομεία διαθέτουν προσωπικό και προμήθειες για να λειτουργούν κανονικά.