Multimedia

Μεξικό: Στη σκιά του φράχτη

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 19:53

Δίπλα στον σκουριασμένο φράχτη που απλώνεται κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ συναντά κανείς ποικίλες αρχιτεκτονικές κατασκευές: από βίλες μέχρι δεντρόσπιτα με θέα τους θάμνους της Καλιφόρνιας.

Ο Κάρλος Τόρες, αρχιτέκτονας που εργάζεται στην Τιχουάνα του Μεξικού, ζει εδώ και τρεις δεκαετίες σε σπίτι «στη σκιά» των συνόρων με τις ΗΠΑ και ο φράχτης, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει ξεκινά από την αυλή του. Ο Τόρες επέλεξε να αξιοποιήσει αισθητικά την μεταλλική κατασκευή φτιάχνοντας έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παρέχει πανοραμική θέα προς τις ΗΠΑ, ενώ ο κήπος του είναι γεμάτος με αντικείμενα που συνδέονται με τα σύνορα, όπως ταμπέλες που σηματοδοτούν την είσοδο σε αμερικανικά εδάφη.

Αμφιβάλει, ωστόσο, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. «Τα τείχη δεν εμποδίζουν τη μετανάστευση» λέει στο Reuters και συμπληρώνει: «Άνθρωποι περνούν από αυτόν τον φράχτη κάθε εβδομάδα».

Ο φράχτης κυριαρχεί και στην αυλή του Πέδρο και της Κάρμεν Ερνάντες. Το ζευγάρι, δεν τον χρησιμοποιεί όμως ως στοιχείο διακόσμησης, αλλά για να απλώνει τα πλυμένα ρούχα. «Αρκετές φορές βλέπαμε ανθρώπους στον κήπο μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα», λέει η Κάρμεν. «Αυτή η περιοχή είναι επικίνδυνη εδώ και χρόνια. Είχαμε φόνους και απαγωγές. Αλλά μαθαίνει κανείς να ζει με αυτά», συμπληρώνει.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο Χοακίν από τη Γουατεμάλα φτιάχνει το σπίτι του στα κλαδιά ενός δέντρου, δίπλα στον φράχτη. Ο Χοακίν που απελάθηκε από τις ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια, προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην ψάχνοντας στα σκουπίδια για αντικείμενα που θα μπορούσε να πουλήσει σε εργοστάσιο ανακύκλωσης της Τιχουάνα.

«Προσπάθησα να περάσω στις ΗΠΑ τόσες πολλές φορές που με έμαθαν ακόμα και οι φύλακες, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα», λέει στο Reuters ο 36χρονος.