Multimedia

Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 18:47

Συμβουλές για μια μακρά και υγιή ζωή δίνουν οι υπεραιωνόβιοι της Ισπανίας, η οποία αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά την Ιαπωνία, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού και από στοιχεία του ΟΟΣΑ. Το προσδόκιμο ζωής στην Ισπανία, που μετρά 17.000 υπεραιωνόβιους, ανέρχεται στα 83,2 χρόνια, ελάχιστα μικρότερο δηλαδή από τα 83,4 χρόνια της Ιαπωνίας. Μιλώντας στο Reuters, δεκάδες Ισπανοί άνω των 100 ετών σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτουν ορισμένα από τα… μυστικά της μακροζωίας τους. Πολλοί εξ αυτών, ασχολούνται με διάφορα χόμπι, από ερασιτεχνικό θέατρο μέχρι πιάνο, ενώ άλλοι εργάζονται στα χωράφια.

Ραφαέλα Πονς - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Η Ραφαέλα Πονς, 102 χρονών, ποζάρει με μια φωτογραφία της από τα νιάτα της. Η κυρία Πονς ζει μόνη της στο νησί της Μινόρκα αλλά καθημερινά την επισκέπτεται η κόρη της. Είναι φανατική οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης και κάθε μέρα τρώει μια κουταλιά μέλι.
REUTERS / ANDREA COMAS

Η Ραφαέλα Πονς, 102 χρονών, ποζάρει με μια φωτογραφία της από τα νιάτα της. Η κυρία Πονς ζει μόνη της στο νησί της Μινόρκα αλλά καθημερινά την επισκέπτεται η κόρη της. Είναι φανατική οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης και κάθε μέρα τρώει μια κουταλιά μέλι.

Λουσία Μανζάνο - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Η Λουσία Μανζάνο, 100 χρονών βρίσκεται σε γηροκομείο στην Μαδρίτη. Γελάει όταν θυμάται ότι ντυνόταν στα χρώματα της ηττημένης Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας για να προκαλέσει τις αρχές του χωριού της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο. «Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να μένεις πιστός στις αρχές σου», συμβουλεύει τους νεότερους.
REUTERS / ANDREA COMAS

Η Λουσία Μανζάνο, 100 χρονών βρίσκεται σε γηροκομείο στην Μαδρίτη. Γελάει όταν θυμάται ότι ντυνόταν στα χρώματα της ηττημένης Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας για να προκαλέσει τις αρχές του χωριού της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο. «Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να μένεις πιστός στις αρχές σου», συμβουλεύει τους νεότερους.

Μαξιμίνο Σαν Μιγκέλ - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Ο Μαξιμίνο Σαν Μιγκέλ, 102 χρονών ποζάρει σε πάρκο κοντά στο σπίτι του στην πόλη Λεόν της βόρειας Ισπανίας. Ο κύριος Σαν Μιγκέλ ανακάλυψε στα 80 του το πάθος για το θέατρο και ξεκίνησε να συμμετέχει σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Όταν ήταν μικρός δεν είχε καταφέρει να πάει σχολείο αλλά αναγκάστηκε να δουλεύει σαν βοσκός. Πέρα από το θέατρο, χόμπι του είναι να διαβάζει βιβλία για διάφορα έθιμα.
REUTERS / ANDREA COMAS

Ο Μαξιμίνο Σαν Μιγκέλ, 102 χρονών ποζάρει σε πάρκο κοντά στο σπίτι του στην πόλη Λεόν της βόρειας Ισπανίας. Ο κύριος Σαν Μιγκέλ ανακάλυψε στα 80 του το πάθος για το θέατρο και ξεκίνησε να συμμετέχει σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Όταν ήταν μικρός δεν είχε καταφέρει να πάει σχολείο αλλά αναγκάστηκε να δουλεύει σαν βοσκός. Πέρα από το θέατρο, χόμπι του είναι να διαβάζει βιβλία για διάφορα έθιμα.

Εσπεράντζα Άγιες - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Η Εσπεράντζα Άγιες, 100 χρονών, ποζάρει στο φακό με την κόρη της στο σπίτι του στο νησί Μινόρκα. Το πρόσωπο της λάμπει όταν θυμάται πώς ο πατέρας της την είχε πάει σαν παιδάκι να δει το πρώτο αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το νησί.
REUTERS / ANDREA COMAS

Η Εσπεράντζα Άγιες, 100 χρονών, ποζάρει στο φακό με την κόρη της στο σπίτι του στο νησί Μινόρκα. Το πρόσωπο της λάμπει όταν θυμάται πώς ο πατέρας της την είχε πάει σαν παιδάκι να δει το πρώτο αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το νησί.

Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Ο Φρανθίσκο Νούνιες, 112 ετών, στο σπίτι του στο Μπανταχόθ. Ζει με την ογδοντάχρονη κόρη του και αποκαλύπτει ότι δεν του αρέσει να επισκέπτεται το κέντρο ημερήσιας φροντίδας των συνταξιούχων επειδή είναι «γεμάτο με γέρους».
REUTERS / ANDREA COMAS

Ο Φρανθίσκο Νούνιες, 112 ετών, στο σπίτι του στο Μπανταχόθ. Ζει με την ογδοντάχρονη κόρη του και αποκαλύπτει ότι δεν του αρέσει να επισκέπτεται το κέντρο ημερήσιας φροντίδας των συνταξιούχων επειδή είναι «γεμάτο με γέρους».

Γκουμερσίνδο Κούμπο - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Ο Γκουμερσίνδο Κούμπο, 101 ετών, φωτογραφίζεται κρατώντας μια νεανική του φωτογραφία, στο σπίτι του στην Μαδρίτη. Ο κύριος Κούμπο αποδίδει την μακροζωία του στην παιδική του ηλικία. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν μέσα στο δάσος αφού ο πατέρας του ήταν δασοφύλακας. «Είναι επειδή αναπνέαμε ρετσίνι από τα πευκοδάσος όπου βρίσκοταν το σπίτι μας» εξηγεί ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Όταν αρρωσταίναμε εγώ ή κάποιο από τα 8 αδέρφια μου, η μητέρα μας έβαζε ένα βάζο γεμάτο ρετσίνι κάτω από το κρεββάτι».
REUTERS / ANDREA COMAS

Ο Γκουμερσίνδο Κούμπο, 101 ετών, φωτογραφίζεται κρατώντας μια νεανική του φωτογραφία, στο σπίτι του στην Μαδρίτη. Ο κύριος Κούμπο αποδίδει την μακροζωία του στην παιδική του ηλικία. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν μέσα στο δάσος αφού ο πατέρας του ήταν δασοφύλακας. «Είναι επειδή αναπνέαμε ρετσίνι από τα πευκοδάσος όπου βρίσκοταν το σπίτι μας» εξηγεί ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Όταν αρρωσταίναμε εγώ ή κάποιο από τα 8 αδέρφια μου, η μητέρα μας έβαζε ένα βάζο γεμάτο ρετσίνι κάτω από το κρεββάτι».

Πέδρο Ροντρίγκεθ - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Ο Πέδρο Ροντρίγκεθ, 106 χρονών, παίζει πιάνο στο σπίτι του στις Αστούριες όπου ζει με την κατά 20 χρόνια νεότερη συζυγό του. «Πιάνο με δίδαξαν οι καλόγριες όταν ήμουν παιδί» τονίζει μετά το τέλος ενός ισπανικού βαλτζ. Η εξάσκησή του είναι καθημερινή.
REUTERS / ANDREA COMAS

Ο Πέδρο Ροντρίγκεθ, 106 χρονών, παίζει πιάνο στο σπίτι του στις Αστούριες όπου ζει με την κατά 20 χρόνια νεότερη συζυγό του. «Πιάνο με δίδαξαν οι καλόγριες όταν ήμουν παιδί» τονίζει μετά το τέλος ενός ισπανικού βαλτζ. Η εξάσκησή του είναι καθημερινή.

Πιλάρ Φερνάντεθ - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. H Πιλάρ Φερνάντεθ (2η από τα αριστερά), 101 χρονών, ποζάρει στο φακό με την κόρη της Πίλι, την εγγονή της Φλόρι και την δισέγγονη της Άνα, στις Αστούριες. Η ίδια είχε 9 αδέρφια και έχοντας περάσει πείνα και κακουχίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αποφάσισε να κάνει μόνο ένα παιδί. Σήμερα ζει με με την κόρη της.
REUTERS / ANDREA COMAS

H Πιλάρ Φερνάντεθ (2η από τα αριστερά), 101 χρονών, ποζάρει στο φακό με την κόρη της Πίλι, την εγγονή της Φλόρι και την δισέγγονη της Άνα, στις Αστούριες. Η ίδια είχε 9 αδέρφια και έχοντας περάσει πείνα και κακουχίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αποφάσισε να κάνει μόνο ένα παιδί. Σήμερα ζει με με την κόρη της.

Μαρία Χοσέφα Γκιγιέν - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Η Μαρία Χοσέφα Γκιγιέν, 103 ετών στον κήπο του σπιτιού της στην Σεβίλλη. Η Γκιγιέν ζει με τον ανάπηρο γιο της. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών σαν μοδίστρα. Το πρώτο αντικείμενο που έραψε ποτέ ήταν μια μπάλα.
REUTERS / ANDREA COMAS

Η Μαρία Χοσέφα Γκιγιέν, 103 ετών στον κήπο του σπιτιού της στην Σεβίλλη. Η Γκιγιέν ζει με τον ανάπηρο γιο της. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών σαν μοδίστρα. Το πρώτο αντικείμενο που έραψε ποτέ ήταν μια μπάλα.

Αλντεμίρα Αμπασκάλ - Συμβουλές από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας. Η Αλντεμίρα Αμπασκάλ είναι 102 χρονών και ζει σε γηροκομείο στα προάστια της Μαδρίτης. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δούλευε σαν γραμματέας ενός στρατηγού των Δημοκρατικών. Μόλις άρχισε να διαφαίνεται η νίκη του Φράνκου στη Μαδρίτη το έσκασε με ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά για την Βαρκελώνη. «Όταν πέρναγα τον δρόμο ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ έλεγε "να τη η μελαχρινή"», θυμάται η κυρία Αμπασκάλ.
REUTERS / ANDREA COMAS

Η Αλντεμίρα Αμπασκάλ είναι 102 χρονών και ζει σε γηροκομείο στα προάστια της Μαδρίτης. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δούλευε σαν γραμματέας ενός στρατηγού των Δημοκρατικών. Μόλις άρχισε να διαφαίνεται η νίκη του Φράνκου στη Μαδρίτη το έσκασε με ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά για την Βαρκελώνη. «Όταν πέρναγα τον δρόμο ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ έλεγε "να τη η μελαχρινή"», θυμάται η κυρία Αμπασκάλ.