Multimedia

Γνωριμία με την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 14:42

Ένα προικοσύμφωνο, ένα απολυτήριο Παρθεναγωγείου, ένα φεμινιστικό περιοδικό, ένα άρθρο για το δικαίωμα ψήφου, μια ομιλία της πρώτης Ελληνίδας ακτινολόγου, μια προεκλογική ομιλία της πρώτης Ελληνίδας υπουργού, μια κονκάρδα, ένα πλακάτ, ένα σύνθημα… ψηφίδες από εποχές που μας βοηθούν να γνωρίσουμε τους αγώνες, τις ήττες και τις νίκες του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.

Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ιδρύθηκε το 1984 και περιλαμβάνει περίπου 17.000 τίτλους. Σύμφωνα με τη βιβλιοθηκονόμο Ντίνα Πεντάρχου, ανάμεσα στα πιο σημαντικά αποκτήματα του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης (που ιδρύθηκε το 2007), εκτός από τις προφορικές μαρτυρίες των επιφανών Ελληνίδων, ξεχωρίζει η «Εφημερίδα των Κυριών», το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε το 1887. Υπεύθυνη έκδοσης ήταν η δημοσιογράφος, λόγια και μία από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες, Καλλιρρόη Παρρέν.

Την θέση των γυναικών, ανάλογα με τις εποχές, μαρτυρούν ανάμεσα σε άλλα τεκμήρια: ένα χειρόγραφο προικοσύμφωνο από τη Νάξο (1843), ένα απολυτήριο του τριτάξιου Ανώτερου Παρθεναγωγείου στη Χίο (1921), το περιοδικό «Ο αγώνας της γυναίκας» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του πρώτου φεμινιστικού σωματείου στην Ελλάδα, που ίδρυσε η Αύρα Θεοδωροπούλου, χειρόγραφη διάλεξη, στα αγγλικά, που έδωσε τον Ιούλιο του 1932 στο Εδιμβούργο, η Λία Φαρμακίδου, πρώτη γυναίκα ακτινολόγος στην Ελλάδα, καθώς και η προεκλογική ομιλία της Λίνας Τσαλδάρη, που έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είχε κερδίσει την είσοδό της στη Βουλή, μαζί με τη Βάσω Θανασέκου, στις 19 Φεβρουαρίου 1956, οπότε οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Τον χώρο της βιβλιοθήκης (Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου 28 στα Εξάρχεια) κοσμούν έργα της ζωγράφου Ντίνας Καραχάλιου, η οποία έχει επίσης φιλοτεχνήσει αρκετά από τα πλακάτ, που πρωταγωνιστούσαν στις γυναικείες διαδηλώσεις. 

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Τεύχος του περιοδικού Ελληνίς που εξέδιδε το Εθνικό Συμβούλιο των Ελληνίδων στις αρχές του 1900.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τεύχος του περιοδικού Ελληνίς που εξέδιδε το Εθνικό Συμβούλιο των Ελληνίδων στις αρχές του 1900.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Φυλλάδιο του 1952 που προτρέπει τις γυναίκες να ψηφίσουν μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Φυλλάδιο του 1952 που προτρέπει τις γυναίκες να ψηφίσουν μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδος των Κυριών που εξέδιδε η Καλλιρρόη Παρρέν το 1887.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδος των Κυριών που εξέδιδε η Καλλιρρόη Παρρέν το 1887.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Φωτογραφία της Καλλιρόης Παρρέν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Φωτογραφία της Καλλιρόης Παρρέν.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Προικοσύμφωνο του 1843 από τη Νάξο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προικοσύμφωνο του 1843 από τη Νάξο.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Χειρόγραφο κείμενο της διάλεξης που έδωσε τον Ιούλιο του 1932 η Λία Φαρμακίδου, πρώτη γυναίκα ακτινολόγος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χειρόγραφο κείμενο της διάλεξης που έδωσε τον Ιούλιο του 1932 η Λία Φαρμακίδου, πρώτη γυναίκα ακτινολόγος.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Το περιοδικό που εξέδιδε ο Σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών το 1922.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το περιοδικό που εξέδιδε ο Σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών το 1922.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Αφίσα φεμινιστικών ομάδων των αρχών της δεκαετίας του 1980.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αφίσα φεμινιστικών ομάδων των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Βιβλίο με ποιήματα της Σαπφούς που εκδόθηκε το 1803.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βιβλίο με ποιήματα της Σαπφούς που εκδόθηκε το 1803.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Επιστολή της Καλλιρρόης Παρρέν, μιας εκ των πρώτων Ελληνίδων φεμινιστριών, τυπωμένη σε βιβλίο του 1897.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Επιστολή της Καλλιρρόης Παρρέν, μιας εκ των πρώτων Ελληνίδων φεμινιστριών, τυπωμένη σε βιβλίο του 1897.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Απολυτήριο μαθήτριας από το Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης το 1911.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απολυτήριο μαθήτριας από το Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης το 1911.

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Προεκλογική ομιλία της Λίνας Τσαλδάρη από το 1961. Η Τσαλδάρη ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση (στα μέσα της δεκαετίας του 1950).
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προεκλογική ομιλία της Λίνας Τσαλδάρη από το 1961. Η Τσαλδάρη ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση (στα μέσα της δεκαετίας του 1950).