Multimedia

Ζώντας υπό τον φόβο της Μπόκο Χαράμ

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 13:59

Τα βορειοανατολικά της Νιγηρίας φαίνεται ότι θα αργήσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα, ακόμα και μετά τις επιτυχίες του στρατού, που έχει καταφέρει να απωθήσει τη Μπόκο Χαράμ από εδάφη που πριν από 18 μήνες είχαν έκταση αντίστοιχη με αυτή του Βελγίου. Η εμπειρία δημοσιογράφων και φωτογράφων του Reuters, οι οποίοι ακολούθησαν στρατιωτικό κομβόι στην περιοχή, είναι ενδεικτική.

Μόλις η αυτοκινητοπομπή αφήσει πίσω της την πόλη Μπάμα και τη σχετική ασφάλεια που επικρατεί εκεί, οι στρατιώτες που βρίσκονται στο πρώτο όχημα πυροβολούν κατά μήκος του δρόμου, υπό τον φόβο ενέδρας. Στόχος τους οτιδήποτε θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη σε μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης, από δέντρα και θάμνους μέχρι εγκαταλελειμμένα βενζινάδικα και κατεστραμμένες αγροικίες.

Τα σημάδια από την εξέγερση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους από το 2009, είναι ακόμη εμφανή: άδειοι δρόμοι, άσπαρτα χωράφια, άνθρωποι που ξεγλιστρούν διστακτικά από τις κρυψώνες τους. Η ανάγκη για ασφαλέστερους δρόμους γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 5,5 εκατ. άτομα στα βορειοανατολικά της χώρας ενδέχεται να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας αυτή τη χρονιά.

«Συνεχίζουμε να τους φοβόμαστε», λέει κάτοικος της Μπάμα. Η πόλη, στην οποία ζούσαν κάποτε πάνω από 250.000 άτομα, παρουσιάζει πια εικόνα εγκατάλειψης. Πριν αποχωρήσει από την πόλη, η Μπόκο Χαράμ, που το όνομά της στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή» λεηλάτησε σχολεία καθώς και το παλάτι του τοπικού άρχοντα.

Σύμφωνα πάντως, με τον στρατό, η οργάνωση αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά και τρόφιμα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ωστόσο, έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής την προώθηση των δυνάμεων στο δάσος Σαμπίσα, που θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης.