Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Η παραδοσιακή παραγωγή ξυλοκάρβουνων κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Η βασική τεχνική θέλει να τοποθετούνται ξύλα, ως επί το πλείστον οξειάς, τα μεγαλύτερα περιμετρικά, κυκλικά ενώ στη συνέχεια τοποθετούνται τα μικρότερα. Τα ξύλα συγκλίνουν προς τα πάνω σχηματίζοντας καμίνι που στο επάνω μέρος καταλήγει σε τρούλο με άνοιγμα στη μέση (καμινάδα) για να ανάψουνε τη φωτιά αν χρειαστεί, ο οποίος σκεπάζεται με άχυρα, κλαδιά και χώμα.
Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί μαεστρία, ιδιαίτερη τεχνική και συνεχή έλεγχο της φωτιάς, η οποία διοχετεύεται στα καμίνια από παράπλευρους αγωγούς, έτσι όταν αναζωπυρωθεί να ρίχνεται χώμα ώστε να καθηλωθούν οι φλόγες της.
Mε το φτυάρι λοιπόν στο χέρι νυχθημερόν να ελέγχουν τα καμίνια των ξυλοκάρβουνων στα Γρεβενά. Κόντρα λοιπόν στην εποχή υπάρχουν ακόμη επαγγέλματα και άνθρωποι όπως ο Γιάννης Παπαλάμπρου με μεράκι που τα στηρίζουν, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016.
Εργάτες ετοιμάζουν το καμίνι για να ανάψουν τα ξύλα και να παραχθεί το ξυλοκάρβουνο.
Ξύλα οξειάς που θα τοποθετηθούν στο καμίνι για να παραχθεί το ξυλοκάρβουνο.
Το καμίνι σε σχήμα τρούλου όπου μέσα τοποθετούνται τα ξύλα οξειάς για να παραχθεί το ξυλοκάρβουνο.