Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, της οποίας τα έργα έγιναν διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Ο θάνατός της προήλθε έπειτα από καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.
Η διάσημη αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει δεκάδες κτήρια σε όλο τον κόσμο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων.
Η Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων γεννήθηκε στη Βαγδάτη και υπήρξε η πιο επαναστατική δύναμη του αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου παρά το ότι για χρόνια πάλευε για την ανάθεση έργων στη χώρα.
Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Βραβείο Pritzker, το αντίστοιχο Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής. Δύο ακόμα φορές βραβεύθηκε από τον αντίστοιχο θεσμό της Βρετανίας, ενώ της είχε απονεμηθεί και ο τίτλος της Dame από τη βασίλισσα της Βρετανίας.
Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτήριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Όπερα της Γκυανγκτσού, το MAXXI - Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας της «Η Ζάχα ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο», ενώ ο αρχιτέκτονας Γκράχαμ Μόρισον δήλωσε: «Ήταν τόσο σπάνια που δεν υπάρχει καμία άλλη σαν κι αυτή. Δεν χωρούσε πουθενά κι αυτό το λέω με την καλή έννοια. Είχε τον δικό της κόσμο και ήταν μοναδική».