Multimedia

Πέρασμα εκατοντάδων προσφύγων στην ΠΓΔΜ μέσω ορμητικών χειμάρρων

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 10:24

Περισσότεροι από 1.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι πρόσφυγες πέρασαν μέχρι το απόγευμα τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το Χαμηλό. Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και κρατούνται στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή).

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και, αφού περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα, εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε επίσης Έλληνες και ξένους φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, τους οποίους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής. Τις πρώτες πρωινές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, κοντά στην Ειδομένη. Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων.