Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Εκατοντάδες κάτοικοι της Πράγας και τουρίστες συγκεντρώθηκαν στην ιστορική πλατεία της πόλης. Συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο "γιορτή για τους πολλούς", που είχε ως στόχο την προώθηση της ιδέας για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μοιράστηκαν μερίδες φαγητού. Τα υλικά για το μαγείρεμα ήταν προϊόντα λίγο πριν τη λήξη τους, που αλλιώς θα πετιούνταν. "Η δράση έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων, το οποίο δεν συζητείται ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εκτιμάτα ότι έως και το 50% των τροφίμων πετιούνται", λέει ένας εκ των διοργανωτών. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1,3 δισ. τόνοι τόνοι φαγητού πετιώνται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Κάθε πολίτες στην Αμερική και την Ευρώπη πετά 95 με 115 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο. Επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ επιλέγουν να δωρίζουν προϊόντα σε τράπεζες τροφίμων, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης. Η τράπεζα τροφίμων της Πράγας συλλέγει και αναδιανέμει περίπου 120 με 180 τόνους προϊόντων διατροφής κάθε χρόνο. Η τράπεζα συνεργάζεται και με άλλους οργανισμούς, προκειμένου να φτάνουν τρόφιμα σε αναξιοπαθούντες.