Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Αναβρασμός επικρατεί στο Βαλλιάνειο κτήριο της Πανεπιστημίου εν όψει της μετακόμισης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» μετά την παράδοσή του στο ελληνικό Δημόσιο, στις 23 Φεβρουαρίου.
Στο αναγνωστήριο -που λόγω των εργασιών είναι προσωρινά κλειστό για το κοινό- στον πύργο με το πενταώροφο σιδερένιο βιβλιοστάσιο, στους στενούς ψηλοτάβανους διαδρόμους, τις μικρές και μεγάλες αίθουσες του ιστορικού νεοκλασικού, υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης με άσπρες ποδιές και πλαστικά γάντια προετοιμάζουν τις συλλογές για τη μεταφορά τους στη νέα, επίσημη έδρα της.
Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, η μεταφορά θα καλύψει το σύνολο της συλλογής, η οποία σε ό,τι αφορά τα βιβλία και τους τόμους περιοδικών υπολογίζεται σε 760.000.
Το έργο του καθαρισμού των συλλογών ολοκληρώθηκε και τους τελευταίους μήνες εξωτερικά συνεργεία δουλεύουν στη ραδιοσήμανση (RFID). Μια ομάδα ανθρώπων ασχολείται με την επικόλληση των ετικετών στα τεκμήρια και τη σάρωση 400 χιλιάδων εξωφύλλων για τον ολοκληρωμένο, πλέον, ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, τα βιβλία τα περιοδικά και εφημερίδες θα είναι έτοιμα, καταγεγραμμένα ένα προς ένα, να μπουν στα κιβώτια για τη μεταφορά τους στο νέο κτήριο.
Σημειώνεται ότι στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται αρχέτυπες εκδόσεις των πρώτων χρόνων της τυπογραφίας («Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών και άλλων τινών αναγκαίων» του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, έκδοση του 1476 στο Μιλάνο, η πρώτη έκδοση των ομηρικών επών «Ποίησις Άπασα», τυπωμένη στην Φλωρεντία το 1488 κ.ά.), μεγάλες συλλογές από χειρόγραφους κώδικες, σπάνιοι χάρτες και χαρακτικά.