Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει διάθεση να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική λύση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Aλ. Τσίπρας: Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας πρόταση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ
Όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και της Wall Street Journal, στο δείπνο εργασίας το «παρών» δίνει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται στο δείπνο εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συνεχίζεται η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η διάρκεια της συνάντησης έχει ξεπεράσει τις δύο ώρες.
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αυτή την ώρα προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αντιπροσωπευτική έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού N24 προκύπτει ότι 41% των Γερμανών πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες απαιτήσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 67% των Γερμανών, είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων επιθυμεί το Grexit.
Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
Πραγματική πρόοδο διαπιστώνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε και τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.
Στην Κομισιόν προκειμένου να συζητήσουν με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό ζήτημα έφτασαν πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο στενός συνεργάτης του, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής Νίκος Μπέλλος, το γεγονός ότι επισκέφθηκαν την Κομισιόν για να συζητήσουν με τον κ. Γιούνκερ πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δύο αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν και στη συνάντηση που θα ακολουθήσει.
Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκονται στη διάθεση του κ. Γιούνκερ, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν με τον κ. Τσίπρα.
Με δεύτερη ανάρτησή του στο twitter ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι «θέλουμε μία Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, στέρεη και στον πυρήνα του ευρώ. Όλες μας οι προσπάθειες κινούνται με γνώμονα αυτό τον στόχο».
«Ο βαθμός της πολιτικής βούλησης θα καθορίσει τη συνέχεια των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία είναι και πιθανή και αναγκαία» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από κυβερνητικές πηγές, οι τρεις συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς επίσης και στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ, Τσίπρα και Ολάντ πριν από λίγο.
Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα πλησιάζει και ότι η Ιταλία δεν είναι εκτεθειμένη σε σχέση με τον κίνδυνο μίας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν από το Παρίσι όπου συμμετέχει στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η πολιτική αξιοπιστία του συνόλου του εγχειρήματος του ευρώ, έστω και αν τραπεζίτες και οικονομολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο, και αυτό γιατί είναι δεδομένος ο φόβος ότι μια έξοδος της Αθήνας θα σήμανε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, γράφει σε σημερινό άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, αναφερόμενη αρχικά στις τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει εντός των επομένων ωρών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κανένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει πηγή της Τράπεζας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά.
Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα συνεχιστούν ακόμη για καιρό εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα προς τους διεθνείς δανειστές.
Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Βερολίνο πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.
«Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.
Η Καγκελάριος δεν προχωρά μόνη της, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και το κατά πόσον νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο.
«Δεν υπάρχει δική της πορεία. Υπάρχει μια στενή επαφή της Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, με τους ευρωπαίους εταίρους, τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η συζήτηση την Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο. Δεν επρόκειτο για λήψη αποφάσεων, αλλά για μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Για την Γερμανία και την Γαλλία είναι σημαντικό οι Θεσμοί να επεξεργαστούν μια κοινή θέση και να συζητήσουν για αυτήν με την ελληνική κυβέρνηση. Δόξα τω Θεώ, τρέχουν αυτές οι συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μεταξύ της κ. Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνησης και των Θεσμών και μετά αυτή θα αποτελέσει τη βαση για τις αποφάσεις του Eurogroup.
«Η Καγκελάριος και ο υπουργός Οκκονομικών βρίσκονται σε στενότατη επαφή με πολλούς παράγοντες», πρόσθεσε.
Δεν θα παραστεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην αποψινή συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η αποψινή συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις, αλλά πιθανότατα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Αυτό ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες άριστα ενημερωμένη πηγή της Ευρωζώνης, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.
Ολάντ: Δεν μπορεί κανείς να ζητά από την Ελλάδα τόσο πολλά ώστε να «καταπνιγεί» η ανάπτυξη, δεν μπορεί όμως να ζητά και πολύ λίγα.
Ολάντ: Είμαστε λίγες μέρες ή ώρες μακριά από μια πιθανή συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος.
Την ανάγκη να υπάρξει μία «ισχυρή» και «βιώσιμη» συμφωνία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας πως είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει νόημα να τις σχολιάσει.
Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποβαθμισμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα, ο κ. Ντράγκι απάντησε «δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Πρόσθεσε ότι μια εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα θα έδινε στην ΕΚΤ λόγο να εξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματείων από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη βοηθήσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη ζήτηση στην Ευρωζώνη, ενώ η πτώση του ευρώ αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών της ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος, αν και οι προοπτικές του δείκτη
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει αν θέλει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι διεθνείς πιστωτές της.
Η πρόταση των τριών θεσμών αποτελεί για το Βερολίνο τη σημαντική βάση των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γέγκερ. Εκτίμησε μάλιστα ότι το ελληνικό κείμενο -το οποίο δεν έχει ακόμη δει- δεν θα είναι η τελευταία λύση του προβλήματος.
Η Γερμανία εργάζεται με την Ελλάδα και τους θεσμούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Σημαντική μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος εκτιμάται ότι θα περιέχει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως αναφέρουν οι F.T., ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 αναμένεται να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, για να αυξηθεί σταδιακά στο 3,5% έως το 2018. Με αυτόν τον τρόπο, η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να είναι πιο ομαλή, σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, προκειμένου να μην αφαιρεθούν σημαντικά κεφάλαια από τη ρευστότητα της οικονομίας.
Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Έτοιμος δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης «εάν ο Τσίπρας αποτύχει» και διαβεβαιώνει ότι υπάρχει ομάδα διαπραγμάτευσης που αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους.
Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.