Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Γ. Βαρουφάκης: Η πρόοδος είναι και ουσιαστική και διαδικαστική. Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ στις οποίες έχουμε υποβάλλει προτάσεις έχει υπάρξει πρόοδος. Έλεγχος επί των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.
Γ. Βαρουφάκης: Ένα δημοψήφισμα αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών. Η προσφυγή στο λαό είναι μία κίνηση άμυνας την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να την κάνουμε, έχουμε πρόσφατη εντολή. Δεν είναι σενάριο που εξετάζεται.
Γ. Βαρουφάκης: Με τον κ. Σόιμπλε κάθε φορά που έχουμε βρεθεί η συζήτηση είναι φιλική και εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική και ήταν μία συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα και ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος.
Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.
Γ. Βαρουφάκης: Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.
Γ. Βαρουφάκης: Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία.
Γ. Βαρουφάκης: Όπως κάθε κυβέρνηση έτσι και η ελληνική σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δικαιούχους.
Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δέχεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν χρειάζεται κάποια απόφαση του Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις.
Γ. Βαρουφάκης: Το θέμα της ρευστότητας είναι φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες.
Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά από τη μια πλευρά και τις πολιτικές διαπραγματεύσειες από την άλλη. Να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα. Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα - μνημονιακού προγράμματος.
Γιάνης Βαρουφάκης: Υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Ιδιαίτερα θετική η ατμόσφαιρα. Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία, το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες είπε ο υπουργός.
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Θα καταβληθεί όλη η προσπάθεια που χρειάζεται σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, αλλά χρειάζονται και πιο λεπτομερείς προτάσεις. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και πίσω από το προσκήνιο. Εκτός αν αποδεχτεί η ελληνική πλευρά το παλιό πρόγραμμα, δεν το αποδέχεται θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος φορέας κι εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια άποψη ή θέση για το τι πρέπει να κάνει. Δεν γίνεται δεν θα το κάνουμε.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Δεν είχαμε λεπτομερή συζήτηση για την ρευστότητα, οι Έλληνες συνάδελφοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τους διεθνείς πιστωτές. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητά τους.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Αν έχουμε ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το αν θα γίνει είναι θέμα των ελληνικών αρχών. Για να γίνει εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Όταν έχουμε μία συμφωνία, μετά ξεκινά η εφαρμογή και τότε ξεκινάει η εκταμίευση. Θα μπορούσε να γίνει σταδιακή εκταμίευση. Αλλά πριν την εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφιστούν.
Έχουμε μία συστηματική προσέγγιση. Ας μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε σχέση με το ενδεχόμενο νέου πακέτου.
Π. Μοσκοβισί: Προχωράμε βήμα βήμα, πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα - Οδικός χάρτης η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα τι πρέπει να γίνει με το παρόν πρόγραμμα κι αφού γίνει αυτό τότε θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες και μετά να δούμε αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Γ. Ντέισελμπλουμ: Έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον με την Ελλάδα να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν θα αρχίσουμε συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά αν δεν φτάσουμε σε συγκεκριμένο σημείο με αυτό το πρόγραμμα. Όταν θα γίνει αυτό θα δούμε για το επόμενο πρόγραμμα.
Κλάους Ρέγκλινγκ: Απομένουν έξι εβδομάδες για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Κλάους Ρέγκλινγκ: Είναι σημαντικό να μπορεί η Ελλάδα να καταβάλλει εγκαίρως τις δόσεις της.
Π. Μοσκοβισί: Οι συζητήσεις έγιναν πιο εποικοδομητικές.
Βρισκόμαστε σε μία φάση σύγκλισης σε σειρά ζητημάτων όπως το ΦΠΑ, έγινε συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά ταύτα έχουμε απόσταση σε κάποια ζητήματα όπως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, η ελληνική πλευρά πρέπει να φέρει εναλλακτικές προτάσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Έχει χαθεί χρόνος να μην χαθεί και άλλος. Υπάρχει η πρόθεση όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι μόλις οι θεσμοί συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα αποφασίσει για τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε και πάλι μόλις ολοκληρώσουν οι θεσμοί της συζητήσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Θέλουμε κι άλλο χρόνο για να καλυφθούν τα κενά αναφέρει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στην ανακοίνωσή του καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά με τους θεσμούς.
Καλωσορίζει το Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Μια «ισορροπημένη συμφωνία» για την Ελλάδα ζητά από τους ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκδώσουν μία σύντομη δήλωση για την Ελλάδα στην οποία θα καλωσορίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά επίσης θα προειδοποιεί ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις συζητήσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «θα υπάρξει σύντομη δήλωση και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει και στη δουλειά που απομένει, καλωσορίζοντας την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των εργασιών εργασίες».
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο στη δήλωση θα αναφέρεται ότι απαιτείται «περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για την γεφύρωση των κενών» στις συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.
Τετ α τετ διάρκειας 40 λεπτών με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σήμερα μια θετική δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα προέβη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. Όπως ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, το Eurogroup θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι σε θέση να πάρει κάποια καταληκτική απόφαση καθώς απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι επιτυγχάνεται πρόοδος, αλλά και μια απογοήτευση γιατί αυτή η πρόοδος δε σημειώνεται γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πλέον επιλύει κάποια από τα ζητήματα, ενώ η προθεσμία που της έχει δοθεί για μια συνολική συμφωνία είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Τέλος, ο κ. Νούναν δήλωσε ανήσυχος σχετικά με την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ευελπιστώντας να επιλυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα μέσα από την απελευθέρωση των εκταμιεύσεων.