LIVE - Ραχόι: Εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 16:00
Updated:22:44

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ λίγο αργότερα η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Ε.Ε., καθώς και οι ΗΠΑ, στέκονται στο πλευρό της Ισπανίας, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση, ενώ κατά των Καταλανών αποσχιστών εκφράστηκαν πλην του κεντροδεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι και οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

22:44Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

«Έχει ή δεν έχει άποψη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Ισπανία; Αναγνωρίζει ή καταδικάζει τις μονομερείς αποσχίσεις; Η σιωπή της εκθέτει ήδη τη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

22:25Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

21:52Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

REUTERS/SUSANA VERA
21:42Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο κ. Ραχόι επεσήμανε ότι αποφάσισε να αποπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

21:31Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σε διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ραχόι σημείωσε πως με τις πρόωρες εκλογές, στόχος είναι «να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα». 

21:27Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.

21:21Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

21:13Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» εξήγησε.

«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

21:12Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

20:55Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Sant Jaume, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη.

REUTERS/JUAN MEDINA
20:49Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πανηγυρικό κλίμα επικράτησε μέσα στο καταλανικό κοινοβούλιο που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία. Περιστοιχισμένος από δεκάδες δημάρχους, ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλας Πουτζντεμόν μίλησε, σε μια συγκινησιακή φορτισμένη ατμόσφαιρα.

euronews
20:44Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Την κατανόησή της απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

20:42Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

20:36Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης» θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα η γενική εισαγγελία της Ισπανίας, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου. 

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

20:10Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
19:58Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

19:51Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.

19:51Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τερέζα Μέι: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

19:45Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ποινική δίωξη για «στάση» (εξέγερση) αναμένεται να ασκήσουν κατά του Κάρλες Πουτζντεμόντ οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας.

19:41Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Με εμφατικό τρόπο στο πλευρό της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας και η Κύπρος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

19:41Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σκληρό μήνυμα στην ηγεσία των Καταλανών αποσχιστών έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός κεντροδεξιός Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.

19:33Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη άλλων ρηγμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική Γουϊάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

19:16Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Καταδίκη της κήρυξης ανεξαρτησίας στην Καταλονία και από τους Podemos

Ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos (Μπορούμε) Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε την «παράτυπη» απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ιγκλέσιας.

19:09Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

19:07Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Γαλλία - Γερμανία στο πλευρό της Ισπανίας

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.

19:05Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

19:05Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ισπανία: Το συνταγματικό δικαστήριο κινεί διαδικασία ενάντια στην καταλανική ανεξαρτησία

18:58Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

18:51Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

18:50Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

18:50Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Διάλογο με Ευρωπαίους αξιωματούχους φαίνεται ότι έχει «ανοίξει» ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Μετά την απάντησή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απάντησε και στον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Ο τελευταίος έγραψε ότι μια πολιτική κρίση μπορεί να λυθεί μόνον μέσω του διαλόγου και ότι καλεί σε ειρηνική επίλυση της κατάστασης στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου της Ισπανίας και του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Πουτζντεμόν απάντησε ότι ο διάλογος είναι, και πάντα ήταν, η επιλογή των Καταλανών για την επίλυση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.

18:42Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Μέλη του καταλανικού κοινοβουλίου, βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας και δήμαρχοι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας, μετά την ψηφοφορία για την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, στη Βαρκελώνη.

REUTERS/ALBERT GEA
18:30Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

18:22Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Παρά την κριτική του προς την κυβέρνηση Ραχόι για αδράνεια και άστοχες κινήσεις τα τελευταία χρόνια έναντι του ζητήματος της Καταλονίας, ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία, του κεντροαριστερού PSOE, καταδίκασε την καταλανική απόπειρα απόσχισης και πρακτικά στήριξε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

18:14Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών τόνισε ακόμη ότι μια απόσχιση της Καταλονίας θα αφήσει πίσω της μια Ισπανία και μια Καταλονία «ακρωτηριασμένες».

18:12Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Επίθεση κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Τζουνκέρας αντίστοιχα, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τους ότι διχάζουν και τεμαχίζουν την καταλανική κοινωνία.

18:05Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΗΠΑ: Αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας η Καταλονία

Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας, τονίζει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαιρετίζει τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης «για να κρατήσει ενωμένη την Ισπανία».

17:59Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε μέσω Twitter στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ζήτησε από την Ισπανία να μην καταφύγει στη βία, ως εξής: «Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Καταλανοί πάντα προκρίνουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων».

17:57Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

17:53Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μιλά σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας, στη Μαδρίτη.

REUTERS/SUSANA VERA
17:49Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Οι καταλανικές αρχές καλούν τους κρατικούς λειτουργούς στην Καταλονία να μην ακολουθήσουν διαταγές από την κυβέρνηση της Ισπανίας και να επιδοθούν σε «ειρηνική αντίσταση»

17:48Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

17:47Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Ο μόνος συνομιλητής μας παραμένει η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης.

17:46Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

17:41Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ραχόι στη Γερουσία: Θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της υπέρ της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου περί ανεξαρτησίας είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. «Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός.

17:27Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».

17:16Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

17:11Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Κομισιόν: Ουδέν νέο σχόλιο για Καταλονία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

17:10Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Γερουσία της Ισπανίας ήρε την αυτονομία της Καταλονίας

17:07Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

«Βουτιά» έκαναν οι ισπανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειές τους, αφότου η τοπική Βουλή της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια της καταλανικής Βουλής, ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2% στις 10.139,80 μονάδες.

17:04Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Επισπεύδεται η ψηφοφορία στη Γερουσία της Ισπανίας για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και την άμεση διακυβέρνηση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

17:04Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. REUTERS/Albert Gea Φώτο:REUTERS/ALBERT GEA

17:00Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Άνθρωποι πανηγυρίζουν στην Βαρκελώνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας REUTERS/Juan Medina Φώτο:REUTERS/JUAN MEDINA

16:58Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, ο οποίος επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

16:58Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πανηγυρισμοί στη Βαρκελώνη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

16:56Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για το βράδυ της Παρασκευής ο Μαριάνο Ραχόι, με μοναδικό θέμα την κρίση στην Καταλονία.

16:54Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ραχόι: Η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», έγραψε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

16:50Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

16:50Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

16:48Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό κοινοβούλιο

Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς εντός των επόμενων ωρών η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να άρει την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε μετακυλίσει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατούσαν οι περιφερειακές αρχές στο κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, λύση που ίσως ικανοποιούσε και τη Μαδρίτη, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Βουλευτές των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντρώου - φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.